śmietaną…dusimy na małym ogniu przez kilka chwil. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać troszkę bulionu z gotowania brokułu. Do sosu dodajemy makaron, różyczki brokułu, dokładnie wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Posypujemy orzechami
R'n'G Kitchenodrobiną oleju kokosowego. Dodajemy szczypiorek (trochę zostawiamy do posypania), do tego czosnek i na koniec pomidorki – oczywiście obrane ze skóry. Wszystko razem dusimy, aż uzyska konsystencję gęstego sosu. Nasz makaron z buraków albo gotujemy (nie za długo) albo wrzucamy na patelnię jako pierwszy, jeszcze przed mięsem. Można też go włożyć do piekarnika, ale wtedy smakuje jakoś inaczej. Wszystko razem
Matylda Gotujekalarepę i smażymy kilka minut. Następnie dolewamy śmietankę, dodajemy pokrojoną w paski cukinię oraz zioła. Dusimy pod przykryciem przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i brokuły. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchengarnka, dodaj czosnek, liść laurowy. Gotuj przez kilka minut mieszając aż lekko zgęstnieje. Wyjmij liście laurowe i czosnek. Dodaj pokrojonego łososia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodaj makaron ugotowany al dente, wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj bazylią
Darcia w kuchnitruskawkowy to nic innego jak jogurt z truskawkami i makaronem. Ja lubię w tej kolejności a dzieciaki wolą więcej makaronu a mniej płynnego i wtedy to po prostu makaron z sosem truskawkowym. Jakby tego nie nazwać to danie jest genialne. Tanie, banalnie proste, szybkie a palce lizać. Chyba każdy z nas w dzieciństwie jadał. A jeśli znajdzie się ktoś
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakaron w sosie pietruszkowym. Obiad w 10 minut. Szybko, tanio i smacznie! Natka pietruszki jest bardzo zdrowa, zawiera 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Ponadto ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok. Składniki na 2 porcje: z przepisu Olga Smile(...)ulubionego makaronu pęczek natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki orzeszków piniowych (lub nerkowca) 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu sól, pieprz do smaku Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta. W tym czasie natkę pietruszki umyć, oderwać listki. Włożyć do blendera wraz z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem. Zmiksować
Moja Galeria SmakuWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek topiony śmietankowy, 2 kostki drobiowe, jajko, łyżka masła, 1 duża cebula, przyprawy: pęczek koperku, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka. Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Doprawiamy(...)połączyły a serek się rozpuścił 5. Dodajemy do sosu ugotowane klopsiki, doprawiamy do smaku drobno posiekanym koperkiem (w dużej ilości), oraz pieprzem ziołowym. 6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Wyjmujemy na talerze, polewamy sosem. Równie dobry sos ten jest z ziemniakmi:) Bon appetit
Kuchnia Pełna Pasjiprzydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po pierwsze - do zupy , po drugie - do zapiekanek , po trzecie - do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet nie liczę), ja nie wyobrażam sobie życia bez passaty pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam po pomidory, kiedy jest(...)blenduję , by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo - brak słońca. Ale... właśnie teraz możemy temu zaradzić. Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju. Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać
Poezja Smaków - blog kulinarnypróbując zamknąć ich smak w słoiku. I chyba się udało - passata smakuje niczym pomidorowa esencja: naturalnie słodka, aromatyczna, kremowa. Passata to inaczej przecier pomidorowy, który można wykorzystać jako sos do makaronów, pulpetów, zapiec w nim rybę, dodać do zupy, Składniki: 4kg dojrzałych mięsistych pomidorów garść liści bazylii 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli morskiej Pomidory umyć, włożyć na kilkanaście(...)wrzącej wody, wyjąć, obrać ze skórek, pokroić w dużą kostkę. Do dużego garnka przełożyć pokrojone pomidory, gotować, aż puszczą sok i staną się miękkie. Zblendować do uzyskania jednolitego sosu. Sos gotować ok 30 minut, żeby odparował i zgęstniał. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Razem z bazylią dodać do pomidorów, posolić, gotować jeszcze ok 5 minut. Gorącą passatę wlać do słoików
Obiad gotowycyklu to dawajcie śmiało znać. Wystarczy komentarz, e-mail czy informacja na Facebooku :) Składniki na 1 porcje: 50g makaronu chow mein (w zastępstwie makaron nitki) 2 pieczarki 150g mrożonych warzyw azjatyckich ½ łyżki oleju 2 łyżki ciemnego sosu sojowego plaster cytryny 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej Kamis lub kolendra i szczypta ostrej papryki szczypta brązowego cukru lub miodu Przygotowanie(...)instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokroić na półtalarki. Podsmażyć razem z warzywami azjatyckimi. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, cukrem, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać odcedzony makaron. Dodać kolejną łyżkę sosu sojowego. Całość chwilę podsmażyć. Kurczak składniki na 1 porcje: 2 małe podudzia z kurczaka bez kości lub pół piersi z kurczaka 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego odrobina miodu
