Składniki – porcja dla dwóch osób: 1,5 szklanki świeżych liści bazylii, 1/4 szklanki startego sera parmigiano reggiano, 2 – 3 ząbki czosnku, 1/4 szklanki orzechów
Coś bym zjadłapudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety nie moja bajka. Ja lubię rosoły naturalne
Bernika - moj kulinarny pamietnikproste i pyszne i jako sos do makaronu i jako dodatek np do zapiekanki czy sałatek-polecam Składniki: garść rukoli garść orzechów(nerkowca,piniowe,laskowa lub nawet włoskie-jakie lubicie) dwie łyżki startego sera najlepiej parmezan ale może być również twardy żółty ser oliwa z oliwek sól pieprz ząbek czosnku Przygotowanie: wszystkie składniki dajemy do blendera i rozdrabniamy razem
Swojskie jedzonkoCały mój ogródek obrodził w przepiękne, duże cukinie. Zjadam je w formie racuszków , jako dodatek do makaronu, albo tez w postaci zup. Dziś mam dla Was przepis na przepyszną zupę – krem z cukinii z dodatkiem ziemniaków oraz prażonych pestek dyni, które nadają zupie jeszcze lepszy smak i fajny aromat. Zupę robi się niezwykle szybko i jest bardzo sycąca. Fajny
Ostra na Słodkowysusz na ręczniku papierowym. Na talerzu, bądź w salaterce, ułóż sałatę i pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem. Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować ją bez pieczywa czy innych dodatków. Mam nadzieję, że ta propozycja bardzo się Wam spodoba i będziecie często
SMYKWKUCHNIjogurt. Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy. Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem, jajkiem przyprawami i 100 g sera żółtego. Nakładamy nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30-35 min W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną
Gotowanie jest łatweDoskonała alternatywa kupnego sosu do spaghetti na bazie cukinii i papryki o sodko-kwaśnej nucie, idealny do mięs, makaronu, ryżu. Polecam go mieć w swojej spiżarce. Składniki: 5 kg cukinii 3 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1 główka czosnku 2 papryczki chili 1/3 szkl octu 10% 1/3 szkl oleju 2 szklanki cukru 3 łyżki soli 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
Wanilia i KardamonTakie spaghetti z pewnością będzie hitem na każdym kinderbalu. Na pierwszy rzut oka wygląda jak typowo włoskie danie ale to tyko pozory… Składniki oszukany makaron 1 jajko 1 żółtko 3/4 szkl mleka 3/4 szkl mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodaj porządną dawkę daktyli, fig oraz śliwek. Przyprawy. Nie ukrywam, mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier. Ma fantastyczny smak. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami. Woda
Z Kuchni Do Kuchnirazu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny w środku i stawiający naprawdę delikatny opór zębom — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem na gwałt dorabiać. Przy ostatniej porcji bulionu do rondla dorzucamy
Karo in the KitchenMakaron cannelloni to świetna baza dla ogromnej ilości różnych kompozycji nadzienia. Dziś wersja wegetariańska z wykorzysytaniem sezonu na dynię. Dynia bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami, więc nadzienie jest proste i smaczne. Do tego dobrze przyprawiony sos pomidorowy i mamy całe danie
Milion Smakówwarto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :) Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3-4 ząbki czosnku
Smakołyki AsiProsty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej
Marder&Marder ManufactureKiedy zależy nam na szybkim ,ale i zdrowym obiedzie, z pomocą przychodzi nam makaron- filar włoskiej kuchni ,oraz warzywa. Tym razem z braku czasu wykorzystam...mieszankę sałatkową. Gotowe warzywa , pokrojone w kostkę i mamy obiad szybki i pyszny! Składniki -penne Malma karahi chicken masala – przyprawa bez chemii Skworcu biała cebula olej kokosowy do smażenia mieszanka sałatkowa marchewka, groszek, kukurydza
Z Kuchni Do Kuchnilaurowym Garnek nasz musi pyrgać a nie bulgotać jak wściekły w tym tkwi smak niemal że każdej potrawy im dłużej gotujemy im dluzej marynujemy tym są lepsze . Makaron gotujemy oddzielnie nigdy nie wrzucamy do garnka z zupą bo będzie mulista
Viola cooks with passion