użyłam mrożonych. Chwilę smażymy, dolewamy białe wino i smażąc czekamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy 2 łyżki śmietany 18%. Dodajemy garść pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz. Makaron wykładamy na talerz, dodajemy sos. Artykuł Penne z kurczakiem i podgrzybkami w sosie na bazie białego wina z dodatkiem śmietany pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwszystkim, smakoszy. Moje przepisy to zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami! Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował. Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę dni. U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też
Bazując na smakutortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (w proszku) 100g żółtego sera w kawałku 3 gałązki zielonej(...)pietruszki 3 łyżki majonezu 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchnioczywiście do takich nie należę, ale stykam się z takimi osobami, którzy mają problem z przytyciem, taki sam, jak niektórzy ze schudnięciem. Nie ukrywam, że danie to...Makaron z czosnkiem niedźwiedzim w sosie trzy sery na ostro. Propozycja dla tych co robią na masę. is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłozarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:- 70 dag łopatki mielonej- 15 dag makaronu- 5 łyżek masła- 4 łyżki mąki- 2 szklanki mleka- 15 dag sera żółtego- 1 garść szczypiorku- 1 świeża czerwona papryka- 2 rzodkiewki- 2 ząbki czosnku- 2 jajka- 2 łyżki sosu balsamicznego- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej- 1 łyżka delikatu czerwonego(...)łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy z ognia. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czosnek, paprykę, rzodkiewki oraz jajka. Mase doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę miesą
Zainspirowana w kuchnisię niczym blond wersja Nigelli Lawson. ;-))) To moje ukochane miejsce w domu, gdzie mogę dać upust swojej kreatywności. Zapraszam Was na penne z małżami nowozelandzkimi w sosie na bazie cydru! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowanie makaronu penne Lubella - 1/4 pęczka pietruszki zielonej - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty cydru - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 20 małży nowozelandzkiej (mrożone(...)opakowaniu - małże oczyść z ewentualnych zabrudzeń na muszlach - na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek dodaj małże i podlej cydrem, całość dusimy tak aby sos się zredukował - doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą - posiekaj pietruszkę - makaron przelej na sitko, dodaj do rondla z małżami wymieszaj całość posyp obficie natką pietruszki - jeśli chciałbyś zaostrzyć smak posyp ostrym w smaku startym na pyłek
SMYKWKUCHNICześć ! Dziś zapraszam na pyszne danie, które znika w mgnieniu oka – makaron orzo z indykiem i szpinakiem w sosie pomidorowym. Kocham takie dania, to dla mnie comfort food. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 300 g fileta z indyka 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów + 1/2 puszki wody (po przepłukaniu puszki) 1 duża cebula(...)wodę po przepłukaniu puszki po pomidorach, dopraw solą, pieprzem, przyprawą włoską i cukrem. Smaż kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos się zredukuje – dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. Następnie dodaj ser grana padano i makaron, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na talerze, posyp dodatkowo grana padano. Smacznego
Moja pasja smakusmaczny sos - i już, danie gotowe! I chociaż lubię czasem poeksperymentować, to ostatecznie wygrywają najulubieńsze połączenia. Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :) Wersja nieco odbiega od tradycyjnych przepisów z sosami na bazie śmietany, natomiast pojawiają się niezastąpiony jogurt i mleko. Dodatek mięsa nie jest konieczny, ale ja akurat miałam pod reką(...)lekko osolonej wodzie. Podzielić na różyczki. Korzeń zetrzeć na tarce o małych oczkach (nic się nie może zmarnować!). ;) KROK 2 : Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. KROK 3 : Czas przygotować sos serowy - cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą oraz startym korzeniem brokuła. Podsmażać
Kuchnia Ellieupieczonego kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2 ząbki czosnku 1 cebula Korzeń imbiru wielkości kciuka 2 łyżki nasion kolendry podprażonych na patelni 3 łyżki sosu rybnego Łyżeczka brązowego cukru Pół opakowania makaronu chińskiego Kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie) Sól Ostra przyprawa: chili, pieprz Zobacz też inne pomysły na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Co można zrobić(...)zimnej wody. Powolne gotowanie w gorącej wodzie pozwala wydobyć wszystkie smaki i aromaty ze składników bulionu. Przyprawiamy gotowy wywar: dodajemy sos rybny, sól, sos chili lub inną ostrą przyprawę (ilość wedle gustu). Krok 3 Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Krok 4 Podajemy: na talerz wykładamy makaron i kawałki pieczonego kurczaka (opcjonalnie), zalewamy bulionem. Siekamy zioła: kolendrę, pietruszkę lub szczypior
Niedzielny kucharzJeśli znajdziecie jeszcze czerwone kozaki to zróbcie taki pyszny sosik. Wiem, że jest sucho ale mam nadzieję, że jeszcze popada i grzyby będą. Bo sos ze świeżych grzybów z makaronem to super smaczne danie. 800 g kapeluszy czerwonych kozaków 1 cebula 1 szk śmietany 18 % 300 ml wywaru warzywnego posiekany świeży koperek do smaku : sól pieprz chili 3 łyżki masła(...)przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ). Zagotować, dodać koperek i podawać z makaronem
Ewa w kuchniKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo prosty sos (choć nieco kaloryczny) jest idealny do maczania. A same dodatki to nic wymyślnego. Jednak chyba nie ma nic bardziej odpowiedniego do krewetek niż masło, czosnek, pietruszka i cytryna. Idealne danie na rozpoczęcie(...)Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy z ugotowanym makaronem (należy go wmieszać) lub pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Warto podać też cząstki cytryny, aby można było ewentualnie doprawić danie dodatkowym sokiem. Post Krewetki w sosie maślano-czosnkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuopakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenPyszne pulpeciki w sosie pieczarkowym, są bardzo smaczne i dość szybkie do przyrządzenia. Do sosu dodałam włoszczyznę suszoną od Skworcu , pulpeciki podałam z makaronem żytnim od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 kilograma pieczarek 1 jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od Skworcu 0,5 szklanki śmietany(...)wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną włoszczyznę, gotujemy przez 30 minut. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej, wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Podajemy z pulpecikami
Bajeczna KuchniaSpaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym do pyszne, pożywne danie, którego przygotowanie jest nieskomplikowane i stosunkowo szybkie. Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to już niemal klasyka wśród obiadowego menu, którą warto włączyć w domowy jadłospis. Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami - Składniki: ok. 300 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego pomidory w puszce(...)chwilę gotujemy. Następnie dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie spaghetti wykładamy na talerz e i polewamy przygotowanym sosem. P osypujemy tartym parmezanem , możemy także przyozdobić dani e świeżą bazylią. Moje posty
Słodka Stronadania makaronowe. Jednym chyba najbardziej znanym daniem jest spaghetti. Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was właśnie na taki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak(...)mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki