Sosy grzybowe są nieodłącznym elementem kuchni polskiej, a sos kurkowy należy do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Można go podać do młodych ziemniaków jak i do makaronu. Jest świetnym dodatkiem również do ryb i mięs.Składniki : 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa odrobina oleju 200 ml śmietany(...)kostkę rosołową).Do wstępnie posmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.Rada : Kurki musimy dobrze opłukać i oczyścić ponieważ pomiędzy blaszkami mogą znaleźć się ziarenka piasku itp. Smacznego
Mechanik w kuchnidalej ? Schabowe, bitki, pieczony w sosie - nie ! To wszystko już było. Nie masz pomysłu na danie ze schabem w roli głównej ? Ja mam dla Ciebie przepis. Schab marynowany w sosie teriyaki, opiekany na grillu. Schab opiekać może na grillu elektrycznym ( jak ja ) lub tradycyjnie, na grillu węglowym, na świeżym powietrzu. Sezon grillowy już tuż, tuż ! Grillowany schab sprawdzi się(...)lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy . Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu z papryki. PRZEPIS NA GRILLOWANY KOTLET SCHABOWY Składniki na grillowany kotlet schabowy: 4 kotlety ze schabu 3 łyżki sosu teriyaki
kolorowotorcikowoaromatyczny i paprykowy. Przygotowany na wołowinie z dodatkiem warzyw i kiełbasy węgierskiej, posmakował nie jednej osobie. Osobiście się w nim zakochałam za jego pyszny smak. Można go podać z makaronem, kaszą, plackami itp. Polecam. SKŁADNIKI : 1/2 kg wołowiny na gulasz 0.5 kg papryki różnokolorowej 1-2 cebule 1 mała marchewka kawałeczek selera 30 dkg kiełbasy paprykowej ( niekoniecznie ) 2 łyżeczki przecieru(...)doprawiamy do smaku. Dolewamy wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy kiełbasę, doprawiamy wszystko do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęszczamy go1 łyżka mąki rozmieszanej z wodą. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z plackami, kaszą, makaronem, pieczywem itp. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam
Kulinarne Fantazje MarioliPulpety w śmietanowym sosie pieczarkowym to aromatyczny i aksamitny sos, w którym zanurzone są pulpeciki. Danie jest pyszne. Można je przygotować dzień wcześniej i mieć szybki obiad po pracy. Pulpety podajemy z ziemniakami lub makaronem. Skuszę Was? Składniki pulpetów: 600 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka soli
Smak mojego domuPieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użyłam śmietanki 30 % , że masło … ale uwierzcie mi na słowo, bez tych dwóch składników, ciężko wydobyć delikatny smak sosu , gdyż jak wiadomo cukinia nie jest intensywna . Doskonały dodatek do obiadu , sprawdzi się z ryżem , ziemniakami lub makaronem . Posypana świeżym koperkiem , to już odlot Jeśli nie macie cukinii , świetnie mogą ją zastąpić kabaczki . Składniki : 1 duża cukinia ( nadają się także(...)wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego Post Duszona cukinia w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyfilet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili(...)przez 30 sekund.Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić z ognia. Po upływie 4 minut zupa jest gotowa do spożycia.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejskamakaronu ryżowego 2 opakowania tofu po ok. 20 dag 1 średnia cebula 3 garście fasolki szparagowej 3 cm świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku marynata (1/2 szklanki sosu sojowego, pieprz cayenne, 1 łyżka oleju sezamowego) Tofu kładę na talerzu, dociskam deską i pozostawiam na kilkanaście minut po to aby puścił nadmiar płynu, dzięki temu wchłonie całą marynatę. Tofu kroję(...)kostkę ok. 2 cm, zanurzam w marynacie (sos sojowy, pieprz cayenne i olej sezamowy) i odstawiam na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączam go a marynatę zachowuję. Fasolkę płuczę, odcinam końcówki i kroję na pół. Cebulę kroję w kostkę. Imbir ścieram na tarce. W cienkie plasterki kroję czosnek. Makaron zalewam wrzącą wodą, przykrywam i odstawiam na ok. 15 minut
Bike By Lifesprawdzi się też idealnie gdy zawitają goście.To podstawa wszystkich sosów i świetna baza dla innych zup.Francuzi maja Pot-au-feu,Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest(...)połowie gotowania dodać wszystkie warzywa.Gdy warzywa i mięso będą miękkie rozlać rosół na ogrzane talerzePodawać z makaronem lub lanymi kluseczkami,można dołożyć pokrojone w kawałki mięso.Obficie posypać zieloną pietruszką.Mięso z rosołu możemy zużyć zmielone jako farsz do pierogów lub podać z sosem musztardowym jako sztukę miesa.Rosół jest tak esencjonalny,że po wystudzeniu zsiada sie na galaretę.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie
Kuchnia MagdaLenydań. Jest na tyle uniwersalny, że pasuje zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich, np. makaronu, kopytek, czy placków ziemniaczanych. Jego zaletą również jest to, że można przygotowywać go przez cały rok, bo pieczarki są dostępne niezależnie od pory roku. Kluczem do pysznego sosu pieczarkowego są przyprawy i dodatki, bo bez nich byłby on mdły w smaku. Dlatego u mnie
Kuchnia MagdaLenyKurczak w sosie śmietankowo-ziołowym to bardzo szybkie danie. Do sosu można dodać swoje ulubione zioła, mogą być zarówno świeże jak suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka
Monia miesza i gotujeprzepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem podałam gulasz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry(...)gazu, mieszamy z zaklepką i znowu stawiamy ma gaz i gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, ale bez oleju. Smacznego
Wołowina od rekinailości intensywnych azjatyckich przypraw jest idealna, moim zdaniem, dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Skusicie się? :) Warto! Składniki (na dwie duże porcje): 150 - 180 g ugotowanego makaronu ryżowego 750 ml bulionu azjatyckiego lub warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka proszku z tamaryndowca, rozpuszczonego w 30 ml wrzątku (opcjonalnie, z powodzeniem można ten składnik zastąpić sokiem(...)słodkawa w smaku, wyraźnie kwaśna i troszkę pikantna. W razie potrzeby doprawiam sosem rybnym (jeśli jest mało esencjonalna), sosem sojowym (jeśli mało słona) oraz ewentualnie sokiem z limonki i mielonym pieprzem. 5. Do większych miseczek nakładam dość spore porcje ciepłego makaronu ryżowego, nalewam zupę po brzegi, dekoruję kiełkami, ukośnie pociętymi plasterkami szczypioru, prażonym czosnkiem i kolendrą, na osobnym talerzyku kładę
Kuchnia Prezydentowej