makarony - 24536 przepisów (strona:1090/1636)

Targ w Bazylei 148

Włóczyliśmy się ulicami Bazylei i patrzyliśmy co za pyszności widać w sklepach. Był też targ z mnóstwem włoskich serów, wędlin i wszelakiej maści makaronów

Szybko Tanio Smacznie
Barcelona i sos pomidorowy 146

targu, barcelońskich knajpkach zachwycają nas potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną

Szybko Tanio Smacznie
Domowa oliwa chilli 117

Taką oliwę jadłam u swojej przyjaciółki. Wspólnie ze swoim mężem prowadzą włoską restaurację. Taka oliwa, świetnie pasuje do makaronów, ryb, zup i mięs. Mi zasmakowała tak bardzo, że nie mogłam się powstrzymać żeby takiej w domu nie przygotować. I oto jest! Do przygotowania oliwy chilli potrzebujemy: – papryczki chilli (ja użyłam opakowania suszonych, ale można wykorzystać świeże) – ok 1/2-1

Szybko Tanio Smacznie
Ogórkowe spaghetti z jogurtem sojowym 141

Do przygotowania 1 porcji ogórkowego spaghetti potrzebujemy: – kawałek ogórka wężowego (może być cały, wtedy nasze spaghetti będzie dłuższe) – sól, pieprz, płatki chilli – jogurt

Szybko Tanio Smacznie
Dwie pasty z awokado 140

garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować do utrzymania . Można zjadać na zimno np. z chlebem lub na ciepło z makaronem. Pasta druga – Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole) Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 awokado – 1 jajko ugotowane na twardo – kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren

Szybko Tanio Smacznie
Domowe pesto z rukoli 155

dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii są już ponad 30-stotpniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach – do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: – garść świeżej rukoli – kawałek parmezanu – odrobina płatków migdałów – oliwa z oliwek

Szybko Tanio Smacznie
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 150

każdego roku wyczekuję z utęsknieniem, aż pojawią się w sklepie lub na ryneczku. To naprawdę wszechstronne warzywo – wspaniale smakuje w pojedynkę (z parowaru po prostu uwielbiam), w zupach, z makaronem, a także w pojedynkę z sosami takimi jak holenderski bądź bernaise. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku

Szybko Tanio Smacznie
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika) 207

jeszcze przez 15 minut. Postawić na kuchence. Mąki wymieszać za pomocą trzepaczki w odrobinie wody. Wlać do gulaszu, zagotować celem zagęszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami oraz kaszą, ziemniakami lub makaronem, a nawet pieczywem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pomidorowa z dynią i cukinią 160

dzieci nie lubią warzyw takich jak dynia i cukinia a lubią zupę pomidorową to taka zjedzą z apetytem. Dzięki zmiksowaniu warzyw zupa nabiera fajnej konsystencji. Taką zupę podajemy z makaronem. Pisałam Wam o zaletach garnka Fissler więc teraz słów kilka o pojemniczkach Glasslock . Świetnie nadają się do przechowywania małych porcji żywności idealnych szczególnie dla małych dzieci. Pojemniki są szklane

Ewa w kuchni
Wegański parmezan 196

szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan . Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie

Blendman
Spaghetti z grzybami, Dzikie historie 263

Bardzo szybki obiad: ugotowany makaron, podsmażone na maśle grzyby i kilka łyżek śmietany plus zielenina/przyprawy. Dzikie historie  ( Damián Szifrón,  2014) - niedocenianemu muzykowi, biznesmenowi, pannie młodej, znanemu milionerowi, kelnerce oraz specjaliście od materiałów wybuchowych puszczają nerwy … (filmweb.pl).  Kojący czarny humor :). Spaghetti with wild mushrooms, Wild tales A super quick dinner to prepare: boiled pasta, fried wild mushrooms

Qlinarnie i Qlinarnie
danie z patelni 144

Polecam szybkie.smaczne danie..z wykorzystaniem kurczaka i polskich warzyw..Każdy indywidualnie może je zrobić według upodobań bardziej lub mniej pikantny..A makaron ugotowany w sosie wytworzonym jest rewelacyjny.. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 pora 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej pieprz świeżo zmielony papryka

Ugotujmy Coś
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 167

blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym. * waga po obraniu Notes - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Krewetki po tajsku 163

Niezwykle aromatyczne krewetki, pełne różnych smaków i aromatów. W Tajlandii są używane niezwykle często i nie mają konkretnego przeznaczenia. Są uwielbiane gotowane, w zupie czy aromatycznych makaronach a nawet pieczone z grzybami. Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła

Gotowanie i blogowanie
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 244

okazała się meksykańska kombinacja z tuńczykiem i fasolą. Wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na szybko bo aż się prosiło by tuńczyka po meksykańsku podgrzać i połączyć z ryżem lub makaronem. Smak ryby był świetnie zrównoważony z warzywami a całość okazała się lekko pikantna i po prostu pyszna. Zaskoczyła mnie też puszkowana grillowana makrela. Była soczysta, pachnąca i rewelacyjnie sprawdziła się

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania