makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:406/815)

Sos hinduski 171

roku dla całej rodziny. Pasuje do wielu potraw - jako sos do pizzy, ze śmietaną do gołąbków, a także sam, jako dodatek do makaronu czy zapiekanki itp. Jest pyszny i bardzo prosty. Serdecznie polecam!!! Sos hinduski łatwe ok 2 h plus pasteryzowanie 15 minut ok 12-15 słoiczków po 250 ml Składniki: * 2 kg pomidorów - sparzyć i obrać * 4 czerwone papryki

sierotka maRysia w kuchni
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami 131

tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć proces gotowania. W tym czasie mamy już pewnie gotowy makaron, który również odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do zrobienia pozostaje sos. W małym rondelku lub na patelni rozgrzewamy masło i przez kilkanaście sekund podsmażamy na nim wyciśnięty przez praskę(...)czosnek. Dodajemy śmietanę i dosypujemy parmezan. Mieszając czekamy aż rozpuści się ser. Solimy i pieprzymy do smaku. Można również dodać soku z cytryny. Do sosu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 2 minuty i dodajemy do makaronu wraz ze szparagami. Przygotowanie zajmuje ok 20 minut i mamy fantastyczny obiad … Powodzenia ! The post Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami appeared first

Kulinarna Patilogia
Tagliatelle z wędzonym łososiem i winem 85

śmietankę, ale nie całość. Dodajemy także sól, imbir, pieprz. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 5-7 minut. Do sosu dodajemy resztkę śmietany oraz posiekanego łososia. Chwilę mieszamy i dodajemy makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

ClauditteMissCooking
Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie 240

Dzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light.  Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową. 154

poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny

Rozpustne gotowanie
Rosół po chińsku 141

pietruszka • kawałek selera i pora • gałązka rozmarynu i lubczyku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego • 2 liście szałwii • 3 liście laurowe • kilka nasion ziela angielskiego • kilka grzybów suszonych, u mnie prawdziwki • pęczek zielonej pietruszki • makaron ryżowy nitki 200 g Wykonanie: • Mięso indyka umyć, zalać zimną wodą, zagotować i zdjąć szumowiny. • Dodać obraną(...)rosołem. • Po ugotowaniu odcedzić rosół, ponownie zagotować i wrzucić do rosołu makaron ryżowy i gotować 2 minuty. Makaron wyjąć z rosołu i pokroić na mniejsze części. • Doprawić rosół do smaku sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą. • Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu pokroić w plasterki, natkę pietruszki posiekać

To co kocham
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry 275

szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy z warzywami i mięsem.   Uwagi : Ilość warzyw można dobrać wg potrzeb – wykorzystać(...)mniej lub ciut więcej. Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”. Ja warzywa podsmażyłam na jednej patelni, a mięso na osobnej. Następnie zawartość obu patelni połączyłam i wlałam śmietankę. Reszta jak w przepisie. Źródło

Smaki Na Talerzu
Zupa pieczarkowa z makaronem 111

pieczarek 3 cebule średniej wielkości 1 łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka korzeniowa 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu worcester 3 łyżki śmietany kremówki 30 % 1 ząbek czosnku garść dowolnego makaronu 3 kostki bulionowe cielęce pieprz , sól do smaku Pieczarki i cebulę kroimy w dowolne kawałki , podsmażamy na złoty kolor na patelni . Przekładamy do garnka . Dodajemy pokrojoną(...)pietruszkę . Zalewamy 2,5 – 3 l wody w zależności jak gęste zupy lubicie . Doprawiamy czosnkiem wyciśniętym praską , gałką , sosem worcester . Dokładamy kostki bulionowe i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut . Po tym czasie wrzucamy surowy makaron i gotujemy jeszcze około 8 – 9 minut . Na koniec wlewamy śmietanę , doprawiamy solą i pieprzem do smaku i można serwować

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kozim serem i figami 183

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką 159

piękne. Potrawa aż mówiła "zrób mnie" albo "zjedz mnie". Nie mogłam się oprzeć. W końcu nastał ten dzień. Składniki na spaghetti z serem pleśniowym i szynką szwarcwaldzką (3 porcje): makaron spaghetti 250 g 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku mała śmietana 18% szynka szwarcwaldzka 100 g ser pleśniowy np. lazur 100 g starty ser mozzarella 50 g 2 łyżki startego parmezanu(...)kawałki były cieńsze i krótsze). Wrzucić do sosu. Dosypać mozzarellę, pokruszony ser pleśniowy i parmezan. Dokładnie wymieszać. W tym czasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać na patelni z powstałym sosem. Można zostawić kilka pasków surowej szynki do ozdoby dania (i oczywiście skonsumowania). Bardzo proste, szybkie, a zarazem wykwintne danie. Przepyszne. Naprawdę warto spróbować

Karola gotuje
Indycze w sosie z pieczarkami 174

Delikatne mięso z indyka, w sosie pieczarkowym.  Polecam to szybkie i mega smaczne danie. Można je podać na obiad z ziemniakami, makaronem, czy ryżem, lub na kolację z kromką świeżego chlebka :)   około 1 kg mięsa gulaszowego z indyka pieprz cytrynowy pieprz młotkowany z kolendrą przyprawa do mięs czerwona olej z czosnkiem sos sojowy sól 50 dag pieczarek(...)Następnie mięso obsmażam, jak mięsko puści sok podlewam gorącą wodą i gotuję do miękkości. Pieczarki myję, kroję w plasterki, dodaję pod koniec gotowania do mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, sos zabielam śmietaną

Takie tam pichcenie
Nadziewane muszle makaronowe 239

makaronowe z sosem pomidorowym, to klasyk kuchni włoskiej. Muszle nadziewane są mieszanką najlepszych serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów(...)makaronu Jumbo Shells (duże muszle makaronowe) Jajo ubić na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z serami i natką pietruszki. 1 jajo Dno prostokątnej formy do zapiekania o powierzchni ok. 690 cm² (czyli np. forma o wymiarach 26 x 26 cm lub 25×28, u mnie ciut mniej 20×30 cm ) wysmarować trochę więcej jak połową sosu pomidorowego. Każdą muszlę

Moja Delicja
Lekka wegetariańska sałatka z tofu po chińsku 136

Składniki: opakowanie tofu naturalnego 2 pomidory szczypiorek piórka pora opakowanie makaronu sojowego lub  ryżowego Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego mały kawałek świeżego startego imbiru ok  łyżeczki kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru Przygotowanie: 1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku. 2. W miseczce przygotuj

AZgotuj!
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 171

filetów z kurczaka 600 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy(...)około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać

Wędrówki po kuchni
Papryka a'la Mareczek 145

chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy na kawałki, mogą to być kosteczki lub paseczki. Umieszczamy w głębokiej patelni i zalewamy(...)osobnym naczyniu umieszczamy makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami i zalewamy wrzątkiem  tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri. Do duszących się papryk dodajemy 3 łyżki przyprawy Curry i mieszamy. Następnie wyciskamy sok z cytryny do naszych papryk. Do papryk dodajemy

ClauditteMissCooking
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 154

Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej(...)się sera, zredukowania sosu, około kilku minut.  Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed końcem, przecedzić i odrazu dodać do przygotowanego sosu, całość wymieszać, a na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 152

Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej(...)się sera, zredukowania sosu, około kilku minut.  Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed końcem, przecedzić i odrazu dodać do przygotowanego sosu, całość wymieszać, a na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Wino Francja Kuchnia