makaron - 33044 przepisów (strona:517/2203)

Wiosenny makaron z serem 103

jest z tymi przepisami? One tak naprawdę są inspiracją do stworzenia własnego dania. No, chyba, że ktoś mocno trzyma się receptury, to wtedy nie :) 4 porcje: 200 g makaronu penne lub kolanka 1 łyżka masła 1 mniejsza cebula 2 małe ząbki czosnku 1 łyżka mąki 2 szklanki mleka 100 g żółtego wyrazistego sera, ja użyłam Bursztyn 50 g grana padano(...)parmezanu pęczek szparagów mały pęczek dymki dwie- trzy garści pomidorków koktajlowych przyprawy: pieprz ziołowy, sól Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut krócej, niż podano na opakowaniu. Sery trzemy na tarce – żółty na grubych oczkach, parmezan na małych. Mieszamy oba sery razem. Odcinamy zdrewniałe części szparagów. Główki odcinamy i odstawiamy na później. Pozostałą część łodygi kroimy w plasterki

Kucharzyca
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 122

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Bardzo smaczna zapiekanka w stylu włoskim z makaronem i mięsem, oraz dwoma pysznymi sosami a wszystko zapieczone z serem. Zapiekanka jest dosyć prosta w wykonaniu do tego bardzo smaczna i syta, smakiem podobna do lasagne. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: 350g makaronu penne, 500g mięsa mielonego z szynki(...)oleju ½ łyżeczki papryki ostrej Sos beszamelowy: 25g masła 1½ łyżki mąki 250ml mleka (1 szklanka) Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, które chwile smażymy aby czosnek oddał swój aromat

Księga-Smaku
Spaghetti cake 167

Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, soczystym kurczakiem, pachnącą świeżą natką, ciągnącym serem i aromatycznymi oliwkami. Składniki: 400g makaronu spaghetti 200g ugotowanego mięsa z kurczaka np. udko 250g pomidorów koktajlowych 100g czarnych oliwek 160 koncentratu pomidorowego 300g żółtego sera 1 cebula 1 pęczek natki z pietruszki 2 jajka 3 łyżki masła + 1 łyżka(...)wysmarowania formy sól pieprz Dodatkowo: kilka pomidorków, oliwek i gałązka natki do dekoracji Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić. 2. Żółty ser zetrzeć na tarce, natkę drobno posiekać. 3. Pomidory, oliwki przekroić na połówki, a mięso z kurczaka pokroić w kostkę. 4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso z kurczaka, pomidory, oliwki

Szalona Kuchnia Eweliny
makaron z musem truskawkowym... 115

Składniki: makaron świderki 1 opakowanie, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżka, woda 4 litry truskawki świeże 1 kg, cukier puder 6 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt naturalny 760 gram 2 opakowania Makaron świderki lub inny jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie z olejem, po ugotowaniu odcedzić na durszlak i przelać zimną wodą, odcedzić dobrze z wody. Truskawki(...)obrać, szybko opłukać zimną wodą, wsypać do miski. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wlać jogurt i pałką blendera wszystko zmiksować ma mus. Podawać makaron polany truskawkami - najlepszy makaron z truskawkami z jogurtem, idealne danie na podwieczorek , na kolację, bardzo lubimy zwłaszcza przy świeżych truskawkach..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką 89

zdecydowanie więcej warzyw niż mięsa, a najchętniej warzywa dodaję do ulubionego makaronu lub kaszy. A jak wygląda to u Was? Makaron z jarmużem, cukinią i czerwoną papryką / 2 porcje Składniki: 200 g makronu kokardki garść jarmużu 1 ząbek czosnku 1/4 małej, czerwonej papryki gruby plaster cukinii 2 łyżki czarnych oliwek łyżeczka kaparów 4 łyżki startego na dużych oczkach grana padano(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka czarnuszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w paski, a cukinię w kostkę. Czarne oliwki kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię z czosnkiem i paprykę, a po chwili jarmuż. Podsmażamy warzywa, aż będą

Moja smaczna kuchnia
Makaron w sosie z bakłażanem, papryką i rodzynkami 98

Bezmięsne makarony to jest to! Uwielbiam bawić się smakami i łączyć słone ze słodkim. Dziś proponuję makaron z przepysznym warzywnym sosem z dodatkiem miodu i rodzynek. Składniki (4 porcje) -400 g makaronu -duży bakłażan -1 czerwona papryka -pół cebuli -2 łyżki oliwy z oliwek -2 gasci rodzynek -2 łyżki miodu gryczanego -krojone pomidory w puszce (ok. 200 ml) -suszona bazylia(...)mieszając. Dodać rodzynki i miód i poddusić jeszcze 3 minuty. Do tak przygotowanych składników wlać pomidory w puszce, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Poddusic kilka minut dla zredukowania sosu. Makaron ugotować al dente. Podawać z sosem na ciepło. Wedle uznania można posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

Zielona Kuchnia
Włochy - Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku 83

mięsnej wersji. Połączenie nerkowców i pieczonego czosnku sprawia, że sos jest nieprzyzwoicie kremowy (i kaloryczny 🙄). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki nerkowców (około 80 g) - 4 ząbki czosnku - 150 g makaronu spaghetti - 1 łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki wędzonej soli (można zastąpić zwykłą solą; wędzoną sól można nabyć w większych supermarketach) - 2 łyżki(...)mięciutki i kremowy. Polecam upiec kilka nadprogramowych ząbków, bo ja taki swieżutki, cieplutki upieczony czosnek potrafię zjeść bez niczego. Upieczony czosnek obieramy i przekładamy do kielicha blendera. 3) Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 4) W międzyczasie na patelni (na tyle dużej, żeby później zmieścił się na niej makaron z sosem) rozgrzewamy olej. Tofu kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wrzucamy

Roślinożerni urlopowicze
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami / Rye pasta casserole with chicken and vegetables 64

wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera, więc i ser się znajdzie. Zapraszam do gotowania! I just love casseroles, all kinds – with pasta(...)would’t be myself if there was no cheese, so you’ll find the cheese in the recipe. Enjoy your cooking! SKŁADNIKI (5-6 porcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego

Martyna Cooks
Stek wołowy z czarnym fettucine / Beef steak with black fettuccine 55

Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista zakupów tylko zachęca do spędzenia chwili w kuchni, miłego gotowania! Simple meat, simple pasta gives a perfect dish. No more than five ingredients, half hour of your time and the dish that comes(...)patelnię pokrojony w kostkę ser wymieszany z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, zmniejsz ogień i redukuj sos aż uzyskasz odpowiednią konsystencję, taką aby sos z łatwością połączył się z makaronem. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente wg instrukcj na opakowaniu. Odcedź, nie płucz zimną wodą tylko wrzuć od razu na patelnię i mieszaj aż makaron połączy

Martyna Cooks
Kurczakowo-szpinakowe tagliatelle / Chicken-spinach tagliatelle 50

Kolejne wydanie włoskiej prostoty! Makaron, sos z kilku składników i fenomenalne danie gotowe w pół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish is ready in 30 minutes. Absolutely simple(...)final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt

Martyna Cooks
Tagiatelle z cukinią i tuńczykiem 201

Makaron z cukinią i tuńczykiem w aromatycznym sosie pomidorowym. Smaczne i proste danie z makaronu tagiatelle i chrupiącej cukinii. 300 g makaronu tagiatelle 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia zielona 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka oliwa z oliwek przyprawa Vegeta Natur Przyprawa warzywna do potraw tymianek bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie(...)czosnkiem. Cukinię wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Dodać do cebuli i smażyć, aż zmięknie. Wlać pokrojone pomidory i doprawić ziołami i vagetą. Dusić, aż uzyskamy gęsty sos. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsączony z wody dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać dodając na końcu tuńczyk. Podawać na gorąco. Można posypać tartym parmezanem

