Pulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku(...)panierowania sos: szklanka gęstej śmietany szklanka soku pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki rosołu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku sól, pieprz roztarty w dłoniach tymianek dodatkowo: ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti tarty parmezan do posypania potrawy pomidorki koktajlowe liście sałaty lub rukoli PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła mleko. Do miski wkładamy mięso, dodajemy
Moja Książka Kucharskapatelni. Pak choi to rodzaj orientalnej kapusty, pięknie wygląda na surowo, a po podsmażeniu nie traci swojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba. Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Jakie to było pyszne! Z dodatkiem(...)naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek i ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem. Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanej
Moja smaczna kuchniajeszcze więcej warzyw i produktów z pełnego przemiału, gdyż w ten sposób dostarczamy jeszcze więcej witamin oraz błonnika pokarmowego. Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej 1/4 różyczki brokułu 100g makaronu pełnoziarnistego 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, a w oddzielnym garnku brokuł. Makaron gotujemy ok. 10 minut, natomiast brokuł ok.5. Fasolę płuczemy pod zimną
Truskawkowa Fiestakońcówki. DRUGIE ŻYCIE PASTY ZE SZPROTEK Dla tej pasty – poza kanapkami i jajkami – mam jeszcze jedno zastosowanie. W sezonie pomidorowym jest szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy, aż sos całkowicie oblepi makaron
Karo in the Kitchenminut. Przygotowanie całego menu dla dwóch osób kosztowało nas 150 zł. Menu na tydzień – lekkie dania wegetariańskie Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Pobierz(...)menu na tydzień Niedziela: Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami Poniedziałek: Orecchiette, czyli makaron muszelki ze świeżymi pomidorami Wtorek: Pęczotto primavera ze szparagami Środa: Panzanella z grillowanymi warzywami Czwartek: Krem z pieczonej papryki z mleczkiem kokosowym Piątek: Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek Jak gotowaliśmy Jak zwykle zaczęliśmy od planowania co zjemy przez sześć dni tygodnia (w soboty Niedzielny
Niedzielny kucharzZachciało mi się takiego swojskiego makaronu..no i zrobiłam..część pokroiłam w cienkie krótkie paseczki, a część w dłuższe, ja robiłam to ręcznie .tzn.kroiłam nożem,ale można użyć także maszynki do makaronu..Mój makaron "wylądował " w zupie pomidorowej, mlecznej i spaghetti. 1 szkl. mąki 1 jajko szczypta soli 1- 2 łyżki wody Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek
Moje domowe kucharzeniePołączenie makaronu w sałatkach sprawdza się idealnie. Tym razem proponujemy w bezmięsnej, pożywnej i aromatycznej wersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 por 3 łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy
R'n'G Kitchengdyż będą gumowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki w sosie słodko kwaśnym składniki: 1 papryka czerwona 250 g oczyszczonych krewetek garść kiełków 1/2 czerwonej cebuli 1/4 większego pora (zielona część) makaron według uznania sos: 3 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki sosu sojowego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki kostki świeżego ananasa Krewetki w sosie słodko kwaśnym(...)wykonanie: Wszystkie składniki na sos blendujemy razem. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na woku i smażymy pokrojone i umyte warzywa przez około 1 minutę, następnie dodajemy sos, gotujemy przez około 30 sekund i dodajemy krewetki. Całość gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy przez kilka sekund. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinesię przepis, który kiedyś testowałam. Ale teraz dodałam jeszcze piersi z kurczaka, bo danie bez mięsa u mnie by nie przeszło. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu świderki 1 mała cukinia 150 g świeżego szpinaku 7-8 pomidorów suszonych. 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki tartego parmezanu pieprz sól mieszanka ziół śródziemnomorskich Wykonanie(...)Piersi oczyścić i pokroić w bardzo cieniutkie paseczki lub w kostkę, doprawić i podsmażyć. Makaron ugotować al dente. Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Szpinak zblanszować. Do garnka wlać oliwę i dodać makaron, cukinię, szpinak, oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem , solą i mieszanką ziół. Dodać parmezan i wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty
