marchewka - 20163 przepisów (strona:675/1345)

Grochówka z grochu łuskanego | Jak zrobić? 94

krem z grzankami. Do gotowania zupy grochowej ( często też tak się nazywa grochówką) można także użyć żeberek. Mogą to być żeberka białe surowe lub żeberka wędzone. I obowiązkowo warzywa, marchewka, pietruszka, seler, cebula oraz czosnek. Jak ugotować grochówkę z grochu łuskanego? Jak doprawić grochówkę? Jak zagęścić grochówkę? Jak ugotować zupę krem z grochu łupanego?  Zapraszam na przepis! 🙂 Grochówka

Dieta moja pasja
Insulinooporność – co należy o niej wiedzieć? 118

pomarańczowego czy konfitury z pomarańczy jest wyższy niż pomarańczy zjedzonej w całości) Warzywa i owoce prażone/gotowane/pieczone –> surowe ( obróbka termiczna zwiększa IG produktów spożywczych. Gotowana czy pieczona marchewka będzie miała wyższy IG niż surowa) Bardzo dojrzałe owoce –> mniej dojrzałe ( Wraz ze stopniem dojrzałości produktów spożywczych wzrasta IG. Wybierz bardziej żółtego lub zielonego banana zamiast tego prawie

kuron.com.pl
Pesto z roszponki i jarmużu 99

orzeszki piniowe. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by bazą były inne liście Jest wiele wariacji na temat pesto. Można je przyrządzać z natki pietruszki, a także z natki marchewki, liści rzodkiewki czy kalarepy. Ja proponuję Wam w tym przepisie użycie zimowych super sałat, bo w ten sposób możemy ich zjeść nieco więcej, a w formie rozdrobnionej lepiej się trawią

Wiszniówka
Pasztet z fasoli i grzybów 105

chrzanowy. Pasuje również ogórek kiszony czy papryka marynowana. Jednym słowem ten pasztet jest pyszny, serdecznie polecam!  Składniki: -400 g fasoli Piękny Jaś  -1 duża cebula -1 marchewka -1 pietruszka -2-3 jajka ( w zależności od wielkości ) -200 g grzybów suszonych -300 g pieczarek -pół szklanki prażonych pestek słonecznika  -2  łyżki oleju  -100 g masła

Kulinarne przemyslenia
Wegeburgery w szybkimi bułeczkami 97

dodatki do burgerów Bułki 500 ml mąki uniwersalnej (2 szklanki) 1 łyżeczka drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 200 mln bardzo ciepłej wody Frytki 2 duże ziemniaki 3 marchewki 2 pietruszki 1 łyżka oregano 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Bułki. Wsyp do misy mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj składniki

Niedzielny kucharz
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i jabłka. 127

czerwonej kapusty jest jedną z moich ulubionych sałatek do obiadu. Bardzo szybko się robi i pasuje do większości dań. Surówka ma wiele wersji. Możesz ją zrobić z dodatkiem : marchewki pora lub wersji kolorowej: z pora oraz białej i czerwonej kapusty. Cenne wartości w czerwonej kapuście. Czerwona kapusta to cenne źródło witamin głównie

Ania gotuje
Wołowina duszona w kapuście 132

rodzaju wykorzystanego mięsa. Liczba porcji: 6 - 7 Czas przygotowania: 40 minut + duszenie Składniki na wołowinę duszoną w kapuście: 1 mała główka kapusty białej 1 kg karku wołowego 2 marchewki 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 1 papryka czerwona 200 ml passaty pomidorowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżeczki ziaren kminku 1 łyżka majeranku

Kuchcik gotuje
Domowy sos słodko – kwaśny 116

świeżej kukurydzy 50 g groszku cukrowego pokrojonego w długie paski (opcjonalnie) nieco oleju do smażenia Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Na patelnię włóż cebulę, marchewkę, paprykę oraz kukurydzę i smaż na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Powinno to zająć nie więcej niż 5 – 7 minut. Dodaj ananasa i smaż jeszcze przez minutę. Wymieszaj dokładnie sok ananasowy

Kuchnia Na Wypasie
Obiadki dla niejadka. Jak nakarmić dziecko, które nie chce jeść 85

można dodawać do sosu różne warzywa. Przepis jest prosty, a sos naprawdę smaczny Lekkie pulpety z indyka z warzywami Te pulpety możesz również wzbogacić o tarte warzywa, takie jak marchewka, cukinia czy koperek. Możesz użyć warzyw podanych w przepisie, lub wybrać inne. Możesz również eksperymentować z dodatkami: raz podać pulpety z ryżem, innym razem z makaronem. Zapiekanka z ryżem

Wiszniówka
Odd box report, czyli co dobrego w recyklingu owoców i warzyw... 120

szczęście można na tydzień-dwa wcześniej sprawdzić, co mniej-więcej dostaniemy, i spokojnie zaplanować kilka posiłków. Kalafior? Będzie pyszny zapieczony z beszamelem, makaronem i serem. Ziemniaki? Frittata! Buraczki i marchewki? Zamarynujemy! Mnie cały program bardzo odpowiada i się podoba. Pod koniec poprzedniego, 2020, roku dostałam nawet bardzo zachęcającego maila z podsumowaniem, ileż to owoców i warzyw udało mi się ocalić

Lejdi of the house
Sos słodko – kwaśny domowy przepis 95

świeżej kukurydzy 50 g groszku cukrowego pokrojonego w długie paski (opcjonalnie) nieco oleju do smażenia Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Na patelnię włóż cebulę, marchewkę, paprykę oraz kukurydzę i smaż na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Powinno to zająć nie więcej niż 5 – 7 minut. Dodaj ananasa i smaż jeszcze przez minutę. Wymieszaj dokładnie sok ananasowy

Kuchnia Na Wypasie
Moja ulubiona zupa ogórkowa na skrzydełkach 125

fantastycznie. Od lat przygotowuję zupę ogórkową, ale ta wersja jest tą, do której wracam najczęściej. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. Jest ugotowana na rosole na skrzydełkach kurczaka, z marchewką oraz ziemniakami i doskonale dostosowuje się do każdej pory roku :) Może być także w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy bulionu z warzyw i oliwy zamiast masła. Zupa ogórkowa na skrzydełkach - kilka

Moja Książka Kucharska
Wege gołąbki z kaszą i soczewicą 115

Polecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 100 g suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka wędzonej papryki Sos z pieczonej papryki 2 papryki

Smakowity Blog Kulinarny
Kapusta obiadowa 118

dodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką.   Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim ogniu

Lena Gotuje