pergaminie. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu przełożyć masą kokosową i polać polewą. Składniki na masę kokosową: 1/3 szklanki śmietanki kremówki220 gram serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru ½ szklanki wiór wiórków kokosowych Wykonanie masy kokosowej: Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier i jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki. Składniki polewy
Tradycyjna Kuchniabiszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka biszkoptów podłużnych - tabliczka gorzkiej czekolady Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła . Masa czekoladowa: - 1 opakowanie serka Mascarpone - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej - 2 łyżki żelatyny - 100 ml mleka - 2 czubate łyżki cukru pudru Śmietanę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona), dodaj cukier(...)Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku (najlepiej włóż do mleka i wstaw do mikrofal na 2 minuty). Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę. Po tym czasie robimy bitą śmietanę. Masa śmietanowa: - 250 ml śmietany
SMYKWKUCHNIBiszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy 26 cm). 2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 200 g) 1 kg sera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu
BullioSkoro sezon truskawkowy trwa trzeba z niego korzystać. Truskawki i kokos to para idealna. Efekt końcowy jest rewelacyjny. Składniki: 350 g mascarpone 300 g mleczka kokosowego 2 łyżki spirytusu 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzątku truskawki kokos do posypania Przygotowanie: Mascarpone, mleczko kokosowe, cukier puder i spirytus
Ala piecze i gotujekalarepki z zielonym pesto Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 2 duże kalarepki 2 spore ziemniaki 1 cebula 1000 ml bulionu 125 g serka mascarpone olej kujawskiego ze smakiem bazylia 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1/2 łyżeczka kuminu olej do smażenia Pesto: 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanych listków mięty(...)również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy. W miedzy czasie w blenderze ,miksujemy składniki pesto. Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto, delikatnie mieszamy, skrapiamy olejem i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitypapilotki do połowy ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygną. Składniki na krem 250 g schłodzonego serka mascarpone 1/2 puszki schłodzonej gotowej masy kajmakowej/ krówkowej* 60 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% Sposób Serek mascarpone ubijamy ze śmietaną na sztywno, następnie wszystko mieszając na najniższych obrotach miksera dodajemy
Kuchenne aromatypodłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej z 60 ml likieru kawowego wykonanie: Żółtka(...)ucieramy z cukrem na parze, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie zestawiamy z kuchenki i studzimy. Do wystudzonej masy jajecznej stopniowo dodajemy serek mascarpone, miksujemy chwilkę (aż składniki się połączą). Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy do masy jajecznej i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy, smarujemy
Domowy Smak Jedzeniarabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem(...)szklanki zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie żelatynę delikatnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone, ziarenka wanilii i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując. Następnie uzyskaną
Kulinarne przygody Gatitybiałka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa: 3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 400 ml śmietanki 30% 25 dag mascarpone 15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę Dodatkowo: Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa Podłużne biszkopty Czekoladowe motyle(...)Studzę, zimną wkładam do lodówki, można przygotować masę wieczorem i ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami. Przełożenie: Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki. Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz
Takie tam pichceniegarść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier(...)papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki migdałowe prażymy na patelni i posypujemy nimi ciasto . Smacznego
Słodkości i nie tylkociacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt? Nasyci..nasyci ! Składniki na biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Galaretka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 2 pomarańcze Krem 250 serka(...)mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej np.waniliowej Polewa 100 g ciemnej czekolady 2 łyżki śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy
Z Kuchni Do Kuchnigotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 500 g serka mascarpone ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g) kakao do posypania szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Serek mascarpone wymieszać aby nie był taki sztywny, a następnie szpatułką delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Gdy składniki się połączą dodać ubite białka. Ponownie delikatnie wymieszać szpatułką aż składniki się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie o wymiarach 25x28. Biszkopty nasączyć w kawie
Monia miesza i gotujedokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka(...)część tężejącego musu truskawkowego i układamy drugi krążek biszkoptowy. Całość wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie mocno schłodzone 300 ml śmietany łączymy z 15 0 g sera mascarpone ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy do smaku. Wykładamy część masy na nasączony biszkopt i rozsmarowujemy po całości i wykładamy pozostały mus truskawkowy. Następnie przykrywamy
Malinowe Pocałunkikażdym następnym będzie już tylko lepiej :) Składniki: Czekoladowy spód: 3/4 paczki ciastek typu pryncypałki (ja użyłam biedronkowych) 2/5 kostki masła Masa serowo-kremowa: 500g twarogu 375g serka mascarpone 4 jajka 50 ml śmietany 30% 1 budyń o smaku malinowym 1 cukier wanilinowy 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny (około pół koszyczka) Sposób przygotowania: Ciasteczka czekoladowe drobno kruszymy(...)stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy po 1 jajku. Na koniec ostrożnie wlewamy
Kolorowy Przepisowniksztuki z tych proporcji) tak mi się spodobał z wyglądu, że siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem do powrotu Męża i zjedliśmy razem. Dokładniej - pochłonęliśmy :D Składniki: 125g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 6 ciasteczek orito 4 łyżki dżemu malinowego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego(...)likier można pominąć w wersji dla kierowców:) aczkolwiek nie jest mocno wyczuwalny w całym deserze). 4 ciasteczka orito kruszymy w drobniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy na najwolniejszych obrotach. Potem dodajemy kawę zmieszaną z likierem i miksujemy tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Do 2 dużych kieliszków/pucharków wkładamy
Kolorowy Przepisownik