Pysznie & Piękniezasmakować w czerwonej soczewicy i wykorzystać ją jako bazę do sosu makaronowego. W połączeniu z warzywami, sosem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami tworzy sycące danie w lekko orientalnym klimacie. PRZEPIS MAKARON SOBA W SOSIE Z CZERWONEJ SOCZEWICY Makaron soba 2 marchewki Mały kawałek selera Pół szklanki suchej czerwonej soczewicy Puszka krojonych pomidorów Szklanka passaty pomidorowej Łyżeczka koncentratu pomidorowego Mała czerwona cebula(...)całość nabierze aromatu przypraw Po tym czasie dodać ugotowaną soczewicę i w razie potrzeby jeszcze doprawić Gotować jeszcze chwilę, uważając żeby zbytnio nie rozgotować soczewicy Podawać z ugotowanym makaronem i świeżą natką pietruszki
HealthyCreationsjest bardziej elegancki niż klasycznej, wymieszanej w misce sałatki. W tej połączyłam kilka prostych smaków, które dają ciekawy efekt końcowy. Składniki na 2 standardowej wielkości salaterki sałatkowe. 100g makaronu orzo 200g dobrej jakości szynki, u mnie Szynka Tradycyjna od Hańderek 1 pęczek szczypiorku 1 puszka kukurydzy 1 puszka selera konserwowego 6 jajek 4 łyżki majonezu(...)szczypcie soli i pieprzu 1. Jajka gotujemy na twardo, makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Jajka i szynkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę i seler odsączamy z zalewy. 3. W miseczkach układamy kolejno: makaron, smarujemy majonezem, szczypior, szynkę, kukurydzę, seler konserwowy, majonez, jajka, sól, pieprz. Dekorujemy szczypiorem
Szefowa kuchniweekend. Tym razem jest to sałatka makaronowa z dużą ilością warzyw, żółtym serem i sosem czosnkowym. Niebo w ustach Polecam! Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 200 g makaronu (u mnie świderki) 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 5 rzodkiewek 10 dkg żółtego sera pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Żółty ser kroimy w kosteczkę *** *** Paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kostkę *** *** W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sałatki: mięso z kurczaka, żółty ser, makaron, ogórka, paprykę, rzodkiewki, kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz
Blog z ApetytemWiejski rosół na żołądkach i wołowinie Rosół to tradycyjna polska zupa podawana zazwyczaj z makaronem. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju dobranego mięsa. Wywar powinien być klarowny i esencjonalny. Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na kilku gatunkach mięs. Składniki: 20 dkg żołądków drobiowych plaster chudej wołowiny ok 10 dkg 1 noga z kurczaka 3 litry wody włoszczyzna(...)marchew, korzeń pietruszki, seler, por zielenina: pietruszka, seler, lubczyk 1 cebula przyprawy: sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, liść laurowy makaron *** Żołądki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy rozbity plaster wołowiny oraz liść laurowy i po trzy kulki pieprzu i ziela angielskiego. Solimy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę myjemy, obieramy
Blog z ApetytemJapoński Ramen zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Jest to zupa z makaronem alkalicznym o tej samej nazwie i jedną z czterech odmian bulionu. Tonkotsu Ramen to podstawowy ramen na bulionie z samych kości i racic wieprzowych. Tradycyjnie podaje się go z marynowanymi boczkiem i jajkiem oraz kilkoma innymi dowolnymi dodatkami. Składniki na 4 porcje na bulion(...)kości wieprzowych spory kawałek imbiru 2 cebule sól na marynowane jajka: 4 jajka 1/2 szkl.sosu sojowego 1/2 szkl. wody 3 łyżki mirinu łyżka startego imbiru dodatkowo: ugotowany świeży makaron ramen boczek Chashu np. z TEGO przepisu szczypior z dymki Mayu (olej z czarnym czosnkiem) sezam biały Wieprzowinę zalać zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, następnie wylać
wyzwania kuchenneciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle z makiem Czas przygotowania: 15 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 30 minuty Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki(...)likieru amaretto (opcjonalnie) skórka pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to około 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem aby się nie posklejał często mieszając. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą od razu rozkładamy muszle, aby znowu uniknąć efektu posklejania. Przygotowujemy farsz dodając kolejne składniki do maku oprócz skórki
zjem to blog kulinarny