makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:305/815)

Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao 120

podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Brokułowa sałatka z tuńczykiem 155

szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni.  Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje. 1/2 brokuła 2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 10 oliwek czarnych 1 szklanka makaronu muszelki 5 pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory natka pietruszki sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/3 puszki tuńczyka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy(...)czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym

wesoła kuchnia
Pad thai z wołowiną 466

woka i rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki. Wszystkie elementy gotowe? To składamy całość do kupy. W woku na średnim ogniu ląduje ostatnia łyżka oleju kokosowego i makaron. Wlewamy do niego naszykowany sos, dokładnie mieszamy. Wrzucamy wołowinę, grzyby i ścięte jajka, dodajemy część kolendry i szczypioru. Mieszamy i smażymy wszystko do mocnego podgrzania.   Rozkładamy porcje pomiędzy talerze, posypujemy pozostałym szczypiorem(...)świeże chili i cząstki limonki do skropienia. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 stek z łaty wołowej, 350-400g 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g ugotowanego al dente makaronu ryżowego 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 pełne łyżki oleju kokosowego kawałek imbiru wielkości kciuka garść orzeszków ziemnych lub nerkowców, podprażone

Karo in the Kitchen
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 148

Restauracja Ichiran. Fukuoka  – Tonkotsu ramen z mięsem, zieloną cebulką i makaronem. Dzielnica Hakata. Kioto – stek z japońskiej wołowiny Wagyu. Restauracja Ume no Hana. Tokio – Sukiyaki, czyli gotowanie przy stole, w tym wydaniu "jesz, ile chcesz przez 2 godziny" (dokładki bez limitu). Do garnka z gotującym się sosem, wkłada się na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund cienko pokrojone mięso wołowe, boczek(...)przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie kiełbaski, kwaszona kapusta i niemieckie piwo. Wspomniany wcześniej Octoberfest. Tokio – Omuraisu: omlet z ryżem, proste domowe jedzenie. Meido cafe, Akihabara Kioto

Kuchcik gotuje
Sałatka z makaronem i tuńczykiem 110

się” – wtedy o wiele bardziej zyska na smaku. Jest idealna na wizytę gości, imprezę, piknik lub jako lunch do pracy. Polecam Składniki: 200 g makaronu np. kokardki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka kawałków papryki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej mała cebulka sól i pieprz   Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż do durszlaka(...)ociekł z wody. Z puszki z tuńczykiem odlej sos, a następnie rozdrobnij rybę widelcem. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem – tuńczyka, paprykę, kukurydzę, cebulkę, makaron oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na min. godzinę, by sałatka przeszła smakiem składników

Kulinarne S.O.S.
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 154

indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek(...)wrzątkiem (trzymamy pod pokrywką). Po tym czasie makaron odcedzamy. Do pieczarek przekładamy mięso – łączymy składniki. Patelnię zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w paski sałatę rzymską oraz makaron i kiełki fasoli. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i zmielonym pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia. Arkusze papieru ryżowego moczymy (użyłam dużej patelni) przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na drewnianej

mojewypiekiinietylko
Spaghetti carbonara 179

przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy).Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać natychmiast.Smacznego!Wyliczenia

Obiad za dychę
Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem 127

chwilę podgrzewamy. Następnie wrzucamy starty oscypek i dusimy kilka minut. Dodajemy garść żurawiny. Doprawiamy do smaku pieprzem (nie solimy, zarówno oscypek jak i boczek są słone). Makaron przecedzamy i dodajemy do powstałego kremowego sosu serowego, mieszamy. Podajemy udekorowane posiekaną natką pietruszki

Smaki Na Talerzu
Sos ze świeżych pomidorów do słoików 144

studzimy w garnku. Wystarczy sos przełożyć ze słoika do garnka, chwilę podgotować i wykorzystać do przygotowania pysznego dania, ten sos ze świeżych pomidorów jest idealny do makaronu lub ryżu. Smacznego! The post Sos ze świeżych pomidorów do słoików appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską 152

niej brokuły i paprykę. Do warzyw dodać puree dyniowo-paprykowe i szynkę parmeńską. Całość gotować przez 5-7 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Gdy makaron będzie gotowy wymieszać go z sosem i 2-3 łyżkami wody z makaronu. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Bon Appetit
azjatycki rosół - a'la Ramen 330

papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania: - jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania się wody) - makaron azjatycki (u mnie ryżowy) - szczypiorek lub kolendra Boczek obsmażamy na bardzo mocnym ogniu z obu stron na złoto. Ćwiartkę(...)łyżeczki sosu chilli, łyżką octu ryżowego, sokiem wyciśniętym z limonki, odrobiną białego pieprzu i szczyptą cynamonu. Wywar ponownie zagotowujemy. W razie potrzeby dosalamy lub dodajemy więcej sosu sojowego. Podajemy z makaronem ryżowym, jajkiem, szczypiorkiem/kolendrą i przygotowanym wcześniej mięsem. Smacznego

Cook&Love
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 177

wieprzowa) 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka startego imbiru 1 jajko 2 ząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany(...)minuty. Dodać mieśo i smażyć aż do całkowitego usmażenia. Wystudzić i przełożyć do dużej miski. Ugotować makaron, ostudzić, osuszyć oraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać.  Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać na deskę. Na naleśnik układać około 1-2 łyżek farszu. Naleśnik zawinąć

cooklife
Makaron z kurczakiem i figami 148

jadłam fig, tak teraz jest ich sporo w mojej kuchni. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem z makaronem, filetem z kurczak oraz kremowym sosem na bazie serka. Składniki: 1/2 opakowania makaronu wstążki 2 figi 1/2 białej cebuli 1 filet z kurczaka kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1/2 opakowania serka kanapkowego z ziłami garść rukoli 1 łyżka śmietany

Pasja Smaku
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 171

wegetariańskie, z trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość.Potrzebujemy:- 15 dużych muszli makaronowych- 1 cukinia, pokrojona w plastry- 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski- 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski(...)cebula, pokrojona w grube plastry- 100 g sera feta- 1 mozzarella- 2 łyżki mascarpone- oliwa extra vergine- 250 ml sosu pomidorowego typu passata- puszka pomidorów krojonych- suszone oregano- suszona bazylia- sól- żaroodporne naczynie (20x30cm)Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy z dodatkiem soli i oliwy przez okolo 15 minut (ma być al dente).Rozgrzewamy patelnię

W mojej holenderskiej kuchni
MAKARON Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 131

składników, znikomy wkład pracy, a po 30 minutach danie jest już na stole.  SKŁADNIKI / 2 porcje 200 g makaronu pappardelle 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek / użyłam brązowych 1 łyżka sosu sojowego 2 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g świeżo startego parmezanu 100 ml śmietanki 30% sól morska, pieprz(...)chwili także pokrojone pomidory. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki i parmezanem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypujemy płatkami chili

cool and minty