najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło. CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ
Powiedz dietom nietrzeba jak tylko soli, pieprzu, soku z cytryny, zalewy z suszonych pomidorów do marynaty oraz kilku suszonych pomidorów. Są soczyste i pięknie pachną suszonymi pomidorami. Podawajcie z ziemniakami, makaronem lub ulubionymi kaszami z dodatkiem buraczków lub surówki. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów 6 suszonych pomidorów z w/w zalewy 2 łyżki soku
Zasmakuj KuchniChorizo urzeka swoim niebanalnym smakiem. Odnajduje się zarówno w zapiekankach, zupach, daniach z makaronem, jak również w sałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli
ChilliJemyUwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam
Ostra na Słodkojest tylko lekko słodki i kwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki
Poezja Smaków - blog kulinarnyChyba nie będzie przesady w stwierdzeniu, że marzenia gwiazdy Hollywood, wielkiej Audrey Hepburn, były proste jak nitka makaronu spaghetti. Artykuł AUDREY W DOMU – BLISKO PRAWDZIWEGO ŻYCIA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjadłam w dzieciństwie. Prosta, jedynie z cukrem i zabielana śmietaną. Jadłam ją ze zwykłym, białym chlebem… Moją wersję wzbogaciłam o lane kluseczki, ale również sprawdziłby się tutaj zwykły makaron. Wiśnie wydrylowałam… i właśnie brakowało mi tej góry pestek zbieranych obok talerza ;) 500 g wiśni 1 1/2 l wody 1/2 łyżeczki cynamonu 3-4 goździki 3 łyżki cukru
https:KKuchniaMniamdojrzałe i świeże czarne jagody, jeżyny, truskawki, poziomki, morele, jabłka... Ja dzisiaj zrobiłam przecier z jagód. U mnie w domu jest on najchętniej wykorzystany jako dodatek do ryżu, makaronu, racuchów a także do przyrządzania zup i sosów na słodko. We wszystkich przypadkach dodaje się go na surowo do ugotowanej już potrawy. Składniki
Kuchnia u Krysiwymieszałam z 1 łyżką sosu i przelałam na patelnię. Przyprawiłam solą i pieprzem. Mięso z pieczarkami ułożyłam na talerzach i polałam wspaniałym sosem. Do tak przygotowanego mięsa podałam makaron i buraczki z papryką z mojej spiżarni . Znów udało mi się zrobić smaczną wersję schabowego z pysznym sosem. Tym razem z sosem z czerwonego wina. Doskonałe połączenie
Kuchnia u Krysigorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję
Karo in the Kitchenwszystko. W budynku dostępne były przekąski, napoje w każdym gatunku, czy to woda, sok, cola, czy może kawa, herbatka a nawet zielone koktajle. Zapewnili również lunch w postaci makaronu z pesto (wprawdzie ze słoika, ale dało radę). Były miejsca do odpoczynku i do gadania. Ba, nawet miejsca, gdzie można było telefon podładować, bo wiadomo prawdziwy bloger to taki
Kolizje Smakówmłoda, można ją jeść na surowo, nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy
Pichceniomaniazajadać się nimi niemal codziennie ;) Ta wersja jest bardzo bogata i może służyć do zadań specjalnych. Jakich? Do robienia mocnego wrażenia ;) Pulpeciki w sosie marinara będą idealnie pasowały do makaronu, ale z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem też im będzie dobrze! Składniki: Klopsiki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 5 łyżek startego parmezanu 3 suszone pomidory 2 jajka
zadanie-gotowanieczłowiek miło i pożytecznie spędza czas. Dziś pokaże Wam bardzo prosty przepis na sos grzybowy. Możecie go zrobić więcej i kilka dni przechowywać w lodówce. Potem dodawać do makaronów, sosów, placków, jajecznicy.., tak naprawdę na co macie ochotę i do jakiego Waszego dania pasują. My uwielbiamy sezonowy prosty i tani obiad: młode ziemniaczki z koperkiem i domowy sos grzybowy przygotowany
Zasmakuj KuchniSałatka ta podbiła moje serce, od niedawna jest moją ulubioną. Mięsko, makaron i słodycz ananasa to coś niesamowitego. Mimo tego, że nie lubię sosu sojowego, do tej sałatki jest idealny nadaje jej unikatowego smaku. Sałatkę bardzo szybko się robi, niestety jeszcze szybciej znika ze stołu. Czytaj więcej
Pychotkaaa