Podsmażamy na oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię. Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemój wymysł, bo awokado trzeba zużyć, bo obiad.. zaskoczył mnie tym jak smaczny wyszedł spaghetti w "sosie" z awokado, ze szpinakiem i pomidorkami, pieczony kurczak Makaron noodle w miodzie i sosie sojowym, z pieczarkami i marchewką kasza kuskus, z pieczoną marchewką (z ziołami i oliwą) oraz fetą podana na liściach szpinaku brokuł, pomidorki koktajlowe, pieczony
More food, love and dreamsmakaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować!!! Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, a bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa(...)dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio
Niedzielny kucharzKushari czyt. kuszari jest potrawą rodem z Egiptu, pierwszy raz wykonaną w połowie XIX w. Wykonana jest z ryżu, makaronu, soczewicy, polane sosem pomidorowym z cebulą a także czosnkiem. Dodatkowo podawana jest ciecierzyca. Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować. Danie jest bardzo pożywne bo zmieszanie tych podstawowych składników czyli soczewicy
Moje Małe Czarowanieosolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem ze śmietaną i odrobinka soli(mieszamy). Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z wcześniej zrobionym sosem. Smarujemy naczynie żaroodporne oliwa i wkładamy cały wcześniej wymieszany makaron. Na makaron rozkładamy upieczone w paski mięsko i na sama górę dajemy warzywa. Pieczemy w piekarniku
Gotowanie-ukIdealne połączenie smaków Makaron z langustami w sosie szpinakowo- śmietanowym SKŁADNIKI: kilkanaście langustynek opakowanie świeżego szpinaku 250 g pomidorków koktajlowych 400 ml śmietany 3 ząbki czosnku sól morska, pieprz czarny, suszone pomidory z czosnkiem i chili, oregano, bazylia, masło makaron parmezan Warzywa dokładnie opłukać. Langustynki sparzyć wrzątkiem i obrać z pancerzy. Czosnek chwilę podsmażyć na łyżce masła, dodać wszystkie składniki(...)podsmażać aż szpinak " zwiędnie" dodać śmietanę i na małym ogniu mieszać jeszcze 5 minut, doprawić sola i pozostałymi przyprawami. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu dodać do sosu i dokładnie wymieszać całość. Danie podawać oprószone parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzykupić na ulicach całego świata. Chcielibyśmy pokazać Wam jak łatwe jest przygotowanie chow mein. Chow Mein z warzywami : (3-4 osoby) 1 opakowanie makaronu chow mein 1 opakowanie mieszanki chińskiej 1 papryczka chili przyprawa 5 smaków sos sojowy (grzybowy) pieprz tymianek Warzywa dusimy do miękkości na oliwie z oliwek, dodajemy pieprz, przyprawę 5 smaków, tymianek drobno posiekana papryczkę chili(...)osoloną wodę. Wkładamy makaron już bez gotowania i przykrywamy garnek. Po 4 minutach makaron jest gotowy i przekładamy go do patelni z warzywami. Mieszamy warzywa z makaronem wcześniej skrapiając wszystko sosem sojowo-grzybowym. Podajemy w miseczkach i jemy pałeczkami. Proste ? Oczywiście ! Danie możemy rozbudowywać o inne elementy. My często dodajemy np. poszatkowaną kapustę pekińską. Pomysłów jest wiele i tylko
vegetanieFasola ma mnóstwo białka i błonnika dlatego jedzmy jej dużo na zdrowie i odporność. Tutaj z makaronem orecchiette czyli małymi muszelkami aby w ich zagłębieniu zbierał się sos, jest pyszny taki włoski makaron. Do tego papryka i kurak i danie gotowe, polecam na jesienne obiady. Orecchiette z sosem piwnym, fasolą i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj polecam pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam! Gulasz wieprzowy z makaronem Składniki na 4 porcje: 600g szynki wieprzowej 2 marchewki 2 pory(...)ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną marchew i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec dodajemy podsmażone pory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Do gulaszu przekładamy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na miseczki, podajemy udekorowane zieleniną. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniprostu zawsze w rankingu najwyższe miejsce zajmowały u mnie ziemniaki, teraz jest wręcz odwrotnie. Widać gusta się zmieniają. Składniki 60 dag mięsa mielonego 1 puszka groszku 400 g makaronu penne 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 duże cebule 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna(...)cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos. W osolonej wodzie ugotować makaron, gotowy odcedzić i wymieszać razem z sosem. Smacznego
Kuchenne aromatygeneralnie można spotkać je powszechnie w całych południowych Włoszech. To biedniejsza część kraju, gdzie ludzi nie było stać na tak wypasione dodatki do pasty jak sos bolognese. Musiał wystarczyć im czerstwy, podsmażony chleb. Dzisiaj makaron z grzankami jest jedym z chętniej przyrządzanych dań makaronowych, bo łatwo go zrobić, a smakuje naprawdę niecodziennnie. Chrupiące grzanki, miękki, choć oczywiście ugotowany al dente(...)czosnku i posiekaną papryczkę chilli. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Krok 4 Przełóż makaron do rondla z krewetkami, podlej całość wodą z gotowania tak żeby rozluźnić sos (wlewaj stopniowo, według potrzeby). Wymieszaj. Podawaj makaron posypany grzankami, parmezanem i posiekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzłagodnego aromatu, tak bardzo uniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami
A to pestkadobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn. Gotuję cały czas mieszając. Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką
JejKuchniazimną wodą w durszlaku. Do gotowego mięsa dodajemy przecier, koncentrat i pomidory. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku papryką w proszku, ziołem prowansalskim i opcjonalnie solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe danie posypujemy poszarpanymi listkami bazylii i parmezanem. Bon Appetit :) Qchnia p o prostu Qchnia p o prostu Qchnia
Qchnia po prostudodać do niego mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zmniejszyć moc palnika, dolać mleko i wodę, zagotować cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą, gałką muszkatołową, bazylią i ziołami prowansalskimi. Sosem polać przygotowany makaron w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec 10 min w temperaturze 180º. W tym czasie przygotować bakłażana. Umyć i pokroić go w plastry 4-5 mm, osolić
zabawa smakiem