Dziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie(...)podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
karmelowyDlatego tym razem w moje trafił dosyć mięsisty kawałek łososia. Kilka dodatkowych składników i powstała przepyszna kolacja, do zrobienia której, zapraszam również Was. Składniki: 250g fileta z łososia 200g makaronu tagliatelle 50g szpinaku świeżego 50g rukoli 50g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku kilka pomidorków cherry 100ml oliwy z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie: Filet z łososia dzielimy(...)soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki łososia. Smażymy po około 3 minuty z każdej ze stron. Po usmażeniu zdejmujemy rybę
Jacob Tastesnaszych, typowo polskich specjałów. Jedną z moich ulubionych włoskich potraw jest spaghetti. Na dobrą sprawę ciężko określić, kiedy po raz pierwszy pojawiło się w Polsce. Podstawą spaghetti jest makaron o tej właśnie nazwie, z porcją sosu, najczęściej posypanego serem takim jak parmezan czy pecorino. Znam osoby, które często sięgają po gotowce lub półprodukty, z których robią sos. Słyszałem nawet(...)najważniejsze nieskomplikowana. Składniki: 400g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale może być zwykłe wieprzowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 100ml czerwonego wina wytrawnego 250g makaronu spaghetii oliwa z oliwek rozmaryn tymianek sól pieprz cukier Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i drobno posiekany czosnek. Opruszamy szczyptą soli
Jacob Tasteskostkę) 2-3 ząbki czosnku (to tak normalnie ja dodaję nawet 4) 250 ml śmietany 3-4 żółtka ser żółty - powinien być parmezan u mnie inny tańszy pół opakowania makaronu spaghetti pieprz, sól rozmaryn Do dzieła Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy boczek aby się troszkę wytopi (dlatego ja już nie dodaję oliwy z oliwek), dodajemy czosnek (można też(...)bardzo wyrazisty smak jednak do tego dania pasuje idealnie) i wylewamy na patelnię z boczkiem - nie dopuszczamy do zagotowania tylko delikatnie podgrzewamy aż troszkę zgęstnie. Wrzucamy do sosu makaron i razem smażymy ok 2 minut aż sos dokładnie ,,obklei" makaron. Smacznego!!! Artykuł Carbonara pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniSzybkie danie z Woka to coś co lubię przygotowywać. Dziś proponuję kurczaka słodkowkaśnego z pędami fasoli i pysznym makaronem. SKŁADNIKI: 1 Papryka 2 Średnie Marchewki 10 dag Pędów Fasoli 1 Opakowanie Makaronu do Woka 1 słoik dowolnedo sosu słodkokwaśnego sól i pieprz 1 Filet z kurczaka sos sojowy ciemny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makaron zalewam wrzątkiem(...)pozostgawiam na 3-4 min. Makaron odcedzam. Marchewkę oraz paprykę kroję w słupki. Kurczaka kroję w paskii dodaję przyprawy. W woku rozgrzewam 1łyżką oleju rzepakowego wrzucam kurczaka. Smażę. Następnie dodaję warzywa. Mieszam ok 2 min Dodaję makaron . Mieszam i dodaję sos oraz sos sojowy i przyprawy. Podaję na gorąco
Gotowanie PatkiKolejna pyszna propozycja obiadu,nawet kolacji jeśli wieczorami lubimy ćwiczyć.Szybko,lekko i bardzo zdrowo.Używam makaronu tylko z pszenicy durum,nie tylko jest zdrowszy,ale i smaczniejszy.Poza tym nie jest prawdą,ze makaron jest tuczący....to sosy do niego powodują,że możemy przytyć. A więc spróbujcie mojej propozycji bo jest naprawdę smaczna. Składniki: ok 40 dag makaronu rurki(...)łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,pokroić na kilkucentymetrowe kawałki,odrzucając zdrewniałe końcówki.Wrzucić do osolonego wrzątku i i gotować kilka minut,odcedzić. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.Pomidorki umyć,przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi - smażyć ok 2 min na małym
Niespełnione zdolności kulinarneniedawna rukolę jadałam tylko w sałatkach. Okazuje się, że pasuje również do makaronów na ciepło. :-) W tym wydaniu szczególnie mi smakuje, dziś prezentuję więc makaron z rukolą i suszonymi pomidorami. U mnie z kurczakiem, ale równie dobrze można podać go bez mięsa. 200g makaronu penne (u mnie razowy) 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 filet z kurczaka 300g pieczarek(...)100g rukoli 1 duża czerwona cebula 100g twardego, żółtego sera 100ml śmietanki 30% sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Podsmażamy na rozgrzanej patelni bez użycia oleju - wystarczy oliwa z pomidorów. Dodajemy pokrojony w kostkę filet, po zarumienieniu dodajemy pokrojone w półplastry pieczarki. Smażymy
Szefowa kuchniKoszyczki makaronowe to znakomity pomysł na szybki i lekki obiad. Świetnie sprawdzą się także na każdej imprezie jako przekąska! Składniki: ok 200 g makaronu szpinakowego nitki 1 jajko olej do smarowania foremek 200 g szpinaku 40 dkg startego sera mozzarella 8 łyżek kukurydzy 3 cebule 4 ząbki czosnku Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy(...)wystudzonego makaronu dodajemy jajko. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Foremki półkule smarujemy olejem. Wkładamy makaron i formujemy gniazda. Zapiekamy w temp 150 stopni do zrumienienia makaronu ok 25 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy razem na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy
Podróż w kulinariaDzisiaj zapraszam na gulasz z indyka z warzywami i sosem pomidorowym podanym z wyśmienitym makaronem fusilli tricolore Incola. Danie jest bardzo pyszne z nutką aromatycznych ziół i czosnku . Makarony Incola polecam szczególnie osobom na diecie bezglutenowej . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g makaronu fusilli tricolore Incola 700 g pomidorów w sosie z puszki 600 g piersi z indyka(...)naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili sól, pieprz do smaku 4 łyżki masła 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy
Sama słodycz i szczypta chiliwłaśnie myślę, że gdybym powiedziała mojemu dziecku, że zrobiłam na kolację zapiekankę makaronową, to by się obruszyła, stwierdziła "ble" i odmówiła jedzenia. A kiedy powiedziałam, że zrobiłam muffinki z makaronu, to w sekundzie stała w kuchni. Zjadła dwie i stwierdziła, że nie wiedziała, że z makaronu można zrobić babeczki... No cóż, jak zwał, tak zwał, najważniejsze, że smakowało(...)tylko jej smakowało. Zapiekanki zniknęły błyskawicznie i deklaracją jedzących, że następnym razem też zjedzą i to jeszcze więcej ;-) SKŁADNIKI 1/2 paczki makaronu spaghetti 125 g mozzarelli (1 kulka) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej starty parmezan szczypiorek Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Mozzarellę ścieramy na tarce
Czary - gary w kuchnibeszamelowy 500 ml mleka 35 gr m ą ki pszennej 35 gr masła gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz Lasagne 250 gr makaronu typu lasagne 4 karczochy pęczek szparagów 100 ml sosu pomidorowego 100 gr parmezanu PRZYGOTOWANIE Sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu(...)karczochy kroimy w podłużne kawałki. Lasagne Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki beszamelu i dokładnie rozprowadzamy. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie karczochy. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem. Nakładamy kolejne płaty makaronu a na nich szparagi. Całość polewamy 3-4 łyżkami
La grande e la piccola cuocawyglądało na początku. Wspólnie z Barilla obchodzimy moje 5 urodziny! Dlatego też mamy dla Was konkurs, a jak konkurs urodzinowy u mnie to… musi się znaleźć makaron i bazylia! Polecenie jest proste! Chciałabym, abyście stworzyli przepis na swoje makaronowe danie z bazylią – kreatywność dozwolona Nie musi to być typowa pasta! Konkurs w kilku krokach: Przygotuj danie z makaronem(...)widziane będą także zdjęcia Konkurs potrwa 3 tygodnie – do 5 maja 2016 Wyniki ogłoszę do 10 maja 2016 Nagrodzę 5 osób – zestawami 5 sosów Barilla i 5 makaronów Barilla Zastrzegam prawo do usuwania wpisów, które są skopiowane z internetu Zwycięski przepis opublikuję na blogu Przepisy, które mogą Was zainspirować: Makaron z kurczakiem, pesto i cukinią Makaron z zielonym
Kuchnia BazyliiWiosna pozmieniała mi nieco w głowie i ostatnio królują u mnie zielone warzywa i owoce . Szybki i smaczny obiad to zawsze .... makaron . Jeśli i Wy uważacie tak samo, śmiało, gotujcie swój ulubiony - u mnie wybór padł na pełnoziarniste tagiatelle - i podajcie tak jak ja, z brokułami i sosem z serka pleśniowego. A jeśli za serem pleśniowym nie przepadacie, zróbcie(...)cebula 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % ) 150 g sera pleśniowego brie olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 200 g ulubionego makaronu Wykonanie: Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry. W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego
kolorowotorcikowoDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest łatwa do przygotowania i nie wymaga długiego stania przy garnkach To pomysł na szybki i pyszny obiad. Polecam Składniki: 350-400 g makaronu w kształcie rurek (penne) 400 g słodkiej śmietanki 18% 2 puszki(...)tuńczyka w kawałkach (w oleju) 1 malutka cukinia 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny starty parmezan (do posypania) pieprz zielony (ziarnisty) sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać startą cukinię
Oryginalny smakwolne chwile. Wykorzystuję je na odpoczynek, złapanie oddechu i na wymyślanie nowych przepisów. Jednym z nich jest zapiekanka makaronowa z kabanosami, którą zrobiłam dziś na obiad. Smakowite połączenie wędliny, makaronu, pomidorów i sera zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Polecam. Składniki: • 150 g kabanosów wieprzowych lub drobiowych • 100 g chudego boczku • 400 g makaronu np.: świderki, kolanka • ½ puszki pomidorów bez skórki(...)żółty • przyprawy: oregano, pieprz, sól, zioła, np. dalmatyńskie • duża cebula • ząbek czosnku • olej Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był al dente. Odcedzić. 2. Oba rodzaje wędliny pokroić w kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju. 3. Cebulę pokroić w kostkę. Dodać do wędliny, zeszklić. 4. Makaron wymieszać z wędliną i cebulką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (wcześniej lekko
W mojej kuchni