Fabryka pomysłówPyszna makaronowa wariacja- z makaronem z cukinii, 'oszukanym' sosem carbonara, chrupiącą szynką i ziarnami. Dlaczego oszukany sos? Ponieważ oryginalny sos carbonara przygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która po podgrzaniu tworzy aksamitnie kremowy i delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza(...)międzyczasie ugotować makaron (al dente!). Ugotowany odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, przełożyć na patelnię z cukinią i szynką. Wlać wodę pozostałą z ugotowania makaronu oraz kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować, aż sos zgęstnieje. Gotową potrawę posypać ziarnami i serem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaZresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka(...)posmarować masłem lub margaryną. Układać naprzemiennie 3 warstwy składające się kolejno z płatów lasagne, 1/3 farszu mięsnego, 6 plasterków sera równomiernie rozłożonego, ¼ sosu beszamelowego. Ostatnia warstwa to makaron lasagne, posmarowany pozostałym sosem beszamelowym i przykryty 6 plasterkami sera. Całość posypać delikatnie szczyptą bazylii i oregano. Zapiekać po przykryciem w piekarniku 180 stopni przez 30 min. Wyjąć i odstawić
Moja Delicjaząb), co oznacza, że powinien być lekko twardy, ale już nie durowy. Rozgotowanie spaghetti jest najczęstszym błędem popełnianym w trakcie przygotowywania tej potrawy. PS. Generalnie sos boloński podaje się z makaronem wstążki, stąd nazwa spaghetti alla bolognese. Spaghetti alla bolognese (porcja dla 4 osób) 400g makaronu spaghetti 500g mielonego mięsa wieprzowego bądź wołowego 400g pomidorów z puszki bądź 5 sztuk(...)soli, należy robić to powoli, żeby nitki się nie połamały. Gotować przez 8-10 minut, aż makaron będzie al dente, dobrze odsączyć na durszlaku (tego makaronu nie należy polewać zimną wodą!). Podawać z sosem bolońskim posypanym startym serem, najlepiej parmezanem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoszynka się zarumieni.Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać. Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do miseczki wlać(...)szklankę zimnej wody (250 ml), dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (około 1 łyżką) wyłożyć przyprawiony makaron z dodatkami i całość zalać sosem pomidorowym.Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą
Gospodyni Miejskakrótki. Składniki na 2 porcje : 300g filet z sandacza łyżka sezamu sól, biały pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100g szpinaku baby 60g marchewki 60g marchewki fioletowej 90g makaronu Pesso sos vinegret: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka wody + łyżeczka miodu + łyżeczka białego octu balsamicznego + łyżeczka soku z cytryny Szpinak umyć i pozwolić, żeby ociekł na czystej ściereczce. Marchewki obrać, następnie(...)warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić na chwilę do lodowatej wody (zimna woda + kilka kostek lodu), dzięki czemu nabiorą sprężystości i chrupkości. W międzyczasie przygotować makaron Pesso bez gotowania według przepisu na opakowaniu. Ja wybrałam tym razem wersję pszenną, ale w sprzedaży dostępne są także inne rodzaje Pesso: pszenno-kukurydziane, pszenno-gryczane czy pszenno-owsiane. Przy okazji
Dietologświeży rozmaryn 125 ml słodkiej śmietany 18% 3 łyżki kwaśniej śmietany 250 g makaronu spaghetti starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Por myjemy i kroimy w piórka. Kurki czyścimy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu(...)puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenróżowa i pieprz do smaku szynka- chudziutka szyneczka "da cucina", gotowana. Włosi używają jej często w kuchni. Pecorino Romano DOP Nastaw wodę , wsyp sól. Zagotuj i wsyp fusilli. Gotuj makaron al dente. Międzyczasie na rozgrzaną niewielką ilość oleju kokosowego wsyp cebule w piórach i ja pięknie zeszklij. Dosyp jeśli chcesz czosnku w plasterkach. Szynkę pokrój na kawałki i duś wszystko(...)napełni się przyjemnym aromatem, dodaj pomidory prosto z puszki, posól, dosmacz pieprzem, oliwą z oliwek, poszarp sporo bazylii. Zamknij pokrywa patelnię i duś chwilkę pod przykryciem. Do sosu wrzuć makaron. Wymieszaj. Zetrzyj bezpośrednio do makaronu sporo sera owczego Pecorino Romano DOP . Jest niezwykle aromatyczny i przeniesie Was niemal natychmiast do słonecznej Italii. Wymieszaj. Jeśli chcesz dodaj oleju z ostropestu
Z Kuchni Do Kuchniłopatki) 200 ml bulionu warzywnego sól łyżeczka czarnego pieprzu puszka krojonych pomidorów kostka ziołowa tymianek - bazylia świeża bazylia starty parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min. Do sosu wrzucamy makaron wraz z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min). Danie rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną ,świeżą bazylią i startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchen