Musimy tylko trzymać się czasu gotowania – przegotowane będą suche i twarde. Kilogram tych skorupiaków będzie stanowił obiad dla dwóch osób - jeśli ma być bardziej syty bagietkę można zastąpić makaronem typu wstążki. Składniki: 1 kg świeżych małży (ja użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim(...)małży szczypiec lub łyżeczki, którą wyjmuje się pozostałe sztuki. Małże można wyjmować z muszli także widelcem. Skorupki są oczywiście niejadalne – zjada się tylko środek. Pamiętajcie, że rarytasem jest sos jaki wytworzył się z małży i wina – aby wykorzystać cały, warto maczać w nim świeżą bagietkę lub grzankę. Można też nabierać bulion skorupką i wypijać. Post Mule w białym
Poezja smakutego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu zyskać na wadze. Na szczęście dość szybko nadeszło olśnienie. Sałatki! Miks warzyw (i nie tylko) z dobrym sosem, do tego np. bułka grahamka i pełnowartościowy posiłek gotowy. Od jakiegoś czasu zabieram ze sobą do pracy przygotowane dzień wcześniej pudełeczko z pyszną zawartością. W ten sposób nie głoduję(...)doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie
Ratunku obiadsmak z dzieciństwa to...? Grysik 3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet? Moja babcia ze swoim makaronem domowej roboty (zawsze, jako dziecko, lubiłam stać koło niej gdy ciachała ciasto na makaron wielkim nożem na cieniusieńkie nitki i nigdy sobie krzywdy nie zrobiła - nie mogłam pojąć jak Ona to robiła...) 4. Kto nauczył Cię gotować? Książki kucharskie :) Jestem samoukiem 5. Skąd wziął(...)Dlaczego? 5. Twoje danie w 15 minut to... 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie ciast czy dań głównych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych ulubionych sposobów ponownego przetworzenia(...)Rosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej
Niedzielny kucharzłyżką oliwy i octem balsamicznym, dopraw solą. Sałatkę ułóż na środku gotowej frittaty i podawaj. Wtorek - Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Na wtorek zaplanowałam szybki wegetariański makaron. Wykorzystajcie do niego połowę 500-gramowego opakowania jarmużu, zaś pozostałą ilość zużyjecie do przepisu na zupę ribollitę w czwartek. ➤ Kliknij - Przepis na tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle(...)który został Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Możecie sięgnąć po fasolę z puszki, ale ja polecam ugotowanie od razu większej ilości fasoli - do ribollity oraz do fasoli w sosie pomidorowym na sobotę. Należy namoczyć, a następnie ugotować 500 g suchej białej fasoli i rozdzielić po połowie do obu dań. Zamiast gałązek świeżych ziół (jeśli nie macie) możecie wykorzystać suszony
Chilli Czosnek i OliwaCzęsto zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek
Pełny talerzInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostatnim otagowaniu po prostu już nie mam kogo dalej nominować;) Moje odpowiedzi: 1. Jakie dania lubicie najbardziej? Dużo jest takich dań, uwielbiam potrawy na słodko, ale też pizzę, makarony itp. ;) 2. Co ugotowalibyście na długo wyczekiwane spotkanie z osobą, na której Wam zależy? Chodzi mi o takie danie popisowe ;) Nie mam żadnego popisowego dania, pewnie zrobiłabym pełnoziarnistą pizzę, bo prawie(...)kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy dodatki na wierzch (ja dałam): serdelki drobiowe, serek wiejski (szkoda, że nie miałam domowego sera żółtego;( ), paprykę, kukurydzę sos pomidorowy (koncentrat, zioła prowansalskie, sól) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJest piątek więc to może najlepszy czas aby przygotować sałatkę na weekend. Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym to bardzo szybki i zarazem prosty przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiosna w pełni , słonecznych dni coraz więcej, jest zielono i pięknie, także na targach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów
Moja smaczna kuchniaobawiałam się ich przygotowywania. Pierwszego z powodu ogromnej czasochłonności i przeświadczenia, że nie mam w sobie tyle cierpliwości do pilnowania, by płyn zbytnio się nie zagotował. Ravioli, gdyż makaron zawsze mnie przerażał. No i rzuciłam się na głęboką wodę. Zaszalałam i zamiast jednego wyzwania podjęłam dwa. W ciągu tego samego dnia! :) Okazało się, że moje obawy nie były uzasadnione, więc(...)przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi porcjami na cienko rozwałkowane ciasto. Kulki farszu układamy w kilkucentymetrowych odstępach i pokrywamy nimi całym płat
Życie zamknięte w smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiCzy istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego
Roślinna - blog wegański