Ponadto książka ta była w promocji, bardzo dobrej promocji - razem z "Jamie 15 minut" kosztowała 12F ;) prawda, że takiej okazji nie można było przepuścić;) A wracając do przepisu... Makaron jest wyśmienity! Pyszny, słodki sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem migdałów i rodzynek, kwaskowych kaparów i ostrego czosnku, a skoro pomidory to nie może obyć się bez bazylii. Wszystko(...)przepisem i przystąpić do działania, dodam że jest to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu danie, a jednocześnie badzo smaczne i efektowne. Polecam! 250-300g ulubionego makaronu (u mnie fusili, ważne aby był karbowany, aby sos dobrze na nim "osiadał") 250g pomidorków koktajlowych (sądzę, że zwykłe pomidory też będą się nadawały, ale muszą być dojrzałe, a chyba najlepsze
Codzienne Gotowanieserem. Jest ono bardzo łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu, co pewnie zadowoli wszystkich zapracowanych. Nie nalezy niesety do dan dietetycznych, ale jest prosta i sycaca. Składniki: 250g ulubionego makaronu, najlepiej cienkie rurki (kolanka) puszka tuńczyka w oleju 2 czerwona cebula 2 łyżki natki pietruszki 200g żółtego sera 200ml śmietany 1 jajko 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie(...)Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Makaron dokładnie wymieszać z tuńczykiem, drobniutko posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i połową sera. Jajko rozkłócić ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Makaron zalać śmietaną i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałym serem, popruszyć papryką w proszku. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Codzienne GotowaniePonieważ sezon jesienno - dyniowy nadal jest w pełni, postanowiłam przygotować kolejne danie z wykorzystaniem tego wspanialego warzywa. Tym razem jest to makaron z sosem z dyni z rodzynkami i chrupiącym bekonem, aby uzyskać równie smaczną wersję wegetariańską tego dania wystarczy pominąć bekon, który nie jest tu konieczny, ale stanowi ciekawe urozmaicenie dla miękkiego makaronu i lepkiego sosu. Danie jest(...)jesien;) Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu 250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz parmezan olej do smażenia Przygotowanie: Dynie oczyścić i obrać
Codzienne Gotowaniepiersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być nieco więcej) kilka plastrów chudego bekonu 2 łyżki koperku (u mnie suszony) 2 łyżki oliwy(...)oliwek extra virgin 2 łyżki syropu klonowego sok z po ł owy cytryny (malej) szczypta tymianku s ó l, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Bekon zgrillować, aby był chrupiący, gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki pokroić w drobna kosteczkę. Makaron, bekon i buraczki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, wykruszy fetę. W malej
Codzienne GotowanieMimo połowy kwietnia, nadal jakoś nie czuć wiosny, dlatego też postanowiłyśmy spróbować przywołać ja przygotowując pyszne, wiosenne danie z kuchni włoskiej. Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem. Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem . Składniki : porcja makaronu farfalle pełnoziarnistego (~150g) kilka łodyg dymki mały pęczek szparagów(...)pół kubka mrożonego zielonego groszku pół kubka mrożonego bobu 2 łyżki serka Philadelphia 100ml śmietany bazylia (u mnie łyżeczka suszonej) sol, pieprz masło do smażenia Przygotowanie : Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na maśle wraz z dymką. Groszek i bób zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Bób obrać ze skórki i wraz
Codzienne Gotowaniepełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina . Składniki : 4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta płatków chilli sól, pieprz(...)ulubionego makaronu (u mnie spaghetti) Przygotowanie : Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut w 180 stopniach, w połowie czasu można je odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Makaron ugotować al dente i odcedzić. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić
Codzienne Gotowaniesię mnóstwo gotować. A zaczynam od wspólnego gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy(...)200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju (180g) 1 łyżka drobnych kaparów sok z połowy cytryny 100g rukoli sól, pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, najlepiej z tuńczyka, w razie potrzeby dodać innej i przesmażyć na niej pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, papryczkę chili i fileciki anchovy. Chwilę przesmażyć po czym dodać
