Zastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronu (u mnie świderki Lubella); 125 g wędzonego boczku; 125 ml słodkiej, gęstej smietany 36 % (u mnie Piątnica, do deserów); 100 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Lazur); Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser pleśniowy pokruszyć. Na rozgrzany na patelni olej (około(...)osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Można użyć dowolnego gatunku sera z niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola. Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone. Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaTaki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na obiad będzie makaron z serem :) Można powiedzieć, że jest to danie uniwersalne, ponieważ można je podać i na obiad i na kolacje. A do tego jest bardzo proste i szybkie. Składniki: 250g grubego makaronu(...)250g białego sera 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić w tym samym garnku na małym ogniu dodając śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodać pokruszony biały ser i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Smacznego
kuchnia doskiszybkiego, a jednocześnie sycącego posiłku. Wystarczy tylko zrobić do niego jakiś smaczny sos - i już, danie gotowe! I chociaż lubię czasem poeksperymentować, to ostatecznie wygrywają najulubieńsze połączenia. Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :) Wersja nieco odbiega od tradycyjnych przepisów z sosami na bazie śmietany, natomiast pojawiają się niezastąpiony jogurt i mleko(...)Podsmażać kilka minut, w razie potrzeby podlewając mlekiem/wodą. W wersji mięsnej dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażać kilka minut. KROK 4 : Wlać mleko, pokrojony w kostkę ser i makaron, cały czas mieszając zawartość patelni. Trzymać na średnim ogniu przez kilka minut (do roztopienia sera). KROK 5 : Makaron wymieszać z jogurtem i różyczkami brokuła. Doprawić wg uznania. KROK
Kuchnia ElliePropozycja na smaczny obiad lub kolację, zapiekanka z kiełbasą. Danie, które wystarczy włożyć do piekarnika i robi się samo. Potrzebujemy makaron, kiełbasę, ser, ogórki, groszek, paprykę, 5 łyżek oleju, sól, pieprz. Makaron gotujemy, kiełbasę-ogórki-paprykę kroimy, groszek płuczemy, ser ucieramy. Naczynie smarujemy tłuszczem i układamy po kolei warstwami nasze produkty. Zaczynamy od warstwy makaronu, każdą warstwę przesypujemy serem
chleba naszegoSzczerze mówiąc ten makaron nie smakuje gorzej niż zwykły makaron pszenny, a wręcz nie zauważyłam nawet różnicy. SKŁADNIKI na 2 osoby 200 g surowego razowego makaronu spagetti (może być inny np. penne) 100 g sera pleśniowego Gorgonzola lub innego niebieskiego 100 g gęstej śmietany, gęstego jogurtu lub serka Ricotta 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych(...)pieprzem do smaku. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu lub szparag, by sos nie był zbyt gęsty i łatwo oklejał makaron po wystygnięciu. Stygnąc na makaronie ser w nim zawarty bez dodatku płynu będzie stawał się coraz bardziej gęsty, aż w końcu całkiem straci płynną konsystencję. W dużej misce wymieszać przestudzony makaron z kaparami, szparagami, grzybami
Sztuka gotowania w/g Samiryczasy gdy półki w sklepach świeciły pustkami, dlatego nieraz przygotowywało się dania proste i szybkie a zarazem z dostępnych składników. W pamięci najbardziej zapadł mi mój ulubiony makaron z serem który przygotowywałą moja mama. Z siostrą zawsze walczyłyśmy o to by mieć jak najwięcej górnej zrumienionej warstwy która była najlepsza. Zapiekany makaron z białym serem Składniki: - 350 g makaronu (najlepiej(...)świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko
Kulinarne życieszklanki mleka; 3 - 4 ząbki czosnku; Szczypta gałki muszkatołowej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać(...)topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda czy ementaler. Ułożony na talerzach, gorący makaron można dodatkowo posypać odrobiną startego, żółtego sera - w ten sposób uzyska się efekt ciągnącego sera. Makaron jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaposiłek po wysiłku fizycznym:) Ciekawe połączenie smaków, polecam. Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych listonic_name = "Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem(...)cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pomidory, ser kozi oraz awokado kroimy w kawałki.Rukolę myjemy układamy na półmisku. Następnie warstwowo układamy makaron, ser kozi, pomidorki oraz awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz polewamy oliwą z orzechów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
CoolinarniePLszklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera wykonanie : Makaron ugotować all dente. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki W rondlu rozgrzać około 4 łyżek oliwy przełożyć mięso , dodać(...)podsmażyć. Przyprawić do smaku solą pieprzem . Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną. W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego Sos pomidorowo - serowy Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Podawać polane sosem pomidorowym lub ketchupem
Sama słodycz i szczypta chiliczarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera. Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią 200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki) 125 ml śmietanki kremówki (u mnie śmietanka 18 %) 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz 1 opakowanie rukoli kilkanaście pomidorków koktajlowych Makaron gotujemy w lekko(...)osolonym wrzątku przez 3 minuty. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz doprawiamy pieprzem. Sos Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą i dekorujemy pomidorkami. Smacznego! :) makaron farbowany atramentem z ośmiornicy
Bon Appetit MałgorzatyLasagne ze szpinakiem Temperatura pieczenia: 190 o C | Czas pieczenia : ~45 min | Składniki 10 płatów makaronu (u mnie były po 3 płaty na wasrtwę) 2 średnie cebule 8 małych pieczarek 450 g szpinaku, świeżego lub mrożonego garść suszonych pomidorków 3 łyżki sera Ricotta 100-150 g sera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar) 2 łyżki śmietany(...)przykrył dno. Na to wykładamy plastry makaronu lekko zatapiając je w sosie. Na pierwszą warstwę makarony wykładamy połowę nadzienia szpinakowego, następnie starty ser Gouda. I kolejno warstwy: makaron, szpinak, ser Gouda, beszamel, makaron i na końcu ser Gouda i ew. jak nam jeszcze został to wykładamy sos. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190C i pieczemy
coolinarnastrefa.blogspot.comprzepyszny! :) Składniki: 1 średnia cebula 100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego 250 g kurek 1 mała śmietana 18% szczypta ostrej papryki sól pieprz 2 ząbki czosnku ulubiony makaron ;) ser do posypania - u mnie pecorino Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy boczek - jeśli(...)się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czerwona papryka 2 ogórki kiszone 300 g żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra czerwona papryka Liść lubczyku Olej do smażenia Masło Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone, cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Szklimy do miękkości. Dodajemy(...)mięso mielone. Gdy mięso się przesmaży dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy je sola, pieprzem, oregano, liściem lubczyku i czerwoną papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, trochę sera, następnie połowę mięsa mielonego, połowę ogórka kiszonego, kolejną warstwę sera, resztę makaronu, resztę mięsa mielonego, resztę sera oraz ogórki. Całość zapiekamy przez 25 minut w nagrzanym
VioletoweKucharzeniePrzepyszna potrawa makaronowa jakby gyros z dodatkami . Nie tylko smakuje ale też fajnie wygląda. Gyros z makaronem i serem - składniki udka z kurczaka 4 szt makaron 200 g ser gouda 200 g pieprz biały mielony szczypta papryka mielona słodka szczypta chili mielone szczypta imbir mielony szczypta Dodatkowo: Zdrowy olej tłoczony na zimno rzepakowy GREEN spoon Gyros z makaronem(...)godzinie smażymy mięso na oleju rzepakowym koło 5 minut( można smażyć potem lekko poddusić przykryte pokrywką ). Dodajemy makaron i smażymy razem ( makaron będzie widać że jest już podsmażony). Kiedy potrawa jest już gotowa dodajemy pokrojony ser drobno lub starty na tarce , dosłownie chwila mieszania i potrawa gotowa. Podajemy na gorąco . "Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon
Różowa kuchnia