Chrusty vel Faworki 212jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem, co było bardzo pracochłonne, ale ostatecznie stwierdzam, że było warto. Fajnie też mnieć tak jak ja, jakąś gadułę obok, wtedy
Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Boeuf Bourguignon 219piekarnika na 0,5 h, następnie przykryć i piec jeszcze 2-2,5 h. Pod koniec pieczenia można jeszcze dodać małe cebulki. Podawać z przyrządzonymi osobno małymi pieczarkami, bagietką, makaronem bądź młodymi ziemniaczkami. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 232bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut
Monia miesza i gotuje
Zapiekane zraziki 198Jednak nie zawsze taki może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko
O kuchni z uczuciem
Polecane książki kucharskie: 50 przepisów klasyki włoskiej w formie komiksu czyli Krój, gotuj, wow! 255oprócz samych przepisów, znajdziesz również opis różnych technik kuchennych, propozycje menu czy porady jak robić zakupy. Polecamy książkę na własne potrzeby, jak również jako prezent dla miłośników pizzy, past, makaronów i włoskiej kuchni! Książka dostępna w sprzedaży od 23 września, np. w Empiku . Oto przykładowe przepisy z książki (kliknij aby powiększyć
WojnaNaSmaki.pl
Zupa owocowa ze śliwek i gruszek 228już z dodatkiem goździków i cynamonu rozrabiamy mąkę kartoflaną z 2 – 4 łyżkami zimnej wody i wlewamy rozrobioną w ostatnie minucie gotowania, dosładzamy ją do smaku. Podajemy z makaronem lub kaszą manną pokrojoną w kostkę. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawy
Sos słodko-kwaśny do słoików 242Pyszny! Sto razy lepszy niż kupny sos słodko-kwaśny - soczyste pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :) SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek
Kto ugości moich gości?
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 398kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki ze sobą
Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów 222pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem
Monia miesza i gotuje
MAKARON Z JARMUŻEM PIECZONĄ PAPRYKĄ I ORZECHAMI 358Jarmuż na dobre zagościł u mnie w kuchni. Pieczoną paprykę z czosnkiem i cebulkami w zalewie z oliwy i octu jabłkowego zrobiłem kilka dni temu. Orzechy
Mam To Na Widelcu
What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki 266następujące rozdziały: Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend w Dublinie Drób, inne mięsa i ryby Weekend we Włoszech Warzywa Weekendowe babskie lunche Pizze, makarony i pieczywo […] Artykuł What Katie Ate. Weekend Katie – recenzja książki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog
KILKA PORAD JAK ŻYĆ! ;) 239miej zjemy. Nawadniajmy organizm! 3.OBIAD 50% warzyw, 25% węglowodanów złożonych, 25%białka. Mniej więcej tak powinien wyglądać obiad. Zaczynaj go od warzyw, nasycisz się szybciej i zjesz mniej tuczących makaronów, czy ziemniaków :) 4.MNIEJSZE PORCJE. Trik: Nałóż obiad na mniejszy talerz, optycznie będzie ci się wydawało, że jesz więcej, a praktycznie mniej :) 5. PRZEKĄSKI to też porcja jedzenia, wiec nie traktuj
fitolarun.blogspot.com
FOOD BOOK 211Również przygotowuje od razu całe mięcho, ale mam ochotę jeść na ciepło... NIE MA PROBLEMU! Warzywa kroję, dodaję przecier pomidorowy, mięso i ''odgrzewam'' na patelni. Wtedy najczęściej jem z makaronem- szybciej się robi niż ryż czy kasza. Pierś z kurczaka w przyprawie ''kurczak po węgiersku'' podane w pieczonej papryce. Pierś kurczaka w ''przyprawie po węgiersku'' + ryż z przyprawami oraz
fitolarun.blogspot.com
pomidorowe pulpeciki 225koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, lub z innymi dodatkami
Miód i pieprz
Sos z cukinii na zimę, do mięs i makaronów. 2024sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić większą ilość na zimę
Poezja Smaków - blog kulinarny