Zapiekany makaron w sosie chrzanowym Wczorajszy dzień był jednym z takich, kiedy otwieram szafkę i zaczynam się zastanawiać co ja dzisiaj mogę zrobić na obiad. Niby produktów mało ale przecież, to nie znaczy, że nie może wyjść dobre danie. I tak właśnie było... nie mogłam się oderwać od talerza z tym pysznym makaronem. Danie zrobiłam z makaronem(...)świderki, gdyż taki tylko miałam, ale oczywiście możecie użyć innego, ja polecam makron penne. Przepis: Składniki (dla 4 osób) 400 g makaronu świderki 13 kotletów sojowych a'la schabowe sos chrzanowy - przepis znajdziecie tutaj ( Sos chrzanowy ) Wykonanie: 1. Kotlety sojowe gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja jedynie do bulionu dodałam dużą ilość różnorodnych ziół
Mój pomysł naOtworzyłam szafkę i patrze co też w niej mam.Moje oko dojrzało makaron i już wiedziałam co będzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami. Składniki: makaron kokardki 200 g pomidor 1 szt papryka czerwona 1 szt ogórek korniszon 6 szt koperek świeży do smaku jajka 3 szt mleko 4 łyżki ser żółty 200 g sól i pieprz do smaku(...)Krok 1 Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody. Krok 2 Do misy wbijam jaja, wlewam mleko i dodaje pokrojony drobno koperek , mieszam. Krok 3 Paprykę i pomidora kroje drobno w kosteczkę, a ogórka w plasterki jak mały lub w kostkę gdy większe. Krok 4 Ser kroje w cienkie słupki. Krok 5 Do misy z jajami, mlekiem
Różowa kuchniaKolejna propozycja na podanie makaronu tagliatelle. Tym razem wersja z mięsem. Sos pomidorowy pachnie oregano i bazylią. Wyczuwamy w nim również delikatną nutę czosnku. Składniki (3 porcje): 2 duże cebule 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 500 g mielonej łopatki puszka pomidorów lub 500 g pomidorów świeżych 2 duże czubate łyżki świeżych, siekanych listków bazylii 2 czubate łyżeczki oregano(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku 30 g startego sera Grana Padano (można pominąć) 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa
Smak mojego domumiło, jeśli zostawisz komentarz.. . Spodziewacie się gości … a nie macie czasu na zrobienie kolacji , przygotujcie tę potrawę. Jest gotowa w kwadrans i zawiera łatwo dostępne składniki. To makaron z grzybami i chrupką szynką parmeńską(szwarcwaldzką lub boczkiem ). Składniki : 160 g szynki parmeńskiej, ( ja miałam Szwarcwaldzką ), możemy zastąpić boczkiem , ale z szynką ta potrawa jest dużo smaczniejsza(...)makaronu rurka, 250 g pieczarek . 100 g sera parmezan ( ja dodałam CHEDDAR ) 200 g kwaśnej śmietany, natka pietruszki, Sposób przygotowania : Szynkę kroimy na paski. Pieczarki obieramy z skórki i kroimy na grube paski -kawałki ( nie płuczemy ) Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Dzielimy na pól, Szynkę podsmażamy stale mieszając, wstawiamy makaron 350 g ( ta porcja powinna wystarczyć dla 6 osób
Pysznosci Babci Basimoje popisowe jesienno - zimowe danie. Taki makaron bardzo często robię na obiad. Czasem w wersji "zapiekanka" - wtedy przygotowuję całość dzień wcześniej i przed podaniem odgrzewam w piekarniku posypując dodatkową porcją sera, a czasami w wersji - "makaron z patelni" - szybki, prosty i niezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa(...)średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, potem kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone, składniki - por, paprykę i pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika
babka w formieDziś lekkie danie na obiad. Prostota na pierwszym miejscu.Dodatki smakowe kto co lubi. Składniki: szpinak mrożony siekany 200 g ser kozi 200 g suszone pomidory 2 łyżeczki makaron penne 200 g śmietana 30% 200 ml olej do smażenia Krok 1 Makaron gotujemy al denete . Krok 2 Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wkradamy rozmrożony szpinak ( zamrożony tez może być(...)Krok 2 Ser kozi kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku, całość dusimy razem. Mamy już podduszone i podsmażone. Wlewamy śmietanę i lekko mieszamy. Gotujemy makaron na pół twardo , przekładamy do szklanej miski .Dodajemy makaron al dente do szpinaku i przykrywamy pokrywką ,zostawiamy tak na 15 minut. Makaron wchłonie trochę sosu i zrobi nam się
Różowa kuchniaZapiekany makaron z pesto pietruszkowym, łososiem i brokułami Składniki – 2 porcje: Makaron Fusilli Giganti – 200g Brokuły – 300g Łosoś świeży – 300g Suszone pomidory – 10 sztuk Ser parmezan – 2-3 łyżki startego Sól Składniki – pesto pietruszkowe: Pęczek natki pietruszki pietruszki – 2 sztuki Migdały płatki – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek Ser Pecorino Romano – 3 łyżki startego(...)całość zalać oliwą z oliwek. Zmiksować na gładką masę, dodać potarte sery i doprawić do smaku szczyptą soli. W razie potrzeby dodać oliwę, aby uzyskać odpowiednią konsystencje. Wykonanie – zapiekanka: Makaron delikatnie podgotować w osolonej wodzie, tak aby był jeszcze lekko twardy. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i zblanszować. Makaron wymieszać z brokułami, pokrojonymi suszonymi pomidorami i ½ pesto. Następnie łososia umyć
Kuchnia Bon Appetitsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby(...)koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii i doprawiamy do smaku. Dla wielbicieli ostrych smaków polecam dodanie do sosu szczypty suszonych płatków chili. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i gdy jest już al dente mieszamy go z sosem. Pamiętamy, aby odlać 2-3 łyżki wody w której gotował się makaron i dodać ją do sosu
Kuchnia Bon Appetitchyba mój ulubiony sos do makaronu. Choć zasadniczo makaron to ja i bez sosu zjem, bo uwielbiam bezgranicznie w każdej postaci, także dobrze, że jakiś geniusz wymyślił pełnoziarnisty i mogę go jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia ;) Dzisiejsza moja propozycja obiadowa to pyszny, aromatyczny, bajecznie kolorowy i do tego zdrowy. Gości w mojej kuchni bardzo często, może i Wy się skusicie(...)indyka 1 średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz, olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się indyk ładnie zarumieni. Wtedy
Cynamonowe szczęściespożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich znajdziemy malloreddus, przypominający gnocchi makaron z semoliny, podawany najczęściej z gęstymi sosami i obficie posypany wyrazistym pecorino. Kiedy wracam do domu po wakacjach w lodówce(...)znajduję tylko światło :/ Wszystko robi się prostsze, jeśli były to wakacje we Włoszech, bo wtedy zawsze w mojej walizce jako pamiątkę z podróży przywożę chociaż jedną paczkę makaronu. Tym razem był to Gnocchi Sardi, który w połączeniu z sosem z najprostszych składników (pomidory, czosnek, cebula) stał się najlepszym obiadem na świecie. Genialna prostota, najlepsze produkty i nie trzeba nic więcej
Smakowity Blog KulinarnyOpis: Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia(...)pomidorowy. Dodajemy do tego przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy do czasu, aż sok zgęstnieje. Na końcu dodajemy do sosu klopsiki i podduszamy przez chwilę na małym ogniu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy gniazda z makaronu i wypełniamy je sosem z klopsikami. Tak przygotowane danie posypujemy startym parmezanem. Artykuł Spaghetti z klopsikami pochodzi z serwisu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewróciłam do domu, obiad miałam jedynie zaplanowany w głowie, ale przygotowałam go w takim tempie, że już pół godziny później siedzieliśmy przy stole i jedliśmy makaron. Dodałam do niego zielone warzywa i boczek wędzony pokrojony w kostkę. Wyszło pyszne i w dodatku bardzo szybkie danie. Zwykły obiad w zwykły dzień w tygodniu. Polecam zabieganym! Dla zabieganych. Makaron z zielonymi warzywami(...)boczkiem 3-4 porcje 300 g dowolnego makaronu 200 g wędzonego boczku 300 g brukselki 1 mała cukinia pół pęczka szczypiorku 200 ml śmietany kremówki sól pieprz Makaron ugotować al dente. Brukselkę podgotować przez 5 min. i każdą pokroić na ćwiartki. Cukinię razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki. Najlepiej zetrzeć na tarce na plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę
Posadzone i zjedzone