WIOSENNA ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 150śnieg to ja wiosnę czuję. Powietrze chociaż chłodne to bardzo wiosenne. Na targach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam tortellini z dodatkiem pomidorów i sera. Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo że nie jest miłośnikiem szpinaku. Do zupy wykorzystałam marchewkę Hortex
Kuchnia w oparach
Cukiniowe tagliatelle z pomidorami 165Wiosenna aura zachęciła mnie do przygotowania czegoś świeżego i zdrowego. Cukiniowe tagliatelle z pomidorami to świetna alternatywa dla kalorycznych i sycących dań makaronowych. Chrupiąca cukinia świetnie zastąpiła makaron nadając daniu lekkości. Cukiniowe tagliatelle jest w pełni wegetariańskie , więc miłośnicy tej kuchni pokochają to danie. Mój dzisiejszy przepis możecie potraktować jako inspirację. Na bazie cukiniowego tagliatelle możecie stworzyć własne
kulinarnyJa
Sałatka z tortellini i pysznym sosem 483Sałatka z tortellini Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 1 opakowanie kolorowego tortellini z szynką lub z serem 15 dkg szynki 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 1 ogórek zielony 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól i pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu
Blog z Apetytem
Chleb z dodatkiem mąki z pszenicy Kamut i świeżej pokrzywy 223Ziarna tej pszenicy są 2 razy większe od pszenicy zwykłej i bardzo twarde. Po zmieleniu przypominają kaszkę, zbliżoną do mąki z pszenicy Durum. Ma również delikatnie żółty kolor i makaron na pewno byłby znakomity. Do pieczenia chleba można jej używać w połączeniu z innymi mąkami. Już na pierwszy rzut oka, z samej mąki Kamut nie upieczemy dobrego chleba. Przynajmniej
Leśny Zakątek
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 226Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki
Niedzielny kucharz
Sernik Oreo 365I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym 311kurczaka, dodajemy słoiczek pasty paprykowej, pokrojone pomidory, wszystko mieszamy, wlewamy ok.100 ml wody i dusimy ok. 15 minut. Kurczaka z warzywami i pieczarkami podajemy z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, makaronem itp. przed podaniem gulasz z kurczaka posypujemy świeżymi listkami kolendry. Smacznego 🙂 The post Kurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barolo i przepis na bocconcini z winem 169aromaty kawy, tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady z nutami lukrecji i tytoniu. Food pairing: pasuje do mięsa, makaronów typu spaghetti bolonese i do sera dojrzawającego Adriana szczególnie poleca Barolo z następujących winnic: Ribote z okolic Monforte d’Alba, Silvano Bolmida (także Monforte d’Alba) oraz
Ugotowane pozamiatane
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 300Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny obiad. Składniki: 200g kaszy jęczmiennej 2 duże cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g mięsa mielonego z szynki 200g mięsa mielonego
Szalona Kuchnia Eweliny
Szybka młoda kapusta z bazylią 276wspaniale nadaje się do przygotowania bazy do pesto (u mnie z młodej kapusty). Dodam jeszcze oliwę (urządzenie posiada miarkę co ułatwia pracę) i inne dodatki i jutro podam z makaronem A wracając do przepisu… Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 1 czubata łyżka masła (u mnie klarowane) 4 łyżki łagodnego ketchupu 1 garść świeżych
Słodkie okruszki
Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 178aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli dostaniecie w wielu sklepach, m.in. jest
Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenna sałatka z makaronem 512Sprawdzaliście kiedyś w wyszukiwarce internetowej, jakie wyniki otrzymamy, wpisując hasło "wiosenna sałatka"? Usiłowałam ustalić, co świadczy o wiosenności takiego dania, ale chyba mi się
Pichceniomania
Gulasz wieprzowy z karkówki 273Gulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego
Blog z Apetytem
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku 176Pasta idealna do kanapek, ale także przepyszna z makaronem czy ryżem, może być także dodana do kaszy. Jednym słowem pasta do wszystkiego, na śniadanie, obiad i kolację. Zapach przypomina pachnące latem pomidory z krzaczka, dojrzewające w słońcu. Rozmarzyłam się i lata mi się zachciało, już coraz bliżej. Polecam zróbcie sobie pastę z pomidorów i jabłek. Pasta z jabłka, suszonych pomidorów
Moje Małe Czarowanie
Boczniaki w panierce / Crumbed oyster mushrooms 320Boczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu , z makaronem , a nawet zamiast śledzi Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce
karmelowy