makaron z serem - 5662 przepisów (strona:262/378)

Pesto bazyliowe 128

Przepyszne pesto bazyliowe domowej roboty 🙂 Idealne na kanapki do makaronów lub pizzy. Polecam każdemu, kto lubi prawdziwą włoską kuchnię. Czas wykonania: 20 min Ilość

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z kalafiora i tortellini 386

Bardzo lubimy sałatki z makaronem, są syte i bardzo smaczne, nie potrzeba do nich niczego, ale jak ktoś chce może podać z pieczywem i wędliną.  Na upał idealne, zastąpi obiad lub kolację. Smaczne tortellini, w przystępnej cenie,  znajdziecie tutaj KLIK  25 dag tortellini z mięsem lub serem (polecam z KLIK) 1 mały kalafior  2 czerwone papryki

Takie tam pichcenie
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 154

już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego

greenscarf
Pizza z leśnymi grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą 198

dodatku pożyczyli do nich suszarkę :) Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;) Czytaj więcej

bistro mama
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 149

zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron

Zawsze głodna!
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 138

podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella"   Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.   250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka(...)dodać sery, dokładnie mieszając. Odstawić na bok.   Przygotowanie posypki słonecznikowej   Mleko i masło rozpuścić w rondelku, dodać słonecznik, posolić i smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut, uważając aby słonecznik się nie przypali i zbyt mocno nie zbrązowiał, bo będzie niesmaczny.   Makaron ugotować

Jadło i czytadło
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 166

Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której(...)było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi nie duszą mięsa w sosach

naRuszcie
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 137

niesamowicie smakują w risotto, doskonale z makaronem i idealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne.  Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia

Mango Papaja
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem 78

Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan.     Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem   Składniki na 4 porcje:   100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli, startej na grubych oczkach 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti   Na sos beszamelowy

Smak mojej kuchni
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 137

zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa lub makaron. Dekorujemy listkami bazylii

Kopystką po garach
Buraczane spaghetti z boczniakami 147

też możecie z klasycznymi sosami do makaronu. Ja proponuję dziś danie na ciepło, coś pomiędzy na wzór sałatki. Z racji kolorystyki, śmiało możecie zaserwować to danie ukochanej/ukochanemu podczas kolacji walentynkowej. Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraka Fit&Easy 200 g boczniaków 4-5 plasterków szynki dojrzewającej około 100 g sera camembert 2 łyżki zielonego pesto ( możecie przygotować sami - PRZEPIS

kolorowotorcikowo
Prawdziwie brokułowy sos serowy 153

Bardzo smaczne i sycące. Dodatek kolorowego makaronu sprawia, że talerz się do nas uśmiecha :) Idealna alternatywa dla chemicznych sosów w torebkach, które tylko leżały koło brokuła.   Smacznego :)     Prawdziwie brokułowy sos serowy Danie Danie główne Kuchnia Wege Porcje 2-3 Porcje 2-3 Składniki 450-500 g brokuł 125 g ser mozzarella light 200 g jogurt grecki gałka

Kucharzyca
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 154

cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym

Moja smaczna kuchnia
Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby 207

mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim!) zamiast Parmezanu i jarmużem , który świetnie współgra z bazylią. Ostatnia wersja mocno czosnkowa będzie świetnym naturalnym antybiotykiem. Podając wartości kaloryczne nie uwzględniłam makaronu czy innych dodatków . Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  10 minut Ilość porcji(...)spory pęczek świeżej bazylii ·          50 g startego Parmezanu / Dziugasa lub     innego sera długodojrzewającego ·          50 g orzeszków piniowych (u mnie najczęściej jednak fistaszki niesolone) ·          5-6 łyżek oliwy

Bazując na smaku
Pomidorowa z mozzarellą 152

przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką. Dziwna emulsja podana w małej filiżance wywołała niesmak na mojej twarzy, ku oburzeniu mojej mamy, z którą wtedy byłam. ;) Teraz już robię czasem w domu, bo jest szybka w wykonaniu, a smak roztapiającego się w gorącej zupie sera niesamowicie przyjemny. Spróbujcie! :) Składniki: 0,5 l bulionu

Kuchnia Prezydentowej
Polskie spaghetti BOLOGNESE 256

przepisu byle jakie mielone mięso wieprzowe, oregano, włoskie sery czy włoszczyznę. Będzie mielone mięso indycze dobrej jakości, dużo cebulki, czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, twaróg i świeża melisa. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 20-25 minut Składniki: 0,5 kg świeżo mielonego mięsa indyczego 200-250g makaronu typu spaghetti wielozbożowego 2 większe cebule Pół czosnku

Kuchnia PROzdrowotna