marynaty kurczaka - 1000 przepisów (strona:3/67)

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 395

sosem miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka(...)musztardy Dijon szczypta białego pieprzu Do podania 150 g makaronu muszelki świeży tymianek do smaku i dekoracji Instrukcje W większej misie, w której swobodnie zmieści się mięso z kurczaka, sporządzamy marynatę mieszając dokładnie jej płynne składniki (miód, musztardy, oliwę) i dodając w międzyczasie przyprawy: tymianek, cząber, paprykę, imbir i sól. Jeśli dysponujemy całymi nogami z kurczaka, dzielimy je na pół

Kulinarna Pokusa
Kurczak po seczuańsku 263

przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka sosu sojowego, jasnego;1/2 łyżeczki płatków chili.Sposób przygotowania:Składniki marynaty wymieszać ze sobą.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili(...)miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę.W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka.Do woka wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą

Gospodyni Miejska
Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ 810

oliwek Marynata do kurczaka: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - ząbek czosnku - papryka słodka, papryka ostra Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z podanych składników zrobić marynatę, kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej. Tortille wysmarować sosem bbq, ułożyć

Zgrabne Gotowanie
Pyszne Pałki z Kurczaka w Sosie Sojowym 238

sosie sojowym, są szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Będziemy potrzebować: proporcje marynaty podaję na: 6 pałek z kurczaka lub 3 udka z kurczaka na marynatę: 6 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z małej cytryny 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Pałki z kurczaka(...)minut z każdej strony do miękkości mięsa – długość smażenia zależy od wielkości płomienia. Pałki lub udka możemy również upiec w piekarniku: Blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kurczaka i zalewamy marynatą. Naczynie lub blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i pieczemy do miękkości mięsa, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Pałki kurczaka są gotowe

Uwaga Babcia Gotuje
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 261

odniosły po bliskim spotkaniu z vindaloo.   Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny 2 łyżeczki białego octu winnego 1 średnia cebula 1 niecała płaska łyżeczka(...)suche przyprawy - kmin, chili, papryczkę suszoną oraz cebulę i smażymy na dość mocnym ogniu, aż przyprawy zaczną pachnieć, ale nie dłużej niż 1-2 minuty.  3. Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez 3-do 5-u minut. Dodajemy pomidory, cukier i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut

Kuchnia Prezydentowej
Paprykowy kurczak na ryżu 2109

praskę.Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Do tak przygotowanego kurczaka  dodać marynatę i dokładnie wymieszać. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić

Gospodyni Miejska
Faszerowane piersi kurczaka 5333

Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii, mięso spinamy 2 wykałaczkami(...)Zostawiamy na 30 minut aż mięso przejdzie marynatą. Zielone szparagi łączymy wykałaczkami po 5 sztuk odrywając wcześniej twarde końcówki, doprawiamy je solą i pieprzem i smarujemy tą samą marynatą. Piersi z kurczaka grillujemy z każdej strony na rumiano kilka razy odwracając mięso, aby w środku „doszło”, w między czasie dokładamy na ruszt szparagi, które grillujemy z obu stron

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 131

zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty, w dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa z marynatą z kurczaka. Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza(...)dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni (w zależnośc od piekarnika). Kontroluj mięso co kwadrans, podlewając

Martyna Cooks
124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 443

pół opakowania sera feta (100g) pół opakowania kiełków rzodkiewki lub brokułu (50g) kilka suszonych pomidorów w oleju 300g piersi z kurczaka garść suszonych śliwek oraz pestek dyni  Marynata do piersi kurczaka:  1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego  1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili(...)Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski, pomidorki kroimy na ćwiartki, suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli.  Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę

Symfonia Smaków
Kurczak w curry kokosowym 143

pół łyżeczki mąki ziemniaczanej czubata łyżka curry w proszku sól, olej Przygotowanie Wycisnąć sok z limonki, wymieszać go w misce z oliwą, połową kolendry i curry - tak powstanie marynata. Kurczaka pokroić na kawałki 3-4 cm. Posolić, włożyć do marynaty, wymieszać i pozostawić na 20-25 minut (jak jest czas to można nawet na godzinę). Na rozgrzanej patelni(...)usmażyć szybko kurczaka, dodać marynatę jeśli trochę jej zostało w misce. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotować aż sos lekko się zredukuje i lekko zgęstnieje. Dodać resztę kolendry i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i ryżem basmati

Kulinarne Inspiracje
Pieczone pałki z kurczaka 192

soli, 2 szczypty tymianku, pieprz, 3 łyżki oleju rzepakowego Pałki kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Włożyć do miski. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy razem z olejem, powstałą marynatą polać kurczaka. Dokładnie rozprowadzić marynatę i dobrze wmasować w mięso. Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.* Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, układamy pałki na blaszce

Plate of Joy
Paprykowe skrzydełka 318

Pora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka   Marynata  - półtorej łyżki słodkiej papryki  - łyżeczka pieprzy cayenne  - pół łyżeczki mielonej kolendry  - 2 łyżki octu jabłkowego  - 3 łyżki przecieru pomidorowego  - 3 łyżki oliwy

Świat Smaku
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 207

kurczaka i zielonych warzyw. Mnóstwo świeżych ziół, czosnku i.... odrobina oliwy truflowej, która całości nadaje charakteru i jest "tym" tajemniczym składnikiem :) SKŁADNIKI ( ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 2 gałązki świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego oregano 10-15 listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy truflowej 150ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny sól morska(...)świeżozmielony pieprz dodatkowo kilka zielonych szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki. Cukinię, bakłażana

DefinicjaSmaku
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami 146

sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego 1 papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez(...)wodą i dużą deskę do krojenia. W misce maczam przez kilka sekund papier ryżowy i umieszczam go na desce. Przy krawędzi bliżej mnie nakładam posiekaną kapustę, marynowane warzywa, kawałki kurczaka, marynowany imbir. Najpierw zawijam papier raz od siebie w przeciwległym kierunku mocno zaciskając zawartość. Następnie składam boki do środka i ponownie zawijam do końca Spring Rollsa. Spring Rollsy zawijamy

Mango Papaja
Marynowane pałki kurczaka 225

łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta pieprzu cayenne, sok z 1 limonki, pieprz Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. W miseczce połączyć ze sobą składniki marynaty. Kurczaka umieścić w woreczku strunowym, włożyć przygotowaną marynatę, zamknąć woreczek i dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowanego kurczaka (w woreczku) włożyć do lodówki, na minimum 30 minut - choć najlepiej

Plate of Joy