Składniki: opakowanie tofu naturalnego 2 pomidory szczypiorek piórka pora opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego mały kawałek świeżego startego imbiru ok łyżeczki kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru Przygotowanie: 1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku. 2. W miseczce przygotuj(...)dressing. 3. Ugotuj makaron. 4. Pomidora pokrój w plastry, połóż plastry tofu, polej dressingiem. Na środku połóż makaron i udekoruj piórkami pora
AZgotuj!łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor 150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy(...)czosnek i chilli. Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek na topie
AZgotuj!smaki, które gościły u mnie w rodzinnym domu. Dzięki młodej kapuście danie robi się nadzwyczaj szybko. Nadwyżkę makaronu można wysuszyć i mieć pod ręką w słoju. Doprawiona Maggi smakuje wyśmienicie. Mój mięsożerny syn pochwalił moją"robotę". 500 gram mąki razowej 2 jaka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki zimnej wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam(...)przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym najlepiej budwigowym
AZgotuj!kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili makaron gryczany nać kolendry 2 świeże boczniaki królewskie Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy i odszumowujemy łyżką szumówką. Dodajemy przyprawy i pokrojone w paski warzywa. Gotujemy ok godziny. Pod koniec(...)gotowania wrzucić grzyby pokrojone wzdłuż. Ugotować makaron. Wylewać rosół na makaron przybrać nacią kolendry
AZgotuj!Zamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek(...)szklanki przecieru pomidorowego - 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru - suszona bazylia, papryka słodka, po łyżce, chili cayenne - kilka szczypt, szczypta oregano Makaron ugotuj al dente. Ostudź i wymieszaj go z pozostałymi składnikami na koszyczki. Foremki na muffiny lekko natłuść i ułóż w nich porcje makaronu, formując z nich rękoma koszyczki. Piecz ok. 10-15 minut
Corner With RecipesPyszna sałatka przygotowana przeze mnie wiele razy. Szparagi, pomidorki, pesto, mozzarella i oczywiście ukochany makaron ;). Fasolkę szparagową można pominąć, albo zastąpić innym ulubionym warzywem. Składniki: - garść szparagów - 2 garści fasolki szparagowej - 300 g makaronu świderki - 50 g pomidorków koktajlowych,daktylowych - 3,4 łyżki zielonego pesto - 3 plastry szynki prosciutto* - 150 g mozzarelli mini - garść świeżej bazylii - sól, pieprz(...)smaku Makaron, szparagi, fasolkę szparagową ugotuj al dente. Mozzarellę mini i pomidorki przekrój na pół, szynkę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj, dodaj pesto. Dopraw solą, pieprzem. Bazylię porwij i dodaj do sałatki. Sałatkę podawaj schłodzoną. * Prosciutto nie jest niezbędne, każda dobrej jakości szynka będzie pasować
Corner With RecipesSkładniki: 100 g makaronu ryżowego 10 szt krewetek ogórek zielony pomidorki koktajlowe pół szklanki kiełków fasoli Mung mięta Sos: 1/3 szklanki octu ryżowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego imbiru pół łyżki sosu sojowego Makaron ryżowy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ugotowaniu pociąć na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki(...)plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria Smakuobiad zupa literkowa z bajki "Marta mówi" :) Zje ją każdy mały niejadek ;) kawałek kurczaka ( udko, dwa skrzydełka, itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy makaron bez jajeczny w kształcie literek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól i pieprz Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy(...)Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy osobno wg instrukcji na opakowaniu. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Dodajemy koncentrat, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem
Atlas Smakówszklanka makaronu w kształcie ryżu Orzo puszka kukurydzy konserwowej świeży ogórek szklarniowy 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 2 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do makaronu razem z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy
Atlas SmakówSkładniki: 1 opakowanie makaronu Farfalle 2 duże czerwone papryki 2 pomidory 1 podwójna pierś kurczaka 1 słoiczek przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki ketchupu pikantnego chilli w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować i zlać zimną wodą żeby się nie sklejał. 2. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Pomidory również. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości papryki(...)pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. 4. Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat. 5. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i dodać ketchup (sos od ketchupu zgęstnieje). 6. Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem
A Ty Smakuj MnieŁatwe i szybkie w przygotowaniu danie. A do tego jakie smaczne:) Składniki: makaron kawałek wędzonego łososia koperek sól pieprz Wykonanie: Makaron ugotować. Gdy jest już gotowy, odlać wodę z garnka i zostawić w nim makaron. Dodać rozdrobnionego łososia i posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Można pokropić cytryną :) Smacznego
The Sweet DamselSkładniki: Pęczek koperku 30 dag szynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet Damselrozdrobionego szpinaku(mrożonka) 100g. gorgonzoli 200 g. filetu z kurczaka 3 ząbki czosnku 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny) łyżeczka drobnych suszonych pomidorów 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta makaron (u mnie świderki) WYKONANIE: makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli, filet kroimy na wąskie paski, smażymy z dodatkiem przypraw i suszonych pomidorów, dodajemy szpinak, czosnek, smażymy(...)następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem, dodajemy śmietanę (jogurt) dokładnie mieszamy, zostawiamy na ogniu około 5 min., mieszamy z makaronem i gotowe
Kuchnia Beatyciągu ostatniego miesiąca zdarzało mi się zrobić na obiad lepsze, ładniej wyglądające i przede wszystkim trochę bardziej ambitne potrawy niż ta dzisiejsza. Nie planowałam nawet, że ten makaron znajdzie się na blogu. Nałożyłam go niedbale na talerze, złapałam widelec i miałam po prostu zacząć jeść, kiedy Naczelny Zjadacz Wszystkiego Co Zrobię, powiedział „czekaj, może zdjęcie na bloga(...)działki moich rodziców – w lodówce mamy zawsze cukinię. Zawsze. Choć czasami mam ochotę ją wyrzucić, bo ile można jeść cukinię, w takie dni jak ten jest błogosławieństwem. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło z łyżką oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem
wcinaj topeeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron o dowolnym kształcie WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy(...)zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu
Pyry na Gaz