Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 173wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek(...)Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania papieru ryżowego olej ryżowy do smażenia Składniki sosu
Quinoa Raz!
makaron z sosem z cukinii 182składniki: ok. 500 g makaronu wstążki 1000 g cukinii, obranej i bez pestek 5 ząbków czosnku 200 g marchewki ok. 5-7 łyżek startego sera żółtego np. parmezan lub grana padano 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej tłuszcz do smażenia sól, pieprz wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarka i podsmażamy na patelni z tłuszczem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do marchewki z czosnkiem. Całość dusimy do miękkość. Pod koniec dodajemy 3 łyżki sera, natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Danie podajemy na ciepło, posypane resztą sera i natką pietruszki. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Carbonara w pięciu smakach, przystanek: WŁOCHY – Spaghetti Carbonara 143Kocham makaron. Uwielbiam go nawet bez dodatków, zaś dobrze przyrządzone danie z makaronem w roli głównej mocno pobudza moje kubki smakowe i niezwykle inspiruje. Oczywiście mam świadomość, że nie jestem odosobniona w tym uczuciu: dzielę go razem z milionami ludzi na świecie, a szczególnie z tymi, którzy zamieszkują Europę. Lubimy tutaj klasyczne włoskie przepisy, ewidentnie […] Artykuł Carbonara w pięciu
Wiszniówka
Carbonara w pięciu smakach, przystanek: BELGIA – Hangover Pasta, na kaca! :) 216Restauracja “Resto” to ponoć najlepsza belgijska restauracja w Nowym Jorku. Serwują tam bardzo ciekawe danie: makaron na kaca. Drodzy Polacy, czas zaprzyjaźnić się z belgijską kuchnią! 😉 Hangover Pasta, bo tak w oryginale nazywa się to danie, jest połączeniem makaronu, wędzonej szynki, sera Gruyère oraz jajka sadzonego. Bardzo przypomina w smaku Carbonarę, […] Artykuł Carbonara w pięciu smakach
Wiszniówka
Pulpeciki wołowo-wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym 212zielone łodygi selera 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku makaron, np. pełnoziarniste penne (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, zielone części selera i czosnek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy warzywa na oleju, aż będą miękkie. Odstawiamy(...)się ze wszystkich stron dodajemy na patelnię pomidory z puszki pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pulpeciki podajemy z makaronem, posypane posiekanymi listkami świeżej bazylii. Smacznego
W kuchni Katie
MAKARON Z PESTO I GROSZKIEM CUKROWYM 284MAKARON Z PESTO ma tyle wariantów, ile warzyw można do... Artykuł MAKARON Z PESTO I GROSZKIEM CUKROWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Sałatka z makaronem i rukolą 272Przepis na smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Składniki: 250 g makaronu penne 2 garście rukoli 150 g sera żółtego 0,5 kg bobu ok 80 g słonecznika 3 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól, pieprzem Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
e-PrzepisyKulinarne
Letnia sałatka z tuńczykiem i makaronem 251Pyszna i szybka propozycja na letnie śniadanie, kolację bądź lunch do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako sałatka piknikowa. Jej bazą jest ugotowany makaron. Mała ilość składników sprawia, że nie ma w niej chaosu smakowego - tuńczyk nadaje smak kluchom, pomidor je zakwasza a szczypior zaostrza całość. Porcja na dwie osoby: - 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany(...)makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi, że sałatka podejdzie wodą. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć, wymieszać z pomidorami i pozostałymi składnikami. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Zdjęcia potraw
kawawszklance
Sałatka z drobnym makaronem 168Dziś proponuje szybką i pyszną sałatkę, idealna dla zabieganych, a lubiących zjeść coś dobrego. Polecam! Sałatka z drobnym makaronem Składniki: 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu 1 pierś z kurczaka 1 duży ogórek zielony 1 cebula 1 łyżka majonezu/śmietany 1-2 łyżeczki musztardy 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa sól, pieprz dodatkowo: 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki/koperku Sposób(...)wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę do gyrosa.Ogórka kroimy w kostkę, cebule również, ale bardzo drobno.Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez/śmietanę, musztardę, pieprz i natkę/koperek. Smacznego
Smaki Natalii
Sałatka makaronowa z sosem koperkowym 184Szybko, tanio, dużo... Studencka sałatka? Napewno tak! Smacznego! Sałatka makaronowa z sosem koperkowym Składniki: około 250 g makaronu świderki 3-4 ogórki kiszone jedna czerwona papryka kilka plasterków szynki/lub kiełbasa Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 łyżki bardzo drobno posiekanego koperku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić(...)wystudzić. Ogórki, paprykę, szynke lub kiełbase pokroic w kostkę. Dodać do makaronu. Składniki na sos wymieszać w osobnej misce i wlać do sałatki, dokładnie wymieszać
Smaki Natalii
Zupa owocowa 187cynamonu 3 ziarna kardamonu 2 gwiazki anyżu 3 goździki 1 ziarno ziela angielskiego 2 suszone owoce jałowca 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: śmietana 18% do podania ulubiony makaron cytryna do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku umieszczamy jagody, maliny, czereśnie, cynamon, kardamon, anyż, ziele angielskie, goździki i owoce jałowca. Zasypujemy(...)zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Garnek ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy makaron, na środku robimy kleks ze śmietany. Podajemy z kawałkiem cytryny (opcjonalnie). Smacznego
My Culinary Art
Sałatka makaronowa z brokułem i jajami w czosnkowym aromacie 202bardzo lubię sałatki, zresztą jak cała moja rodzina. Ta którą dzisiaj prezentuję wyszła przepysznie. Gdy raz ją zrobicie, gwarantuję, że będzie wracać do Waszego menu jak bumerang. Polecam. Składniki: Makaron fusilli 300 gram (można użyć innego) ½ sporego brokułu Mały pęczek szczypiorku 4 jajka Majonez light Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki(...)zimną wodą. Brokuł gotujemy al dente, również w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie gotowane produkty pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu brokuł roimy na mniejsze kawałki. Łączymy w makaronem. Dodajemy również pokrojone w kostkę jajka i posiekany szczypiorek. Czosnek przepuszczamy przez praskę i umieszczamy w sałatce razem z majonezem (około 3 łyżek). Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Makaron z boczkiem i papryką 241Składniki makaron Casarecce, 300g boczek wędzony, 150g papryka czerwona, 1 szt cebula, 1szt pomidor, 2 szt olej, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez 10 minut. Następnie dodajemy makaron i pomidory. Smażymy razem
Gotowanie moimi oczami
Czekoladowy makaron z twarogiem i sosem truskawkowym 233Któregoś dnia wypatrzyłam w Biedronce czekoladowy makaron. Uwielbiam testować nowości . Jakiś czas leżał w szaf ce, gdyż n ie wiedziałam z czym go można jeść? W nazwie miał już czekoladę, więc do wytrawnych dań raczej nie pasuje. Na szczęście mamy jeszcze sezon truskawkowy, a do n ich czekolada pasuje idealnie ! Makaron pięknie pachnie podczas gotowania i jedzenia, jednakże jeśli myślicie
Ana Mari's world