Dzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron(...)Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu. Składniki na 3 porcje. Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy. Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem
Kuchenne Wariacjetemat spaghetti :) Dzięki papryce potrawa nabiera oryginalności, świetnego smaku oraz aromatu oraz świeżości lata :) Łykniemy też odrobinę witamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron gotować ok. 12 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić
Świat Smakudwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych językach(...)pęczek świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego 100 ml brandy 150 ml soku pomarańczowego 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżka mascarpone sól (1 płaska łyżeczka + do gotowania makaronu) 1/2 łyżeczki pieprzu 160g pełnoziarnistego spaghetti Instrukcje Piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na kilka(naście) minut. Cukinię kroimy w wąskie słupki (ok. 5mm). Cebulę obieramy, dzielimy
Kulinarna PokusaNajlepsza wychodzi oczywiście z makaronu zrobionego w domu, z mąki pszennej i jajek. Niestety dziś mało kto robi tak makaron, bo to i dużo pracy i cholesterol. Można jednak równie dobrze zrobić to danie z makaronu kupionego w sklepie . Czytaj więcej
Wiem co jemCzasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy. Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011" „ Czytaj więcej
Wiem co jempoczątku tego roku w naszych sklepach pojawiły się dobrze znane wcześniej makarony Malma w zupełnie nowej odsłonie. Eleganckie, wyróżniające się opakowanie, napisy w języku włoskim i cena sugerują, że to produkt dla wymagających klientów. Postanowiłam to sprawdzić i muszę powiedzieć, że zostałam mile zaskoczona. Cena idzie w parze z jakością. Produkowany ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany pszenicy twardej – Amber Durum pochodzącej(...)Ameryki Pónocnej makaron ma piękną bursztynową barwę oraz odpowiednią twardość i szklistość. Produkowany jest w sześciu wariantach: Fusilli, Conchiglie Rigate, Chifferi Rigati,Capellini Nidi, Spaghetti i Penne. Dla mnie zabrakło jeszcze makaronu do lasagne, ale być może i on pojawi się w niedługim czasie. Czytaj więcej
Wiem co jemOpisane wcześniej pesto z rukoli przydało się do przygotowania szybkiego, pysznego obiadu z makaronem w roli głównej. Tym razem sięgnęłam po makaron pełnoziarnisty. To był mój pierwszy raz i powiem, że przyjemnie mnie zaskoczył. W smaku nie ma w zasadzie różnicy, tylko wydaje mi się, że jest mniej sprężysty ale za to o wiele zdrowszy. Szczerze polecam tym, którzy jeszcze(...)mieli okazji wypróbować pełnoziarnistych makaronów. Z rukolowym pesto, kaparami i chrupiącymi chipsami z szynki smakowało wybornie.” Czytaj więcej
Wiem co jemKolejna wersja makaronu chow mein z tofu. Poprzednia TUTAJ . Nie wiem która lepsza...Obie równie dobre! :) W tej wersji tofu smakuje na prawdę obłędnie! Chrupiąca, orzechowa panierka jest pyszna. CHOW MEIN Z ORZECHOWYM TOFU I BROKUŁEM przepis autorski // 1-2 porcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego(...)twardą masę, ale należy wtedy po prostu dalej mieszać lub dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc. Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną patelnie i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej i rumianej panierki. Wszystkie składniki wymieszać
chili & sugarsuszonymi grzybami-to staropolskie danie, ja podałam w nowoczesnej wersji okrągłych piramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół. Składniki 25 dag makaronu łazanki-użyłam MIĘDZYBRODZKI Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo(...)mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę. Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać
Wanilia i KardamonPodstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią, całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe. Precz z nudą! Składniki 9 płatów lasagne 125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina 125 g serka z pomidorami i bazylią(...)smaku Sos pomidorowy: 500 g pomidorów w puszce bez skórki 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku świeże oregano Sposób przygotowania Makaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno. Przeciąć wzdłuż na połowę. Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry
Wanilia i KardamonDziś w poście wspaniała włoska potrwa na obiad szybko smacznie i sycąco..... Dla tych którzy lubią makarony a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Składniki * 50 g wędzonego boczku * 200 ml śmietany 18% * 2 żółtka * 1/2 sztuki cebuli * 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego * szczypta soli do smaku * 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki * 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy * 1 łyżka(...)masła * 300 g makaronu penne Sposób przygotowania Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przełożyć do rondelka. Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały
Wanilia i KardamonDelikatne połączenie kuchni azjatyckiej z włoskim typem makaronu, to coś, czego nie byłam pewna. Doszło jednak do tego, że chyba drugi raz w życiu, tego drugiego w potrawie było mi mało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się(...)uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki
Kuchenna Kontrrewolucyarozmowie, przestałam wreszcie przejmować się, że nie potrafię gotować, jak Gordon Ramsey i gdy tylko wrócę z poligonu, wracam też tutaj, by gościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore(...)ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku świeży szczypiorek oraz natka pietruszki do przybrania Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do postaci al dente. Buraki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W piekarniku na blasze wykładamy folię aluminiową i wykładamy na nią buraki. Dobrze, by były one jednakowej wielkości, wtedy równomiernie zmiękną w tym samym
Kuchenna Kontrrewolucyasię trzymacie przy poniedziałku? Pierwsza kawa już za Wami? Ja zaraz lecę po drugą - za oknem, zimno, leje deszcz, wieje wiatr... pogoda dobra do spania ;) Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 1 kulka mozzarelli (125 g) sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyprawić(...)Szpinak myjemy, dokładnie odsączamy i wrzucamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki doprawiamy go jeszcze gałką muszkatałową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron, pieczarki i szpinak wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch zetrzeć na tarce mozzarellę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
My simple kitchenMakaronowe sałatki są bardzo smaczne i sycące. Na szczególne uznanie zasługują według mnie te z makaronem tortellini a dziś przedstawiam przepis na kolejną z nich. Tortellini znane jest na szczęście nie tylko we Włoszech i staje się coraz popularniejsze. Można kupić je praktycznie w każdym sklepie, w formie suchej lub garmażeryjnej. Ja wybrałam do sałatki tę pierwszą opcję. A może(...)kiedyś zrobię takie pierożki sama? :-) 1 opakowanie makaronu tortellini z serem 200g szynki w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 3 łyżki majonezu sos sałatkowy włoski 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Szynkę, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy
Szefowa kuchni