Zapiekanka z makaronem , boczniakami i polędwicą nad ogniem wędzoną. 178roztrzepanymi jajkami, posolić.Następnie wyłożyć resztę makaronu, na makaron wbić w całości resztę jajek, posolić i popieprzyć,wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Następnie zdjąć folię lub szklaną pokrywę i posypać resztą żółtego sera. Piec dalej około 2 5 minut . Podawać z dowolnym sosem lub Remuladą Duńską. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 195bardzo ciekawego smaku, a jest to... suszona śliwka.Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone
Kraina Miodem Płynąca
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 202sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLeny
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 209sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami
Kuchnia MagdaLeny
SANDWICH Z CHRUPIĄCYM KURCZAKIEM, SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI – idealny do szkoły i pracy! 188sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart. Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata! Nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: * bułki bagietki – 2 szt * ser żółty Hochland Edamski – 1 op * filet z kurczaka – 150 g * płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl * jajko – 2 szt * sól, pieprz, papryka słodka * śweża sałata * ogórek * pomidor * kiełki SOS JOGURTOWY: * jogurt
Ostra na Słodko
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 217więcej niż 10 minut. * makaron Vermicelli tzw. sojowy z powodzeniem zastąpicie cienkimi lub szerokimi nitkami makaronu ryżowego SKŁADNIKI/ 2 porcje 200 g filetu z łososia 100-150 g makaronu z kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek(...)łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki MARYNATA : 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub cukru, 2 łyżki soku z limonki PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, chili w proszku, DO PODANIA : pokrojona na cząstki limonka
cool and minty
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru 287Polędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doski
Kurczak Piccata 206My Blueberry Corner by "jagodzianka" Piccata to włoskie danie, bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Kawałki mięsa podane w sosie z cytryną, czosnkiem, masłem i śmietanką …
My Blueberry Corner
"Ravioli" z botwinką i gruszkami 1752 pęczki botwinki ze sporymi buraczkami, 600 g gruszek, 1 pepperoni, 300 g lasagne świeżego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny
królestwo garów
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2231Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie
Kolejny blog o gotowaniu
Kurczak z tofu i warzywami 205możecie go podawać z ryżem lub makaronem chińskim. Do zrobienia dania użyłam mięsa z udek kurczaka – czasami zastępuję nimi piersi. Mięso z udek kurczaka według mnie jest nieco smaczniejsze, ponieważ nie jest ono tak suche, jak piersi z kurczaka (jednak także w tym przepisie możecie ich użyć). Jeżeli nie macie sosu rybnego, pomińcie go, dodając więcej pozostałych przypraw
Kuchnia Bazylii
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 254wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie
wyjątkowa kucnia
Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado 214wraz z parmezanem nie raz zjemy jeszcze makaron U nas warzywa podane na sałacie lodowej, ale możecie wykorzystać dowolna sałatę, miks sałat czy nawet rukolę, cykorię lub endywię. Porcje nie są jakieś gigantyczne, ale spokojnie się nimi najecie, bo danie jest naprawdę sycące. Ilość dodanej do sosiku oliwy zależy od konsystencji sosu, jaką chcemy otrzymać. Jeśli preferujecie gęsty, dodajcie
Mieszam w Garnku
Gumiklyjzy-czyli śląskie kluski ziemniaczane 293wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym sosem. Ja z myślą o niniejszym daniu przywołuję sobie wspomnienia z dzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie
wyjątkowa kucnia
Łosoś w sosie serowym mascarpone i makaronem tagliatelle 224gorącego wywaru Dodajemy 2 garści makaronu tagliatelle W 100 ml gorącego wywaru rozmieszać 2 łyżki serka mascarpone (ja to robiłam sprężynką). Przelać do dania Całość przykrywamy pokrywką i - w gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty cały czas mieszając - wówczas sos się trochę zredukuje i zagęści bez używania mąki Podajemy
Szczęśliwa kuchnia