udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa: 1 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego Sos: 1 łyżka sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu
Mania GotowaniaPodsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną
Mania Gotowanianaprawdę warto!!!! Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka
Mania Gotowaniałyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia. Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż
Mania GotowaniaPrzygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłoikiem. Szkoda, że nie miałam więcej moreli do przerobienia, ale w przyszłym roku zrobię go duuuużo ! Morele to nie tylko owoce do deserów. Można je zalać słodko-kwaśną marynatą i otrzymamy doskonały dodatek do mięs albo wędlin . Jeśli lubicie morele to zróbcie sobie koniecznie kawę Morelowe Love - bajka ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamarynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około 3 łyżek oleju. Mięsa nie soli, dopiero pod koniec
SMYKWKUCHNIłyżka miodu - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1 łyżeczka sosu tajskiego - olej sezamowy - 3 łyżeczki sezamu Drobno pokroić schab, w misce wymieszać składniki na marynatę bez oleju sezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. Fenkuł
SMYKWKUCHNISkładniki: - 2 udka z kurczaka - 1/2 cytryny - przyprawa ziołowa do grilla - świeży imbir - 2 łyżki octu balsamicznego - 3 łyżki oliwy z oliwek - 300 g pieczarek Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w tym celu sok z cytryny, ocet balsamiczny (polecam ten prawdziwy, włoski z Modemy), oliwę i świeży imbir blenderujemy. Dodajemy przyprawę, nacieramy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
SMYKWKUCHNIpapryki - 3 plastry cukinii Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA: 1. Dwie kromki
SMYKWKUCHNIchili - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy
SMYKWKUCHNImała cukinia - 1 cebula cukrowa - czosnek (2- 3 ząbki) - papryka czerwona, żółta, pomarańczowa - 6 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu sojowego słodkiego - 1 łyżka marynaty tajskiej - chili przyprawa - 1 łyżka octu ryżowego 3% - 1 łyżka miodu WYKONANIE: - do rozgrzanego woka wlej olej, jak się rozgrzeje dodaj pokrojone w długie paseczki warzywa w następującej kolejności: - cebula
SMYKWKUCHNIRewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 8 szt podudzi kurczaka Marynata: 3 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu 5 łyżek oliwy z oliwek sól Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę(...)nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy kurczaka pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę. Rozpalamy grilla. Na średnio gorącym grillu pieczamy nasze podudzia. Łączny czas grillowania to 30-35 min. Kurczak gotowy :) Podajemy kurczaka z naszą ulubioną sałatką, ja do tego upiekłam ziemniaki . Smacznego
Smaki Edyty