maślane naleśniki - 16 przepisów

Maślane naleśniki z borówkami i melasą 202

Melasa czyli syrop buraczany, to bardzo smaczna alternatywa cukru czy innego słodzika. Smak melasy zbliżony jest do smaku miody, wyczuwalna jest jednak charakterystyczna, delikatna goryczka. Wielbiciele

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 175

już mam naturę", to są po prostu przyzwyczajenia, które można zmienić :) Oto jedno z moich niedzielnych śniadań. Tak, jestem łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomarańczowe naleśniki w słodkim karmelu 151

cała i ja również wzięłam w niej udział!Postawiłam na wersję słodką … z soczystymi pomarańczami , które ciągle przypominają mi urlop zatopionymi w przepysznym maślanym karmelu.Brzmi obłędnie i tak samo obłędnie smakowało! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- sok pomarańczowy – 200 ml- mleko – 200 ml- roztopione masło – 2 łyżki- jajko – 2 szt- mąka – 200 g- proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Omlet cesarski 150

Lubicie słodkie śniadania? A może macie ochotę na prosty, puszysty omlet o maślanym, aksamitnym smaku? Nic trudnego! wystarczy chwila, kilka składników i dobre chęci. A idealne

Słodkie Przyjemności
Samotność, dzieci i ślimaki. 149

gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności.  MAŚLANE BUŁECZKI - ŚLIMAKI /na 10 sztuk/  1 szklanka letniego mleka  2 łyżki roztopionego masła  1 jajko  1 łyżka cukru  pół łyżeczki soli  3 szklanki mąki pszennej(...)naleśniki). Każdy rulonik z kolei zwinąć na kształt ślimaczka, koniec wciskając pod spód utworzonej w ten sposób bułeczki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie

KUCHARNIA
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 153

upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślane rogale śniadaniowe 165

oczywiście naleśniki, kolejno jajecznica czy kanapki. Dzisiaj jednak postanowiłam przygotować rogale. Z dzieciństwa dobrze pamiętam takie duże, rumiane rogale posypane makiem (w czasie pieczenia okazało się, że w zapasach miałam tylko sezam, mak się skończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). Rogale są wyraźnie maślane, delikatne

Pora coś zjeść
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 159

No, w końcu mogę się pochwalić najsmaczniejszym plackiem, a może tortillą.. hmm ...szczerze mówiąc, to nawet nie wiem jak to nazwać, może Wy podpowiecie

Kraina Miodem Płynąca
Maślane rogaliki śniadaniowe 411

rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 290 g mąki pszennej szczypta soli 1 małe jajko(...)wyrośnięcia na 60 minut. 2. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na owal o wymiarach mniej więcej 20x15 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i zawijamy jak naleśnik wzdłuż krótszego boku. Zawijamy na kształt rogalika, układamy na blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy

My Culinary Art
Rabarbarowe pyszności 177

chodzi, czy tylko jeszcze bardziej zagmatwałam sprawę... Nieistotne. Ważne jest ciasto. I mówię Wam - niebo w gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie(...)jeszcze raz. A gdy już się zabrałam za ciasto, rozpuściłam masło i podgrzałam mleko, zauważyłam, że mąki też nie ma... O czym kompletnie zapomniałam, bo ostatnio to C. robił naleśniki (mniam!) i zużył resztę. Znów więc ruszyłam do sklepu, i chłopak w kasie już trochę dziwnie na mnie patrzył... Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 218

Kasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem(...)moim odczuciu grzyby bardzo lubią pieprz ale to oczywiście rzecz gustu... Podawać z kaszą jaglaną lub dowolnymi innymi dodatkami. Do kaszy można dodatkowo dodać łyżeczkę masła, nada jej bardzo maślany smak. Smacznego

Smaczne Zdrowe
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 203

Ptysią) zwiedzać. Obeszliśmy całe centrum i przystań, szczególną uwagę poświęcając świątecznym jarmarkom. Znaleźliśmy trzy - skupiska małych domków pełne najróżniejszych pyszności (o æbleskiver i gløggu już pisałam, są też naleśniki, gorąca czekolada, gløgg w wersji ekskluzywnej, czyli z białego wina, jabłka i migdały w karmelu, a także mniej świąteczne, ale uwielbiane przez Duńczyków hot dogi) i dekoracji. Zaopatrzyliśmy się(...)moje kubki smakowe. Podprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie.Dżemu możecie użyć ulubionego - ja otworzyłam jeden ze słoiczków, które przywiozłam z wakacji

Pożeraczka, czyli raz adobrze