Danie powstało bardzo szybko i było baaardzo smaczne więc zapraszam na ten ekspresowy pomysł na obiad :) Składniki na 2 osoby: około 200 gr makaronu rurki (pióra) około 250 gr mięsa mielonego 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera słodka i ostra papryka 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 6-7 łyżek(...)słodkiej śmietanki 30 % sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. 2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut. 3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw
Gotowanie...to proste !dawno na blogu nie pojawił się przepis na dania kuchni azjatyckiej,a robię je dość często. Zwykle kiedy nie mam pomysłu na szybki obiad albo kolację sięgam po makaron, który uwielbiam np. z bazyliowym pesto, ale dla odmiany sięgam też po proste dania kuchni azjatyckiej. Ich plusem jest to, że można je zrobić (tak jak makaron) w kilka minut(...)sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie" Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam. MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM Składniki: 4-5 filetów morszczuka 1 puszka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru
Bon appetit mon amieCzasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. 200g makaronu tagiatelle 300g pieczarek 6 pomidorów suszonych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 szalotki 1/2 szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki(...)Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchnipojawiła... A zrobiłam ją tym chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty , bo normalnie to nie cierpię szorowania foremek po zapiekankach :-( SKŁADNIKI 300 g makaronu 2 - 3 ugotowane udka z kurczaka 250 g świeżego szpinaku 3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 3 białka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej pieprz starty(...)parmezan lub grana padano dodatkowo: łyżka oleju (dowolnego) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Z udek obieramy mięso i dzielimy na niewielkie kawałki. Ze szpinaku usuwamy twardsze łodyżki, a listki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim szpinak. Jogurt, białka, kurkumę, sól i pieprz mieszamy razem. Formę do zapiekanek
Czary - gary w kuchniNazbierałam cały karton pomidorków i postanowiłam przygotować z nich coś na ciepło. Zrobiłam farsz z mięska mielonego oraz resztek makaronu i pomidorki zapiekłam pod mozzarellą . Pomidorki wyszły przepyszne i bardzo delikatne, wręcz rozpływały się w ustach. składniki: ok 10 dojrzałych twardych pomidorów 200 g mięsa mielonego, u mnie łopatka z karkówką 200 g ugotowanego drobnego makaronu, ja dałam małe kokardki(...)Następnie dodać dodać wydrążone środki z pomidorów. Wszystko razem smażyć aż wyparuje nadmiar płynu, masa powinna być lekko wilgotna. Do smaku dobrze doprawić solą, oregano i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Z wydrążonych pomidorów wylać sok, który puściły. Następnie pomidory napełnić przygotowanym farszem, lekko ubijając łyżką. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Lekko skropić olejem. Mozzarellę pokroić
Monia miesza i gotujeszybka w przygotowaniu sałatka makaronowa, sprawdzi się na drugie śniadanie oraz kolację SKŁADNIKI 1 szkl. ugotowanego makaronu małe kokardki , 15 dag szynki, 15 dag żółtego sera, ½ puszki ananasa, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, majonez WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szynkę kroimy w paseczki, żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ananasa kroimy w kostkę. Wystudzony makaron mieszamy
słodki bratekSzpinak ,super pyszny zdrowy ,doskonale smakuje do dań na gorąco i na zimno ,do koktajli i do sałatek ,a ja zapraszam spróbować na ciepło z makaronem ,a jak zostaje z obiadu wsuwam go na zimno .Choć się przyznam że szpinak posmakowałam dość niedawno ,ale bardzo się polubiliśmy i ta znajomość cały czas trwa i rozkwita coraz bardziej . Składniki(...)paczka makaronu penne 1 duża cebula 2 ząbki czosnku paczka szpinaku ,może być mrożony 5 łyżek śmietany 18 % serek topiony ziołowy sól pieprz czarny Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy ,następnie dodajemy czosnek starty na tarce o drobnych
Mój Smakzupełnie nieprawda , przygotowanie ich zajęło mi dokładnie tyle samo co przygotowanie innych tego typy dań. Składniki: 3/4 średniej białej kapusty 500 g pieczarek 250 g makaronu łazanki 2 średnie cebule kawałek średniej kiełbasy lub mięso z zupy ( można pominąć) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do gotującej się(...)zupy możemy pokroić w większą kostkę i również obsmażyć. Oczywiście składniki mięsne możemy w łazankach pominąć , nie są one głównym składnikiem tego dania , jednak z pewnością je urozmaicą. Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kapustę odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Usmażone pieczarki, cebulę i mięso przełożyć do dużego garnka, dodać ugotowaną kapustę i makaron. Wszystkie składniki
Aromatyczne PodróżeDzisiejszy pomysł na szybki i pyszny obiad to makaron świderki w delikatnym sosie śmietanowym z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki Malma pierś z kurczaka 1 duża cebula 400 g pieczarek natka pietruszki 2 ząbki czosnku śmietanka 30% lub 18% sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron
KukuleczkiPrzepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3 Składniki 1 filet z kaczki 100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu
R'n'G KitchenChorwacji znalazłam coś co będę musiała spróbować wyprodukować w domu. A mianowicie marynowane, grillowane papryki bez skóry w całości. Są przepyszne. Spróbuję je odtworzyć jeszcze w tym sezonie. Składniki: Makaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki 5 jajek 4 łyżki oliwek ½ czerwonej cebuli 3 – 4 ogórki konserwowe Czerwona fasola z puszki Majonez Sól(...)Pieprz czarny Wykonanie: Makaron z zupek przyprawiamy złączonymi dodatkami i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy. Fasolę wykładamy na sito i przepłukujemy. Filety kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy również w kostkę. Podobnie cebulę, ogórki i oczywiście papryki. Oliwki w plasterki. Do sałatki dodajemy wystudzony i odsączony makaron. Na koniec wykładamy majonez i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatka
Smaki Ewypamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy dzień września za nami, dla jednych trudny dla innych wyczekiwany ;) ;) Trzeba będzie na nowo wkroczyć na utarte ścieżki, wejść w ten szkolny rytm. Zapełniać dzieciakom(...)duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić na 30 minut
zadanie-gotowaniechoćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry łososia wędzonego - 2 łyżki zielonego groszku - rukola - posiekane zioła: pietruszka, bazylia i melisa - orzechy włoskie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę(...)kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wmieszaj z ziołami, dodaj pozostałe składniki, ułóż na talerzu. Sałatkę polej obficie sosem (przepis poniżej). dressing: 5 łyżek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka musztardy angielskiej z curry, łyżeczka miodu, sól, bazylia, pietruszka lub kolendra (całość miksujemy
SMYKWKUCHNIzrobić na romantyczną kolację we dwoje? Mamy dla Was przepis na domową LASAGNE BOLOGNESE , którą na pewno zachwycicie swoją drugą połowę! Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 200 g parmezanu sos boloński sos beszamelowy Sos boloński: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego(...)gładki. Odstawiamy z ognia i przyprawiamy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem
Menmagazineautorką,a także z moimi dodatkami, a u mnie jak zawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula(...)Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą
Moje domowe kucharzenie