marchewki - 4038 przepisów (strona:26/270)

Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami 214

jest idealna propozycja dla tzw. ziemniakożerców hehehe. Bierzmy się zatem do pracy ! Zobaczcie jak pięknie wygląda efekt końcowy.   Ziemniaki puree zapiekane z pieczarkami, zielonym groszkiem i marchewką (5 osób) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 średniej wielkości seler 15 pieczarek średniej wielkości 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 duża cebula 1 mały jogurt naturalny w typie greckim(...)robimy puree ziemniaczano-selerowe. W czasie kiedy gotujemy seler i ziemniaki, obieramy pieczarki, cebulę i kroimy w kostkę nie zbyt drobną. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy groszek z marchewką. Przesmażamy do miękkości doprawiając sporą ilością pieprzu, sosem chili, tymiankiem i grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą

vegetanie
Babka marchewkowo-pietruszkowa 160

babki marchewkowo-pietruchokowej z jeszcze kilkoma dodatkami. Fajny prosty przepis, a i smakowo OK. Zobaczcie zatem co wymyśliliśmy, a my lecimy na ubaw :) Miłego weekendu.   Babka warzywna z marchewką, pietruszką, cieciorką i trochę innych składników (4-5 osób) Składniki: 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego(...)łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy i kroimy w kawałki czosnek. Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz

vegetanie
Wege bigos w innej odsłonie. 179

odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób) Składniki: 1 niewielka główka kapusty pekińskiej 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonego 1/2 kalafiora lub 1/2 opakowania mrożonego 1 duża marchewka* 1/2 szklanki zielonego groszku* *(możecie zamienić to na 1/2 opakowania mrożonej mieszanki groszek z marchewką) 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka) 2 ząbki czosnku 1 garść prażonych(...)oliwa z oliwek 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka, majeranek, sos chili, sambal oelek Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę kroimy w kostkę, jeśli użyjecie mrożonej mieszanki to ten etap pomijacie. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, groszek, cebulę, brokuła i kalafior wrzucamy do głębokiej patelni na rozgrzaną wcześniej oliwę

vegetanie
Hummus marchewkowo-pietruszkowy 174

wszystkim :) Ostatnio robiliśmy fajną babkę z marchewki, pietruszki i innych składników, i pomyśleliśmy dlaczego nie zrobić hummus o podobnym składzie. Jeśli lubicie lekko słodkawe pasty z nutą ostrości, będzie Wam na pewno smakować ta kombinacja. Co potrzebujecie do zrobienia pasty : 1 puszka ciecierzycy 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory 1 papryczka chili oliwa(...)oliwek cząber, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania marchewki i pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie cieciorkę dobrze płuczemy z zalewy i wrzucamy do naczynia, w którym wszystko będziemy miksować. Dodajemy obrany czosnek, suszone pomidory, papryczkę chili, cząber, pieprz i sos sojowy. Marchewka i pietruszka zapewne już wystygła, więc również dodajemy ją do reszty składników. Na sam koniec polewamy wszystko oliwą

vegetanie
Dietetyczne roladki z indyka z marchewką i tymiankiem 265

Dziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam  kaszę bulgur i  surówkę z marchewki i kapusty  ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron(...)Marchewkę pokroić na krótkie paski. Na każdy rozbity sznycel ułożyć 2-3 paseczki ugotowanej marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki

Monia miesza i gotuje
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 177

Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz    Wołowinę(...)gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.    Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.    Chwilę smażymy i posypujemy mąką

Maminek kulinarny
Bulion drobiowo-warzywny 195

Babci mojego K. Potrawka, którą później wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle nie trzeba było jej dodatkowo doprawiać. Poza tym część zjedliśmy jako rosół, z marchewką i kluseczkami lanymi. Też było smacznie, ale bulion trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej postaci. Jeśli(...)potrawek, zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki na ok 1-1,5l bulionu: 1 udo indyka (w całości, nie sama "pałka") 2 średnie pietruszki 2 małe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe

