żeby groch namoczyć przez około 12 godzin, bo inaczej- ładnie to nazwę- sensacje żołądkowe nie dadzą żyć i Wam i domownikom! :)))))Zupa:* bulion- 2 litry** groch cały- 1 szklanka* marchewka- 1 duża szt.* pietruszka- 1 duża szt.* ziemniaki- 3 duże* por- 1/2* przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząberDodatkowo:* cebula
Kraina Miodem Płynącajest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki* śmietana 12%- 3-4 łyżki* ziele angielskie
Kraina Miodem Płynącakostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka.2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę, cebulę i czosnek i dalej dusić do miękkości kolejne ok. 45 minut.3. Wątróbkę pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka i dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego
Kto ugości moich gości?Troszkę inny rodzaj piernika bo w połączeniu z marchewką. Dzięki temu składnikowi ciasto jest bardziej wilgotne, polecam wypróbować :)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej- 400 g marchwi- 4 jajka- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru- 3/4 szklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 3 łyżeczki przyprawy do piernika- szczypta solipolewa:- 1/2 kostki margaryny- 1/2 szklanki cukru
Zainspirowana w kuchnikrążki z giczy wołowej( 2 Beinscheiben) 800-900g2 l wody5-10 ziarenek pieprzu3-5 ziarenek ziela angielskiego1-2 listki laurowe3-4 goździki1 płaska łyżka solimały seler 3-4 marchewki 1 pietruszka1 por cały z zieloną częścią1 duża cebuladodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata)Wykonanie: Mieso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schabu6-8 śliwek suszonych2 lyżki przyprawy warzywnej bio lub np.tymiaku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)1 lyżka oliwy2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuwarzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnieSkładniki na sos:cały wywar spod pieczenia mięsa2 lyżki powideł śliwkowych1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznegosól,pieprz do smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!goracego bulionu i dokladnie wymieszac,nastepnie wlac do reszty rosolu dokladnie calosc mieszajac. Wystudzone mieso pokroic w kostke.8-10 miseczek lub filizanek oplukac zimna woda,nalozyc po kilka plasterkow marchewki,natke pietruszki i pokrojone mieso.Zalac wywarem.Wstawic do lodowki do stezenia.Podawac z plasterkami cytryny lub octem.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kiszonej kapusty1 kwasne jablko200 ml cydru lub soku z jablek3 listki lauroweokolo 65-70 cm folii do pieczeniaWykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac kapuste z nadmieru soku.Jablko obrac,pokroic na czastki,wykroic gniazda nasienne.Wlaczyc piekarnik i nastawic na 200°C lub z nawiewem na 180°C. Przygotowac rekaw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!goracej plycie by" doszlo".W ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec na tarce .Szczypiorek posiekac.Cebule pokroic w drobna kostke.Ser zetrzec na tarce.Ugotowany orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najbardziej smakuje zurek na wywarze z jarzyn,z ewentualna wkladka kielbasiana dodana na samym koncu.Skladniki na zurek z grzybami:garstka suszonych podgrzybkow1 szklanka zakwasu zurkowego0,75-1 l wody2 marchewki,mala pietruszka,kawalek selera i pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!klarowny ,nie może gotować się zbyt gwałtownie.Nie należy dodawać zimnej,lecz zawsze gorącą wodę.Nie dodawać za dużo jarzyn,by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego,szczególnie marchewki,która wprowadzi za dużo słodyczy.Smak i kolor bardzo poprawia dodanie podpieczonej cebuli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam z pieczoną pietruszką,pasternakiem i marchewką.Po prostu pycha!Przepis tutaj ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem,marchewką,porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale.Danie bardzo proste do przygotowania,jestem pewna,ze podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy.Zapraszam do przepisu.Składniki:300g ziaren zielonego orkiszu1 cebulka1 ząbek czosnku100
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dobry to mało powiedziane, ten krem jest przepyszny. Słodko-kwaśny, gęsty i delikatny krem, który z pewnością powtórzę ^^~ Krem owsiany gotowany z marchewką, pigwą, miodem i sokiem z cytryny + serek naturalny, plasterki cytryny ~Składniki:50g płatków owsianych1 starta na najmniejszych oczkach marchewkapigwasok z 1 cytrynyłyżeczka miodu+ plasterki cytrynyserek naturalnyWszystkie składniki wrzucamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 15 minut
Kuchenny Skrawek Niebaciasto marchewkowe:1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soli1 szklanka cukru brązowego (może być biały)2/3 szklanki oleju3 jaja1 szklanka marchewki startej1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie:2 łyżki masła3/4 szklanki cukru pudru12 dag serka
UgotujmyTo.pl