kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennaoraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki(...)ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę
Food Squarełyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa z oliwek Dodatkowo: ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania 500 g razowego makaronu spaghetti Przygotowanie: Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku(...)powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami. W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego
Food SquareSkładniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około(...)śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym pieprzem. Makaron obgotowuję przez około 2 minuty (po kilka płatów) w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy, a następnie delikatnie odsączam i rozdzielam płaty lasagne. Naczynie do zapiekania smaruję
Smakowity Blog KulinarnyZaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny(...)Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny
Smakowity Blog KulinarnySKLADNIKI 3 łyżki oleju z oliwek papryczka chili ząbek czosnku 2 puszki pomidorów nać pietruszki 2 puszki tuńczyka 500 g makaronu typu spaghetti SPOSOB POSTEPOWANIA Wlać do garnka olej z oliwek dodać czosnek,papryczke chili,nać pietruszki i chwile podsmażyć. Dodac zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar oleju(...)razu zakończyć gotowanie sosu. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić ( nie płukać ! ) i od razu dodać do sosu . Dokładnie wymieszać i podawać gorący. SMACZNEGO
zielonacukinkaświetny pomysł na szybki obiad. Połączenie składników przywołuje na myśl letnie popołudnia, pełne słońca i zapachu świeżych ziół. Macie ochotę na takie obiad? Ja bardzo! Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne 3 pomidory 6 plasterków szynki 1 mała cebula sól, pieprz 1 opakowanie naturalnego serka kanapkowego (ok. 150 g) kilka gałązek świeżego tymianku oliwa do smażenia Wykonanie: Pomidory naciąć na krzyż(...)pokrojoną w paski szynkę i pomidory. Podsmażać przez jakiś czas, dodać listki tymianku i doprawić do smaku. Na koniec dodać serek, zmniejszyć ogień i mieszać, aż do uzyskania sosu. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i dodać do pozostałych składników z patelni. Wymieszać i podawać od razu. Smacznego
Pasja Smakuzrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: 200g ma karonu pappardelle 2 cebule 200g chudego boczku łyżka oliwy z oliwek sol pieprz starty parmezan Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do której dodajemy po chwili pokrojony boczek. Smażymy całość(...)małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym parmezanem
Walijskie PichcenieSami tworzymy to, kim jesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkami Już kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3 Przypominam sobie
More food, love and dreamsJest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni. Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek. Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców. Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić. - 600 g mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego(...)wody, często mieszając aby nie przypalić. Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem i parmezanem. SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiSkładniki: puszka konserwowej ciecierzycy puszka krojonych pomidorów 150 g makaronu mini penne rigate 1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek kilka plastrów ulubionego sera sól do smaku Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy pomidory z puszki odcedzoną ciecierzycę i suszone oregano, dusimy na małym ogniu(...)zgęstnieje, a w tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki i serem
Moja smaczna kuchniaciepły obiad dobrym rozwiązaniem jest bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :) Składniki: makaron świderki ogórek świeży pomidor szynka drobiowa szczypiorek majonez odrobina sosu czosnkowego sól pieprz Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka stanowi pyszne połączenie makaronu w kształcie ryżu i konserwowych warzyw: takich jak papryka, ogórki, kukurydza, czerwona fasola i suszone pomidory. Jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Robi się ją bardzo szybko. Polecam Post Sałatka z makaronem w kształcie ryżu pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: makaron penne ok. 330 ml przecieru pomidorowego 30 dkg szynki cebula ząbek czosnku słodka i ostra papryka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz bazylia, oregano ok. 20 g startego parmezanu (dla miłośników) oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki łyżka kwaśnej śmietany koperek Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę(...)zioła, przyprawy i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy ok 15 min.,na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietanki 18% i wsypujemy garść posiekanego koperku. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy starty ser, najlepiej parmezan (ja sobie odpuszczam) i... zjadamy. Smacznego
Walijskie Pichcenieprzygotowaniu! Składniki : 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta(...)warzywa ;) a dodatkowo mężczyźni czują, że coś jedzą, a nie tylko piją, ale ciiii ;) Zupę znowu wkładamy na palnik i dodajemy przyprawy i mieszamy. Na średnim ogniu dodajemy makaron i czekamy, aż zmięknie. Pamiętajcie, że "wypije" on troszkę bulionu, więc postępujcie ostrożnie z pkt.4 :) Zupę po przełożeniu do talerza dekorujemy nasionami i serem. I voilà! Pyszna, ekspresowa, kolorowa, dietetyczna
Kitchens Alphabet