Zawsze głodna!
Paluszki krabowe w chlebku 212

pracy. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 3 jajka - 200 ml mleka - 8 łyżek oliwy - 100 g startego żółtego sera - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 liście laurowe - 2 średnie marchewki - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz - 2 łyżki masła Przygotowanie: Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 90 minut

Zainspirowana w kuchni
Cassoulet 200

fasoli (ja użyłam drobnej) 1kg golonki wieprzowej 4 uda kacze confit ( tutaj przepis  lub kupcie gotowy upieczony drób) 300g surowej wieprzowej kiełbasy (3 kiełbaski) 150g wędzonego boczku 2 marchewki (dałabym z 4) 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 listki laurowe 10 gałązek tymianku (suszony lub świeży) 135g bułki tartej 4 łyżki oleju Sposób przygotowania Wieczór przed gotowaniem Zalać fasolę(...)kawałki na jeden kęs, a skórę pokroić (ja skórę wyrzuciłam). Garnek umyć, wyspać do niego fasolę, dodać kości z golonki, boczek pokrojony w kostkę, cebule przekrojone na pół, marchewki w całości (oczywiście obrane), czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać całość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju

W kuchni wieczorem
Rosół 197

rosołu. Mięsa musi być dużo, aby wywar miał intensywny smak. Rosół przygotowany na kurczaku będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty niż rosół wołowy. Warzywa do rosołu to przede wszystkim: marchewka, por, seler, pietruszka, cebula i lubczyk. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, tak aby łatwo można było je wyłowić. Cebulę opalamy nad płomieniem na brązowy kolor. Ma być lekko przypalona. Nada(...)miejscach i nie palimy jej na węgiel. Wzorowy rosół przygotowuje się według proporcji 0,5kg mięsa i 0,15kg warzyw na 1l wody. Oczywiście kuchnia to nie apteka i marchewka w tę czy w tamtą nie robi znaczącej różnicy:) Ja rosół przygotowuję zwykle „na oko”. Zioła, które dobrze komponują się z rosołem to poza oczywistymi liściem laurowym, pietruszką czy majerankiem

CoolinarniePL
Kura po cygańsku. 188

dedykuję wszystkim, którzy lubią  rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie(...)udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę  KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek kładziemy

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone z marchewką 185

Takie kotleciki to dobry sposób na "przemycenie" dziecku trochę marchewki:) Ja je bardzo lubię. Moja córka zjadła na obiad dwa...;) Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa - u mnie mieszane, ale może być drobiowe - dla dziecka fajne 1 marchewka 2 czerstwe, a nawet zupełnie suche kajzerki 2-3 szklanki mleka 1 jajko 1 nieduża cebula sól pieprz bułka tarta Zaczynamy od namoczenia(...)kajzerek w mleku. Moczymny tak długo, aż zupełnie rozmokną Mięso przekładamy do salaterki lub naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki Cebulę obieramy i drobno kroimy Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach - według upodobania Do mięsa dodajemy jajko, cebulę, startą marchewkę, namoczoną i odciśniętą bułkę - wszystko dokładnie mieszamy ręką, doprawiamy solą i pieprzem Formujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa brokułowa 2 w 1 - klasyczna i krem 121

Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę. Bo lubię :) Składniki: 1/2 brokuła 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie(...)jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą w ilości nam odpowiadającej i włączamy średni ogień. Niech się powoli pyrkoli :) Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę Por myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, nastepnie w plasterki P ietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na trzy Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z marchewką i cebulą 120

się go słuchać bo nie jest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale...  Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety(...)włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli. Nie wiem więc jak od początku należało je robić. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 marchewka 1 cebula 1 łyżką mąki pieprz 1 szklanka piwa (ja zastąpiłam szklanką bulionu) Polędwicę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i również kroimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 125

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też(...)dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com