Codzienne GotowanieSzybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki. Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają. Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości. Składniki: Na dwie porcje: ok 1/2kg dowolnego makaronu 1 mała główka kapusty lub połowa dużej 2 listki(...)był chrupiący. Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście. Naprawdę warto chociaż raz go spróbować. Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie — owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania(...)pieprz (czarny lub kolorowy) i delikatnie solimy sos. Mieszamy całość dokładnie i chwilę wszystko razem gotujemy — 2-3 minuty. Wkładamy do rondla z gotującym się, lekko zredukowanym sosem odcedzony makaron, mieszamy dokładnie, cały czas na gazie. Pod wpływem ciepła sos powinien już widocznie zgęstnieć i oblepić makaron — jak carbonara . Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze
Karo in the KitchenMakarony przygotowywane o każdej porze roku mogą być smaczne, syte i rozgrzewające. Wystarczy kilka składników, tak zrobiłam dzisiaj. Miałam woreczek zamrożonej świeżej kukurydzy, nieco rukoli, oliwki kalamata i pomysł na obiad gotowy! Nie korzystam z przepisów w książkach kulinarnych, zdecydowanie bardziej wolę użyć własnej wyobraźni, wtedy gotowanie jest przyjemniejsze, nie martwię się, że zapomniałam kupić dany produkt i w środku(...)nocy muszę wyjść do sklepu. Pełnoziarniste rurki z kukurydzą, rukolą i oliwkami kalamata Składniki: makaron małe penne pełnoziarniste na dwie porcje 4 garście rukoli 1 szklanka kukurydzy świeżej lub osączonej konserwowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 2 szczypty suszonych płatków chili sól 1/2 szklanki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami 4 łyżki oliwy z oliwek pomarańczowa Przygotowanie: Makaron gotujemy
Moja smaczna kuchnias.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROSÓŁ Z MAKARONEM Składniki na rosół: - dowolne mięso z kurczaka (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - 1 por - 2-3 liście laurowe(...)laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Wyciągamy mięso i obieramy je z kości. Siekamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Solimy. Składniki na makaron: - 200 gramów semoliny - 100 gramów mąki pszennej - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej
Życie zamknięte w smakuCześć ! Mam dziś dla Was propozycje na szybki i pyszny obiad. Co powiecie na makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym ? Gwarantuję, że pokochacie to danie Składniki: makaron penne 100 g szpinaku (świeże liście) 1 łyżka drobno startego grana padano Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę(...)łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość
Moja pasja smakustrrrraszną ochotę . Z racji awersji Pana Męża do wszystkiego co dietetyczne, przedstawiam propozycję na obiad jednoosobowy - akurat dla średnio-żartej jednostki płci żeńskiej . Składniki na porcję 1-osobową: makaron razowy (50g) - ważyć suchy, przed gotowaniem 3 brykiety szpinaku mrożonego (100g) - ważyć jeszcze zamrożony kilka brukselek (100g) 1/2 kostki chudego twarogu (100g) 2 ząbki czosnku - wedle smaku i uznania(...)łyżeczka oliwy - do smażenia sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - dowolne przyprawy do smaku Makaron ugotować zg. z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków, podciąć końcówki i obgotować w posolonej wodzie na pół-miękko - sprawdzać widelcem . Wyłożyć do odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka
Grunt to przepis!Pomidorowa bez konserwantów z domowym makaronem... Jak byłam mała to była moja ulubiona zupa, potrafiłam zjeść jej trzy talerze. A to taki mały powrót do przeszłości, zupa jaką gotowała mama czy babcia bez tych wszystkich kostek, weget a smak dokładnie taki jak dawniej. Pychotka. Wywar: 40 dkg łopatki 40 dkg żeberek włoszczyzna cebula przypalana pęczek pietruszki sól, pieprz(...)przesmażamy na łyżeczce masła dodajemy trochę soli i pieprzu, jak ktoś lubi to czosnek czy bazylię, jak odparują przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru. Do talerza wkładamy ugotowany makaron i zalewamy zupą. Możemy dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez
Pelusiowa Kuchniaraczej brakuje czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań. I właśnie dlatego chciałabym Wam zaproponować bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. A że łosoś i szpinak to moje ulubione połączenie makaron ten często gości w naszym domu. Jednym słowem mogłabym go jeść codziennie. A dziś postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam sera fety. I powiem Wam, że wyszło(...)jakaś smaczna odmiana tradycyjnego dania. Zapraszam!!! Składniki: 100 g wędzonego łososia, 400 g szpinaku w liściach ( mrożony), 0,5 kostki sera fety, 1 cebula, sól, pieprz, dowolny makaron, olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Jak już będzie miękka dodajemy szpinak. Dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, ponieważ
Passion of Cooking