kokosowy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łodygi selera nacowego 1 marchewka pomidory - może być passata lub 2 puszki pomidorów czerwona soczewica - pół szklanki przyprawy: sól, pieprz, oregano makaron bezglutenowy - kukurydziany Przygotowanie: Zetrzeć na tarce marchewkę i pokroić drobno seler naciowy. Cebulkę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać marchewkę i seler. Podsmażyć aż warzywa zmiękną(...)trochę. Dodać pomidory. Ugotować soczewicę i dodać do warzyw. Na koniec doprawić przyprawami. Zostawić patelnię na małym ogniu żeby smaki się przegryzły i ugotować w tym czasie makaron. Smacznego
Mama z Motylemgałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek natki liść laurowy 10 listków bazylii 4 łyżki oliwy 2 garście drobnego makaronu kawałek świeżego parmezanu Przygotowanie Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroiłem w kostkę, por, kapustę i cebulę poszatkowałem. Ugotowałem fasolę w wodzie(...)moczyła. Po 30 minutach dodałem warzywa. Gotowałem razem 10 minut. Sparzyłem pomidory, obrałem, usunąłem pestki, pokroiłem. Wrzuciłem do garnka, dodałem zioła, gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem ugotowany, ale jędrny makaron, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchenczymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt? Powalający kubki(...)jest najczęściej dość słony, więc powinien sprawić, że potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle. Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami
Eat me! Fit me!makaronowy z serii moich wymysłów. Bardzo fajny, ciekawy i delikatny smak sosu. Do tego dodatki: tarty ser i natka pietruszki. Jakby to powiedziała moja Mama - pyszoooota!:) Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka krojonych pomidorów 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor łyżeczka żurawiny przyprawy: sól, pieprz, bazylia, lubczyk, łyżeczka cukru, ostra papryka tarty żółty(...)pomidor; pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach, dodaj do warzyw na patelni, mieszaj, przypraw; na końcu dodaj pomidory z puszki, dodaj łyżeczkę żurawiny, wymieszaj, chwilę duś; makaron ugotuj w osolonej wodzie, wyłóż na talerz, polej sosem oraz posyp serem i natką - smacznego
Zasmakuj KuchniTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do
kuchnia doskibardzo nie ucierpi. Natomiast w kwestii oliwek nadzianych anchois, można kupić naprawdę małe puszki, w której mieści się ich raptem 10 - 15. SKŁADNIKI (4 porcje) 1 opakowanie makaronu spaghetti lub tagliatelle 1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie lub sosie własnym 1 puszka pomidorów lub passaty 10 oliwek z anchois* 50-60 g świeżego szpinaku baby parmezan lub inny twardy(...)oleju lub masła. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, pokrojoną cebulką i solą. Smażymy, aż szpinak zmienisjszy swoją objętość, a woda odparuje. Dodajemy pomidory, przyprawy i smażymy przez ok. 5 min. Wstawiamy makaron i gotujemy w osolonej wodzie, bez dodatku oleju, inaczej sos się nie przyklei. Po tym czasie dodajemy pokrojone oliwki, ewentualnie również pokrojone fileciki anchois. Mieszamy i dodajemy odcedzonego tuńczyka. Mieszamy
Kuchnia od dwojgapokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitysię po całym domu. Moja mama zawsze podaje do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, które można nabierać łyżką i maczać w gorącym barszczyku :) Równie dobrze pasują tu łazanki lub inny makaron, jednak wersja z ziemniakami pasuje mi najbardziej… Składniki (na ok. 8-10 porcji): 60-70 g suszonych grzybów 2,5 l wody 1 duża marchewka (lub 2 mniejsze) 1 pietruszka(...)smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do barszczu znakomicie pasują ugotowane, tłuczone ziemniaki podawane na osobnym talerzu, które można maczać w grzybowej zupie :) Doskonale sprawdzi się też makaron np. łazanki (ok. 3/4 szklanki suchego) wrzucony bezpośrednio do garnka i ugotowany w barszczu. Smacznego
MyCookBook.plOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskisosie musztardowo-majonezowym. Taka sałatka sprawdzi się też świetnie na wszelakie imprezy! Zapraszam Scroll down for recipe in English Sałatka makaronowa z tuńczykiem (3-4 porcje) Składniki: 150 g makaronu pełnoziarnistego farfalle Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej sól, pieprz 1 puszka (170 g), tuńczyka w puszce (w sosie własnym) 5-6 czerwonych pomidorków
karmelowyproszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania(...)dzięki chwilowego podsmażeniu ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Następnie wlewamy wszystko do bulionu, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy, jeśli to konieczne solą. Podajemy z makaronem ryżowym, posypaną drobnym szczypiorkiem, ja lubię również lekko skropić olejem sezamowym
Pichceniomaniagrzyby leśne. składniki: 500 g brązowych pieczarek 2 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 duża cebula 250 g serka mascarpone 2 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki ulubiony makaron, u mnie świderki Malma Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę(...)serek całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupka będzie już gotowa zestawić z ognia i dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać. Gotową zupkę podawać z makaronem
Monia miesza i gotujeminut. Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo) śmietaną. Na koniec doprawić Vegetą i posypać pietruszką. Kolejny raz wymieszać. Ja gotuję makaron osobno i dopiero potem wrzucam do zupy. Każdy może sobie wziąć mniej lub więcej wedle upodobania. Przy tym nie ma zagrożenia, że makaron nadmiernie napęcznieje i zrobi nam się zupa makaronowa
Karola gotujeMakaron w wersji bezmięsnej. Mój narzeczony i tata byli naprawdę zaszokowani jak coś bez mięsa może być tak dobre... Zebrałam dużo pochwał za tak nieskomplikowane danie :) Składniki na penne w sosie pomidorowo - paprykowym (4 porcje): 7 dużych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula łyżeczka chili oregano bazylia sól pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Pokroić cebulę w drobną kostkę(...)słupki, a potem na trzy części, smażyć na patelni. Dołożyć przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić aż wszystko zmięknie. Na koniec nałożyć sos na ugotowany makaron i posypać posiekanym szczypiorkiem
Karola gotujezaczerpnięty z "Rodzinnej książki kucharskiej Kuroniów". Szukałam dania bezmięsnego, którego jeszcze nie robiłam, a która spełniłaby moje "zachcianki" smakowe dnia dzisiejszego :) Składniki na nadziewane muszle makaronowe (3 - 4 porcje): makaron muszle 16 sztuk pieczarki około 300 g ser feta około 150 g 1/2 pęczka natki pietruszki cebula przecier pomidorowy 300 g ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczarki oczyścić(...)kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę, wlać przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć na sosie i zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika
Karola gotuje