https:KKuchniaMniam
Tofu z makaronem ryżowym i cukinią po tajsku 87

Doszłam do wniosku, że za dużo tutaj słodkości i koniecznie trzeba wzbogacić bloga o przepisy na dania wytrawne. Przed Wami pomysł na makaron ryżowy w lekkim sosie z warzywami i wędzonym tofu usmażonym na złoto .  Serek śmietankowy z powodzeniem możecie zastąpić mleczkiem kokosowym, co z pewnością wzbogaci smak potrawy. Ja korzystałam ze składników, które miałam akurat pod ręką(...)pewnością będziecie zadowoleni.  Moja mama się zachwycała. ;)  SKŁADNIKI/ 2 porcje jedna porcja dostarcza średnio: 450 kalorii / 13 g białka / 22,5 g tłuszczu / 50 g węglowodanów makaron ryżowy - 100 g (masa suchego produktu) tofu wędzone - 90 g (1/2 kostki) cukinia - 180 g (1 średnia sztuka lub 1/3 większej) cebula - 100 g (1 duża lub 2 mniejsze) serek śmietankowy

Kuchnia Ellie
Lasagne ze Szpinakiem 88

szpinaku mrożonego rozdrobnionego 60g masła 3  ząbki czosnku 2  jajka 125g parmezanu ( u mnie płatki) sól pieprz gałka muszkatołowa DODATKOWO: 210g tartego sera na grubych oczkach 480g makaronu lasagne SKŁADNIKI NA BESZAMEL: 60g masła 80g mąki 1l. mleka sól pieprz gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Na maśle smażymy szpinak wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pod koniec smażenia(...)mieszając najlepiej rózgą , tak aby nie zrobiły nam się grudki. Gdy beszamel zacznie gęstnieć doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 3. W naczyniu żaroodpornym składamy Lasagne: sos beszamelowy - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron - szpinak - sos beszamelowy - ser żółty - makaron.. i tak do samej góry... Wierzch posypujemy obficie serem żółtym. 4. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około

Dziś Ja gotuje
Makaron z rzodkiewką i kiełkami 69

wpół twarde, dodają chrupkości daniu a całość wbrew pozorom jest bardzo syta. W moim daniu jest rzodkiewka w roli głównej - kiełki i warzywko- coś wspaniałego:) Makaron z rzodkiewką i kiełkami - 250g makaronu typu penne - pęczek rzodkiewek - 25g kiełków rzodkiewki - 50g kiełków brokuła - 2 małe cukinie - 3 małe marchewki - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 zielona papryka -1 czerwona papryka(...)łyżka masła - sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Marchew myjemy obieramy i tniemy w słupki. To samo z rzodkiewką, Cukinie dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobniutko. Papryki kroimy w paseczki cieniutkie a cebulę w piórka. Na maśle chwile podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dorzucamy cukinię i chwilę smażymy

Kuchnia Pełna Emocji
Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja 70

Dziś odchudzona wersja tego pysznego włoskiego obiadu. Pełnoziarnisty makaron, pulpeciki z indyka i domowy sos pomidorowy . Zapraszam wszystkich wielbicieli tego dania do wypróbowania mojej wersji :) Spaghetti a`la bolongese - lżejsza wersja - 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Sos - 800g pomidorów - 2 małe cebule - 2-3 duże ząbki czosnku - 3 łodygi selera naciowego - 2 średnie marchewki - sól, pieprz, bazylia - szczypta cukru pudru(...)Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Ja je zawsze wrzucam najpierw na posoloną wodę, (wrzącą) i gotuję ok.5 min. Po czym wyjmuję z garnka i odkładam , żeby poczekały na sosik. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Masło rozgrzewam na patelni. Cebulę skroję w kosteczkę a czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzane masło i chwilę duszę. Seler

Kuchnia Pełna Emocji