masa z galaretki - 1018 przepisów

Owocowy torcik bez pieczenia 185

składnikispód* 150 g herbatników* 120 g margaryny lub masła* 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek)masy* 1 galaretka tropikalna* 2 galaretki morelowe* 1 galaretka gruszkowa* 1 galaretka leśna* 500 g serka homogenizowanego* 200 ml śmietany kremówki* 5 łyżeczek żelatyny* 4 łyżki cukru pudru* 3-5 łyżek cukru kryształu* 1 kg truskawek* 200 g jagód(...)cukru pudru. Kiedy galaretka będzie lekko tężejąca ubić ją na pianę, a następnie przelewać do serka i połączyć razem, dodać pozostałą część ubitej śmietany i również połączyć. Wylać masę na stężałą galaretkę i odłożyć do schłodzeniamasa IIIPozostałą część truskawek, i jagody, które nie będą potrzebne do dekoracji zmiksować z 3-5 łyżkami cukru kryształu (ilość zależy od kwaśności owoców), przelać

Mix smaku
87. Ciasto brzoskwiniowo - serowe 340

szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 galaretka brzoskwiniowa Masa brzoskwinowa: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać(...)szklanki gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzenia. Ser rozmieszać z cukrem dodać pokrojoną galaretkę i żelatynę i wylać na biszkopt. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i dodać do masy. Tężejącą masę wylać na masę serową. Na końcu na ciasto można zetrzeć białą czekoladę

Jadło i czytadło
Ciasto Tutti frutti 368

mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka(...)miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto, wyrównuję. 5. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort śmietanowy z owocami 14875

olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty.  2. Masa : Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą zieloną galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia. Przykrywam(...)drugim biszkoptem. Galaretkę czerwoną także rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą czerwona galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia. Przykrywam trzecim biszkoptem.  3. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Masą smaruję boki i wierzch tortu (ozdabiam brzegi). Na wierzchu tortu układam ulubione owoce

Tradycyjna kuchnia Kasi
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 583

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej …Wy śmiało(...)wody.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę.Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy do przygotowanej masyGALARETKA:Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.Studzimy.Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.Wstawiamy do lodówki.Zajadamy

Ostra na Słodko
Budyniowiec śmietanowy z figami 144

dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt.  Składniki na biszkopt : -  8 jaj-  2 szklanki mąki tortowej-  1 ¼  szklanki drobnego cukru-  4 łyżeczki proszku do pieczenia-  2 łyżeczki octu-  4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową(...)Gotujemy budyń z ½  litra mleka, 6 łyżek cukru i 3 opakowań budyniu bez cukru. Gorący (wychodzi bardzo gęsty) przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do następnego dnia. Przygotowujemy 4 galaretki do masy śmietanowej. Każdą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do zastudzenia (najlepiej przelać  do płaskich naczyń, będzie łatwiej potem kroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia

mojewypiekiinietylko
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 319

Kolorowe galaretki , ogromny wybór w (KLIK)  Biszkopt : 6  jajek 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki maku 3/4 szklanki cukru 12 łyżek oleju pełna łyżeczka proszku do pieczenia masa: galaretka  niebieska + 250 ml wody galaretka  rubinowa + 250 ml wody 2 śnieżki + 350 ml  mleka 2 galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody  Na wierzch(...)koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;) Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce do zastygnięcia. tutaj druga wersja,inne kolory i smaki galaretek

Takie tam pichcenie
Kolorowa fantazja 196

Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TUSKŁADNIKINa biszkopt8 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka maki ziemniaczanej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki oleju4 łyżki wodyMasa:Kolor masy zależy od koloru galaretki:2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe2 galaretki agrestowe2 galaretki pomarańczowe1 puszka brzoskwińWYKONANIEJajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch(...)galaretek.Masa czerwona: 1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się rozgotują dodać dwie galaretki, pomieszać chwilę. Odstawić do wystygnięcia.Masa zielona:1 kg jabłek obrać zetrzeć na tarce. Jabłka umieścić w garnku, nakryć od czasu do czasu pomieszać, kiedy się rozgotują dodać dwie galaretki, pomieszać chwilę. Odstawić

W kuchennym oknie Ewy
Kolorowy sernik na zimno z owocami 237

malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę namoczyć w mleku, a następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia(...)rozpuszczonej żelatyny i wstawić do lodówki. Gdyby masa z żelatyną zbyt mocno tężała, należy delikatnie ją podgrzać do rozpuszczenia. Kolejne warstwy to: kolorowa galaretka, ser żelatyną, kolorowa galaretka, masa serowa z żelatyną i ostatnia galaretka. Ważne jest, aby przed wylaniem kolejnej warstwy poprzednia dobrze stężała

Czerwień i błękit
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 316

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej(...)wody Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretkę i dodatkowo żelatynę, żeby ładnie zastygła. Przelać w płaskie naczynie. Zastygniętą pokroić w kostkę. Przełożenie: blat ciasta - masa - posypać kostkami galaretki - reszta masy- blat ciasta.  Można posypać cukrem pudrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki 414

cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny barwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone. Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków np. po jogurtach lub pastellach do smarowania pieczywa. Masa sernikowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić. Twaróg, serek, cukier i jagody zmiksować dodać zimną galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki. Galaretka przeźroczysta : Wodę smakową(...)dodać do śmietany wraz z cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika.  Wyjąć przeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym

Jadło i czytadło
Kolorowy sernik na zimno 235

galaretka agrestowa -1 opak rodzynki -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka  PRZYGOTOWANIE: Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gotowanej wody,każdą oddzielnie,odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w mleku,odstawić do ostudzenia. Ser przecisnąć przez praskę,dodać śmietanę,cukier ,dobrze ubić mikserem. Do ubitej masy serowej(...)dodać żelatynę,dokładnie wymieszać,podzielić na 3 części. Na brytfannę o wymiarach 25 x 36 wyłożyć biszkopty,na biszkopty masę serową,wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać galaretkę niebieską,masę serową,galaretkę agrestową,masę serową. Na masie serowej ułożyć rodzynki i zalać galaretką wiśniową,odstawić na 3 godz. do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasto Shrek 160

śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec 2 łyżki oleju. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Całość pieczemy w 180 st. C ok 30-40 minut.2. Robimy masę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy(...)Gorącą masę wylewamy na biszkopt.3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry.4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową.6. Ciasto schładzamy przed podaniem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Truskawkowa fantazja 120

puszka mleka skondensowanego 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z puszki według uznania Galaretki rozpuszczamy w niecałej szklance wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Serki mieszamy na jednolitą masę z mlekiem skondensowanym. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ją do serka. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy ją drugim biszkoptowym(...)plackiem.  Masa śmietankowa: pół litra śmietany tortowej 1 śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Truskawkowa kostka 2346

Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa masa truskawkowa 350 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt(...)przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Biszkopt wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie

Monia miesza i gotuje