makarony - 24536 przepisów (strona:915/1636)

Sałatka z makaronem ryżowym 506

Składniki: 200 g makaronu ryżowego Czaniecki, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie:       Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez

Aga w kuchni
Zapiekanki 324

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Sałatki i surówki 487

Sałatka z burakami Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi Sałatka z figami Sałatka z gruszkami i figami Sałatka z gyrosem Sałatka z kukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem, mozzarellą i rukolą Sałatka z roszponką i cytrusami Sałatka z roszponką i malinami Sałatka

Aga w kuchni
Lazania ze szpinakiem 168

Składniki: 6 płatów makaronu do lazani, 500 g świeżego szpinaku, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis 50 g żółtego sera. Przygotowanie:      Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem

Aga w kuchni
Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach 121

Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego Czaniecki, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie:      Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną

Aga w kuchni
Pieczeń z makaronem 152

Składniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki,  1 brokuł, 2 łyżki majeranku Kamis,  1/4 ognistej mieszanki przypraw Kamis, 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis,  1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól Kamis,  pieprz czarny Kamis. Przygotowanie:     Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek(...)Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie firmy Termisil ) pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem.   Naczynie   żaroodporne firmy Termisil bardzo łatwo domywa się z tłuszczu. Jest bardzo praktyczne, oprócz pieczeni można je zastosować do zapiekanek, a także potraw na zimno. Załączona

Aga w kuchni
Grzyby 171

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada z grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle

Aga w kuchni
Muszelki spod Etny 151

nastepnie odkrywamy i dusimy tak dlugo az nadmiar wody wyparuje Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-)  Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa pomidorowa z orzechami ,bazylia i makaronem fusilli 134

Zupa pomidorowa po włosku...z makaronem FUSILLI od MALMA. To treściwa i bardzo gęsta zupa/krem. Składniki - Fusilli MALMA jarzyny na zup ę kości bądz porcja rosołowa oliwa z oliwek, sól ,pieprz,bazylia orzechy włoskie masło Gotujemy wywar z naszych ulubionych kości lub z porcji kurczaka z dodatkiem jarzynek. Wyjmujemy kości , obieramy z mięsa i wszystko razem miksujemy blenderem, dodajemy przecier(...)pomidorowy bądz butelkę passata di pomodoro. Doprawiamy oliw ą , pieprzem, solą. Gotujemy. Następnie gotujemy al dente nasz makaron FUSILLI od MALMA. Wykładamy do miseczki.  Polewamy naszym kremem pomidorowym. Posypujemy orzechami i du żą ilością świeżej bazylii.. Przed samym podaniem dodajemy łyż eczk ę masła . Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką 132

peperoncino parmezan lub grana padano czarne oliwki, żadnych specjalnych doznań smakowych, ale kolor czarny idelanie pasuje i dodaje charakteru całości kawałek czerwonej papryki na dekorację pokrojonej w kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę i boczek. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy(...)ciepłą wodą , kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro czosnkowo-papryczkowej. Uwaga ! Niedużo gdyż jest dość ostra i pikantna. Przykrywamy i dusimy. Doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Makaron Penne od MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę

Z Kuchni Do Kuchni
Intrygująca sałatka 156

wszystkiemu ! Malutka fioletowa cebulka, bo ostra oliwa z oliwek, sól i listki bazylii. Duuuużo! Parmezan lub grana padano. Dużo. Matko jak ja uwielbiam ten ser ! Bez niego jak bez makaronu, umrze Włoch! Orzechy włoskie nasze ..polskie! To będzie danie szybkie, na przywołanie lata, na przywołanie słońca! Ugotuj makaron fusilli Malma al dente. Odcedz i polej oliwą, wymieszaj. W ten sposób

Z Kuchni Do Kuchni
Chifferi rigati . I kropka. 158

dzisiaj i znajduję! Jako , że miałam wszystko w lodówce, prawie wszystko...dotorowałam sobie drogę do kuchenki i wśród mis, misek i papryk odnalazłam deskę i nóż oraz ostatnią paczkę makaronu MALMA chifferi rigati/klik . Nastawiłam wodę, posoliłam i ...wyciągnęłam składniki z lodówki - 2 soczyste pomidory BIO - bo od koleżanki- co niech jej Bozia da zdrowie, bo nie pryskane nie modyfikowane(...)dente. W zlewie pełno wszystkiego, ale udało mi się odcedzić, wrzucam je na patelnie, potrząsam energicznie, mieszam dokładnie aby całe dobro wyciśnięte podczas duszenia, wcisnęło się do środka naszego makaronu... Wykładam na talerz,jeszcze klilka listków bazylii, parmezan na dużych oczkach starty, rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż samo przygotowanie dania. Ale musiałam siąść i chwilkę

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 172

które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć,  na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina.  Dlaczego w brytfannie(...)pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Opowiem Wam jak ja gotuję rosół... 23387

kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte udka, skrzydełka oraz szyjkę indyka i zalewamy zimną wodą. Mięso gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania, następnie zmniejszamy ogień tak by nasz wywar delikatnie "pyrkał(...)rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam zrobić pyszny pasztet drobiowy z warzywami i kminkiem

Mango Papaja
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 160

pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy(...)następnie podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do garnka, zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe (około 30 minut). Wtedy dorzucamy marchewkę, paprykę, ziemniaki i makaron. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy koncentratem i  pozostałymi przyprawami, dodajemy śmietanę

Kulinarne przygody Gatity