swoją kolej babka majonezowa i śmietankowa…. Babka czekoladowa Składniki: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!) 200 g masła 200 g cukru pudru 250 g mąki 250 g białego sera (mascarpone, ricotta, bieluch, homogenizowany) 2 czubate łyżki kakao 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka) 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady Polewa
UgotujmyTo.pltaki deser, który proponuję dzisiaj? :) Podanych składników wystarcza na 6 porcji. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru. Do osobnej miseczki przełożyć serek mascarpone i delikatnie rozprowadzić go łyżką, tak żeby był całkiem gładki. Następnie dodać go do śmietany i razem delikatnie połączyć. Wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć
Świat Domowej KuchniSkładniki: 400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypania Zaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać
Świat Ciastałyżeczk1 esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka pół szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: dowolne dekoracje Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej - mokre. Zawartość obu misek szybko połączyć
Świat CiastaSkładniki na spód: 200 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Masa serowa: 1 kg sera mielonego w wiaderku 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
Świat Ciastasię nie złamało). Na spodnią część wykładamy krem i na to kładziemy z powrotem oddzieloną drugą część ciasta marchewkowego. Przepis na krem: 300 g cukru pudru 100 g mascarpone 50 g masła Najlepiej żeby ciasto poleżało kilka godzin w lodówce przed skonsumowaniem
upichcicktóry wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie! Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle często jak i w formie torciku przekładanego ulubionym mascarpone ). Ulubione połącznie smaków postanowiłam wykorzystac do przyrządzenia nie tylko smacznego i sycącego , ale przede wszystkim zdrowego obiadu! Rolada z ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki gryczanej z farszem złożonym z kaszy
Ostra na Słodkociasto biszkoptowe. Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku! Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! I robi się błyskawicznie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ostra na Słodkolaptopa nie będzie czarna! :D Jak już wspomniałam piwko, dzięki swojemu smakowi świetnie nadaje się do wypieków , galaretek , słodkości … W weekend wypróbuję – będzie biszkopt przełożony pysznym kremem mascarpone i piwną galaretką! Już nie mogę się doczekać! A tymczasem : WASZE ZDRÓWKO
Ostra na Słodkomiękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem 300 ml kremówki 250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy
Moje pyszne gotowanieWskazówki: Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu sernikowego, serka śmietankowego bądź mascarpone i też doskonale pasuje
upichcicdodatku mąki) 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczenia dużą szczyptę soli A także: 500 g śmietanki kremówki (używam 36%) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać) cukier puder do smaku sok z 1/4 cytryny (opcjonalnie
Ratunku obiadpapryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta, bardzo aromatyczna, rozgrzewająca. Taka właśnie powinna być jesienna zupa
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypróbował niejeden. Zaufałam przepisowi, i się nie zawiodłam. Smakuje delikatnie, nie tłusto i ciężko, a przy tym idealnie zachowuje kształt. Nie jest tak smaczny jak ten na bazie mascarpone na przykład, ale i tak jest o niebo lepszy niż samo masło z cukrem. Szczególnie smakuje mi w wersji z dodatkiem kakao. Kremu mi zostało, proponuję więc przygotować z 3/4 porcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzesokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem
Pożeraczka, czyli raz adobrze