masa orzechowa - 2000 przepisów

Jabłecznik z masą orzechową 352

kładziemy na masę jabłkową. Warstwa jabłkowa: 1 kg startych jabłek 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru (opcjonalnie w zależności od tego jak kwaśne będą jabłka) 1 łyżka masła Starte jabłka podsmażamy na maśle, dodajemy cukier i miód. Musimy zredukować nadmiar wody, by warstwa jabłek była zwarta i się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone(...)nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy w miseczce 1 kostki masła (lub margaryny) – tj. ok. 250 g 1 szklanka

kuchcikownia
Wafle z masą orzechowo - kakaową 354

Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu

Kuchnia domowa Ani
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 373

Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową.Zbliża się niedziela i wiadomo trzeba coś upiec , ostatnio był sernik to dzisiaj postanowiłam zrobić ciasto orzechowe z kremem kawowym , powiem wam że wyszło pyszne :) ani za słodkie ani za mdłe .Jeśli macie ochotę na takie ciacho to serdecznie zapraszam :) Składniki na ciasto orzechowe :4 jajka5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów(...)proszkuWykonanie ciasta:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .Przełożyć ciasto.Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około

Sama słodycz i szczypta chili
Tort orzechowy 145

Wylać do formy do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. BISZKOPT ORZECHOWY II Składniki: 3 jajka 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA ORZECHOWA: Składniki: 300 g orzechów włoskich (zmielonych) 400 ml mleka 300 g cukru(...)wmieszać zmielone orzechy, po czym gotujemy i mieszamy na małym ogniu jeszcze ok. 5 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu ucieramy masło i stopniowo do masła dodajemy masę orzechową i spirytus. Masę użyjemy do 2-krotnego przełożenia tortu i do dekoracji wierzchu i boków tortu. GALARETKA: 1 czerwona galaretka - rozpuszczona w 1 szklance wody (250 ml) PONCZ: szklanka

psgotujemy
ciasto anielskie 406

mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy zmielone orzechy oraz alkohol i miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na 4 części. składniki na masę kokosową: 200 g wiórek kokosowych 125 ml mleka 400 g masła, miękkiego 2 jajka(...)następnie zestawiamy z ognia i studzimy cały czas miksując (umieszczamy naczynie z masą w większym naczyniu z lodowatą wodą). Gdy masa będzie zimna dodajemy ją do zaparzonych i wystudzonych wiórek kokosowych, mieszamy. Masło miksujemy na puch. dodajemy do niego masę z wiórkami i miksujemy do połączenia się. Masę dzielimy na 2 części. składniki na nasączenie: 250 ml wody

Domowy Smak Jedzenia
Kruche Babeczki z Masą Orzechową 195

Witam serdecznie Upiekłam pyszne kruche babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to powinny mu te babeczki posmakować. Będziemy potrzebować: 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g masła dobrze schłodzonego (może być margaryna) 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany(...)żółtko szczypta soli na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich mielonych 2 białka 50 g cukru pudru na polewę czekoladową: 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową Przygotowanie: Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie

Uwaga Babcia Gotuje
Tort Cesarzowej 214

przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam przygotowanym ponczem. 4. Masa jajeczna: Jajka ubijam razem z cukrem nad kąpielą wodną (ubijam do momentu, aż masa będzie gęsta). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 5. Masa orzechowa : Orzechy włoskie mielę. Mleko gotuję razem z cukrem. Do gotującego(...)się mleka dodaję orzechy. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Masę studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową i razem ucieram. 6. Orzeszki ziemne chwilę prażę na suchej patelni. Studzę i siekam nożem na mniejsze kawałki.  Masę orzechową dzielę na dwie części. Masę jajeczną dzielę na trzy części. Na biszkopt jasny wykładam porcję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 525

porcji. Biszkopt: 6 jajek 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek mąki amarantusowej Masa orzechowa: 800 g gęstego jogurtu naturalnego tupu greckiego 350 g masła orzechowego 4 - 5 łyżek ksylitolu szczypta soli sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka(...)czym przelewamy całość do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Posypka czekoladowo-orzechowa: Do kielicha blendera przekładamy orzechy i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Dokładnie miksujemy, do czasu, aż powstanie posypka. TORT ORZECHOWY: Biszkopt przekrawamy na 2 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Nasączamy blaty alkoholem, najlepiej wódką orzechową - tak, wiem, zbędne kalorie, wysoki

W kuchni Katie
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową 1692

którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy 1,5 łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku do pieczeniaWarstwa Orzechowa:130 g orzechów włoskich3 białka1/2 szklanki cukrułyżka miodułyżeczka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku(...)masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Biszkopt:Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier

Słodka Strona
ORZECHOWIEC 351

orzechowej z kawałkami orzechów Helio Wykonanie: 1.*ciasto: Rozpuścić margarynę, dodać miód i cukier, zagotować. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do wystudzonej masy, wymieszać. Dodać jajka, zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części.  2.*masa orzechowa: rozpuścić margarynę, dodać masę orzechową oraz rozdrobnione orzechy włoskie.  3.*Na blachy wyłożyć wcześniej podzielone ciasto. 2 placki upiec(...)trakcie studzenia). Ostudzić. 4.* masa z kaszy manny : Na mleku ugotować kaszę, wystudzić. Na puch zmiksować masło i margarynę -o temp. pokojowej. Po łyżce dodawać wystudzoną kaszę , następnie sok z cytryny.  5.* Na 1 placek wyłożyć połowę masy z kaszy, przykryć kolejnym plackiem, wyłożyć resztę masy z kaszy, przykryć plackiem z masą orzechową. Odstawić do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Wafle przekładane masa orzechową 313

wtedy doskonale sprawdzają się wafle przekładane słodką masą. Ja użyłam gotowej masy orzechowej ale można też użyć masy krówkowej. Gotowa masa jest bardzo słodka i już mała kosteczka takiego wafelka zaspokoi nasz słodki głód. składniki: 3 wafle tortowe 1 puszka masy orzechowej Helio (560 g) Moje wafle były wielkości bloku A3. Na desce ułożyć jeden wafel. Posmarować go dokładnie masą(...)orzechową aby wypełniła małe wgłębienia we waflu. Następnie położyć drugi wafel, docisnąć i też dokładnie posmarować go masą orzechową. Przykryć trzecim waflem, docisnąć. Następnie przełożone wafle przekroić na dwie równe części. Obie części skleić resztą masy orzechowej. Całość dobrze docisnąć deską aby wafle dobrze się skleiły. Wafle przykryć drugą deską i obciążyć np. kartonem soku, odstawić na min. godzinkę. Można

Monia miesza i gotuje
Kruche korzenne ciasto z gruszkami i masą orzechową! 144

wspólne pieczenie ciasta z gruszkami i masą orzechową! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g masła - 300 g mąki krupczatki - 1 jajo duże - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka lodowatej wody - 85 g cukru Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut. MASA ORZECHOWA : - szklanka obranych orzechów włoskich - 1 jajo duże(...)gładką masę. ponadto: - 6 sztuk gruszek (obierz i wydryluj gruszki, pokrój na ćwiartki) Wykonanie: Wyjmij ciasto z zamrażalnika. 4/5 części ciasta wylep formę do pieczenia. Na ciasto wyłóż połowę masy orzechowej, następnie gruszki, potem resztę masy orzechowej. Na wierzch z reszty ciasta uformuj ozdobny wzorek, albo listki, albo po prostu zrób kratkę. Ciasto piekłam 50 minut w temp 165 stopni

SMYKWKUCHNI
Ciasto z patelni - Orzechowa kunafa z masą budyniową. 434

tego ciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki:  200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry(...)smaku, który  nadaje kunafie tego interesującego orzechowego smaku. Zostawiamy, aby przestygło. Gotujemy budyń z podanych wyżej składników i  odstawiamy ,aby ostygł. Do zimnego budyniu wsypujemy „Śnieżkę” i miksujemy kilka minut. Na spód małej tortownicy czy innej foremki wykładamy ciasno połowę usmażonej  kunafy, na nią masę budyniową i na wierzch resztę kunafy. Teraz niestety musimy

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto Rzeszowiak 210

papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić. 4. Masa serowa: Składniki(...)żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia składników. 5. Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej, a 1/4 do makowej, delikatnie wmieszać do poszczególnych mas. 6. Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto orzechowe 145

Jesienny weekend spędzony w większości w kuchni czas zakończyć przekazaniem przepisu na pyszne orzechowe ciasto dalej. Częstujcie się. :) CIASTO ORZECHOWE z MASĄ ORZECHOWĄ Składniki: (tortownica 24 cm)  ciasto: 150 g mąki razowej 150 g mielonych orzechów 250 g masła 4 jajka 220 g miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa orzechowa: 250 g serek mascarpone 1/2 szklanki(...)ucierając. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy 24 cm  wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 160 stopni na około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce. Ciasto musimy przekroić na 2 blaty. masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy

Bon appetit mon amie