makarony - 24536 przepisów (strona:1241/1636)

Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 224

imbir - śmietanka 30% - filet łososia około 300g - natka pietruszki lub natka kolendry - oliwa z oliwek - masło solone - sól, pieprz - cytryna - tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo

SMYKWKUCHNI
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili 227

miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką. Pyszne! Szczerze polecam Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-) Pozdrawiam cieplutko!!! AKCJA KULINARNA

SMYKWKUCHNI
Recenzja książki GWYNETH PALTROW CÓRECZKA TATUSIA 199

Niektóre przepisy naprawdę zaskakują, połaczenia smaków czy też sposoby ich wykonania.  W książce znajdziecie pomysły dla dorosłych jak i dla dzieciaków, min. przepisy na zupy, sałatki, hamburgery, kanapki, makarony, dania główne, przystawki, śniadania czy desery. Przepisy są podane w jasny i klarowny sposób, sposób wykonania również. Sama kilka rzeczy już zrobiłam, a kilka mam juz zaplanowanych ;-) W związku

SMYKWKUCHNI
WARZYWA SŁODKO- KWAŚNE NA OLEJU RZEPAKOWYM Z WOKA NA CHIŃSKI SPOSÓB! 241

czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego

SMYKWKUCHNI
Szpinak z kaszą gryczaną 267

szczyptę pieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia.  Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente.   Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pesto z rukoli i suszonych pomidorów 200

która jest już twardsza i bardziej ostra i już nie nadaje sie do sałatek. Swój zbiór wykorzytałam do zrobienia pesto. Podobne pesto robiłam już w małych ilościach przygotowując  makaron z pesto  czy  łososia z pesto zapiekanego w cieście francuskim . Teraz zrobiłam dużą porcję i dałam nieco inne składniki. Wkrótce przedstawię przepisy w których wykorzystam to pesto. składniki

Monia miesza i gotuje
Wieprzowina po chińsku 311

sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.  Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Restauracja Sarmacka - opinia 179

spora, więc najadłam się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór.  Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić

Pasja Smaku
Wyniki konkursu z Lubellą 190

Internetu. Jednak już wszystko naprawiam i zapraszam poniżej na ogłoszenie wyników.  Trafiło do mnie 25 zgłoszeń konkursowych, a wybór był naprawdę trudny. Przedstawiliście fajne przepisy, zarówno na makaron wytrawny, jak i słodki. Od czytania Waszych pomysłów robię się głodna. I chyba oto chodziło.  W kategorii "słodkiej" zwyciężyła: Natalie i jej przepis na Nadziewane muszle Conchiglioni malinową ricottą

Pasja Smaku
Tapenada z czarnych oliwek 184

śniadanie to grzanki z pastą, która nazywa się Tapenada, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto , można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 278

zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw nie lubią. Ja, dzisiaj

Symfonia Smaków
Chorwacja, Chorwacja ciąg dalszy... 178

ruszyła machina. Danie naszego pomysłu oraz wykonania - zimna zupa chmielowa. Figi zerwane prosto w drzewa (a w Polsce się umęczyłam, żeby kupić) Przerobiona wczorajsza kolacja bób z kalmarami (+ makaron i ser) Targ w Trogirze cały w oliwach i miodzie. Risotto z mięsem kraba. Rybka, jakby trochę z grilla

Brzuszki Łakomczuszki
Ajvar ale pachnie! 238

takie zamknięcie tego co najlepsze latem w słoiczku. Ajvar jest pastą bałkańską, która bazuje na pieczonej papryce, pomidorach i bakłażanach. Można ją używać na różne sposoby jako sos do makaronu, smarowidło do kanapek czy po prostu salsa. Jest bardzo intensywny w smaku i zapachu. Przygotowując ajwar skorzystałam z tego przepisu . Składniki: 3kg czerwonej papryki 3 bakłażany 6 pomidorów 3 ostre

Brzuszki Łakomczuszki
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 204

Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto no coś cudownego!     1 4498 wejść   Imprezowe przekąski     Niedawno robiłam urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka

Brzuszki Łakomczuszki
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 337

niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania