makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:333/561)

Ryż z sosem pomidorowym 147

Jednogarnkowe danie z patelni, uwielbiam i już! Aromatyczne połączenie wszystkich smaków, pomidory, ananas, papryka, koniecznie cebula i czosnek, które dodatkowo podkręcają smak. Do tego ryż taki jaki lubię, miękki, lekko rozgotowany, pyszny! Danie podaję z ryżem choć każdy makaron i kasza będzie też w sam raz. Dziś u mnie na obiad ryż z sosem pomidorowym, z ananasem i papryką

Zasmakuj Kuchni
Pesto z liści rzodkiewki, ostry i oryginalny dodatek do makaronów, dań mięsnych czy ryb. 120

dodatek do dań mięsnych np. na grilla lub ryb. Możemy też przygotować makaron z pesto. Składniki: pęczek liści rzodkiewki 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych) 4 łyżki oliwy z oliwek sok i skórka z połowy cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Pestki słonecznika podpiecz na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Zmiksuj

wysmienity
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 178

patelni i odstaw. Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż jarmuż z odrobiną wody i grzyby i smaż aż jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszaj wołowinę, podgrzej i podawaj z ryżem lub makaronem. Smacznego! English version Asian-style beef with kale and mushrooms

karmelowy
Kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym 166

suszone. Tak przyrządzonego kurczaka można podać z różnymi dodatkami, pasuje zarówno do makaronu, kaszy jak i ziemniaków. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii sól posiekana natka pietruszki Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor wlać śmietankę. Dodać

Monia miesza i gotuje
Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą 218

listki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Boczek i cebulę kroimy w kostkę,na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy boczek i cebulę . smażymy do momentu aż cebula

Bajeczna Kuchnia
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 111

garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość

Miód i pieprz
Granat w kurniku 161

szarpiemy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy wszystko z powrotem na patelnię, oczywiście bez kości ;) Całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Mąkę orkiszową rozrabiamy z niewielką ilością wody i dodajemy do gotującego się mięsa z płynem z duszenia i energicznie mieszamy, aby sos stał się gładki. Podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, bądź ziemniakami, jak kto lubi. Skomentuj

MamaOskarka
Lasagne z bobem i fasolką szparagową 138

już wrócił mi zdrowy smak Lasagne z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób i fasolkę ugotować al dente. Na rozgrzanej patelni delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać połówki pomidorków koktajlowych. Dodać ugotowany

MarciochaKucharzy
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 278

Puszka pomidorów Garść świeżej bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron Marchewka Cukinia Łyżeczka oliwy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, cukier *Bułkę pszenną możemy zastąpić bułką bezglutenową albo kaszą jaglaną Bułkę namaczamy w mleko. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy małą patelnie z odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 360

więcej tak: No i czas na śmietanę! Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku. GOTOWE! Można podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Ja osobiście lubię z ziemniakami i koperkiem :) Smacznego :) Jeżeli podobał

Kolejny blog o gotowaniu
Lasagne rodem z Włoch 195

przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano(...)octu balsamicznego, 150 gram tartej mozarelli, 50 gram tartego parmezanu, 1 serka mascarpone, kilku pomidorków koktajlowych, oliwy, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki

Wyprawy kulinarne
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 323

liście laurowe 3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą(...)pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła  i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Podsmaż ją lekko i opcjonalnie dorzuć mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś

Słodko-Słony Świat Ilony
Tajska zupa z kurczakiem 201

pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli(...)mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule w kostkę. Trawę cytrynową, dzielimy na kawałki po 5 centymetrów. Na głebokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy przez 5 minut i dodajemy groszek i trawę cytrynową. Smażymy przez kolejne kilka minut. Do naczynia, w którym marynowało się

Smakuj życie!
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 163

dnie żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni na której smażyły się roladki obsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti pieczone w pomidorach 325

żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam. Wyszło przepyszne, mocno pomidorowe danie. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem :) ok 10 pomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łodyżka świeżego tymianku sól(...)Wydrążyć pomidory, wyjmując całą wodnistą pulpę z nasionami. Dobrze nasolić i odstawić. Po pewnym czasie pomidory puszczą sporo soku, wtedy należy je odwrócić, tak aby sok ściekł. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić rozgnieciony czosnek. Chwilkę podsmażyć i kiedy zacznie pachnieć, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się

https:KKuchniaMniam
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 147

szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej(...)pomidorową i przykryj patelnię pokrywką. Duś na wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie. Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem. Sos najlepiej smakuje następnego dnia. Podawaj z tagliatelle lub innym makaronem który lubisz. Na wierch

Niedzielny kucharz
Makaron z kurczakiem, brokułami i ziołami o nucie ostro miętowej (danie z woka) 193

serowymi zjadamy. Olej rzepakowy z papryką ostrą nadał daniu wyrazistości, a mięta świeżości.  Składniki: 1 świeży brokuł, 0,5 kg polędwiczek z kurczaka (ok. 8 szt.), 400 g makaronu np. casarecce Barilla, 2 duże ząbki czosnku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, olej rzepakowy smakowy papryka ostra, bazylia, pomidory, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, gałązka świeżego lubczyku, 2 pęczki(...)dużym woku (albo na dużej patelni) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy na nim czosnek. Następnie dodajemy brokuł, ale tylko pokrojoną łodygę (różyczek nie dodajemy!). Całość podsmażamy, kilka min, często mieszając. Dodajemy polędwiczki razem z sosem sojowym, wszystko razem smażymy, do momentu, aż mięso będzie miękkie. W tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy na al dente, soli dodajemy

Moniki Smakołyki
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 201

bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek, ja mogłam zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm  Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 150g małych pieczarek - 100g wędzonego boczku (nie trzeba) - słoik domowej passaty ok.400ml (można wykorzystać także dobre pomidory(...)patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (u mnie na 4 części, miałam malutkie). Dodajemy pokrojone cukinie (u mnie 2 malutkie- łącznie 400g). Podsmażamy. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy podsmażony boczek (w wersji nie wegetariańskiej) i mieszamy z warzywami. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy połowę, tj. ok. 220g makaronu wymieszanego

Smaczne Zdrowe
GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 213

szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cząbru szczypta chili 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru pieprz, sól 1 op. makaronu razowego oliwa do smażenia natka pietruszki liść laurowy, kminek Wykonanie: Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe(...)kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Rosół drobiowy NIEbanalnie podany 102

tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o takiej formie podania dowiedziałam się niedawno, jakieś 2-3 lata temu, gdy tak mi podał Mąż. Od tamtej pory to mój ulubiony sposób :) a jeszcze lepiej smakuje, gdy te ziemniaki są wcześniej odsmażone na patelni z łyżką masła :) Nikomu chyba nie trzeba(...)vegetą). Posiekaną natkę pietruszki wrzucamy po wyłączeniu gazu lub bezpośrednio na talerze. Podajemy z ugotowanymi i roztartymi ziemniakami na jednym talerzu lub na osobnych. Można też oczywiście tradycyjnie - z makaronem

Kolorowy Przepisownik