makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:285/561)

Tajska zupa z kurczakiem 189

ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie(...)dzięki chwilowego podsmażeniu ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Następnie wlewamy wszystko do bulionu, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy, jeśli to konieczne solą. Podajemy z makaronem ryżowym, posypaną drobnym szczypiorkiem, ja lubię również lekko skropić olejem sezamowym

Pichceniomania
MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 180

wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, cukinię i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno siekamy. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy

cool and minty
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 144

następnie wzdłuż na cienkie paski. Ma patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i czosnek, przesmażamy i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy przez 3 minuty. Na minutę przed końcem dodajemy łebki szparagów. Szparagi powinny zostać al dente. Warzywa solimy i oprószamy płatkami chili. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Wrzucamy makaron i gotujemy 8 minut al dente. Makaron odcedzamy, wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Pad thai z kurczakiem 189

odstaw. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz pokrojoną w piórka szalotkę. Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli i dodaj kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę wody, dodaj groszek. Gdy kurczak będzie usmażony dodaj makaron ryżowy oraz sos pad thai. Wszystko delikatnie

Codzienne Gotowanie
Lasagne z ciecierzycą 164

łyżki oliwy (tej z suszonych pomidorów) 1 łyżka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 12 płatów makaronu lasagne (24 dkg) Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 300 ml mleka 1/2 łyżeczka soli Lasagne z ciecierzycą Jak przygotować lasagne z ciecierzycą. Na dużą patelnię włożyć mięso mielone. Bez tłuszczu przesmażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać cebulę pokrojoną(...)pomidorki koktajlowe i posypać pozostałym serem Parmezan. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec pod przykryciem przez 50 minut. Lasagne z ciecierzycą O czym warto pamiętać przygotowując lasagne. Użyłam makaronu do lasagne z dodatkiem oliwek. Możecie oczywiście użyć standardowego makaronu do lasagne. Naczynie żaroodporne, którego użyłam było prostokątne i miało wielkość 20 na 32 centymetry. Zmieściły mi się

mecooks
Pappardelle z Pawii 127

Kuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów. Składniki 250 g makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego łososia 5 ugotowanych zielonych szparagów 1 cebula 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 1 mała ostra papryczka 2 szklanki śmietany 36 % 2 łyżki masła 2 łyżki koperku 5 listków bazylii sól 20 g parmezanu Przygotowanie Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki(...)kostkę. Z papryczki także usunąłem pestki, strąk posiekałem. Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Czekoladowy makaron zapiekany z karmelizowanym jabłkiem 168

zastąpić cukrem wanilinowym z torebki Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody. Jabłko umyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać cukier trzcinowy(...)zdjąć z patelni. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W garnuszku zagotować połowę mleka. W reszcie zimnego mleka rozpuścić proszek budyniowy wraz z cukrem waniliowym. Jak mleko w garnuszku się zagotuje, dolać rozmieszaną miksturę. Chwilę pogotować na małym ogniu, do zgęstnienia. Na dno kamionkowego naczynka do zapiekania - lub kokilek - wyłożyć skarmelizowane jabłko. Na to wrzucić czekoladowy makaron. Zalać po wierzchu masą budyniową

Grunt to przepis!
Prosta zapiekanka ryżowa z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą (bezglutenowa) 180

Dziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych . Składniki smażymy razem na jednej patelni , a potem myk i do  naczynia żaroodpornego i do pieca i czekamy na

Kawa z mlekiem
Makaron w sosie grzybowo-winnym 169

Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na maśle zeszklić cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać

MarciochaKucharzy
Pieczona pierś z gęsi 200

kilka godzin do lodówki. Na zimnej patelni grillowej podsmażamy pierś, na małym ogniu skórą do dołu w celu wytopienia trochę tłuszczu ze skóry (ja nie odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy z makaronem i glazurowanymi marchewkami

Aga w kuchni
Spaghetti Neapoli 195

WSZYSTKICH makaronów na świecie- Neapoli lubię najbardziej. Prostota wykonania i smak!. Kilka składników sprawią,że odfruniesz-ale właśnie dlatego muszą to być składniki dobrej jakości. SKŁADNIKI:3-4 porcje 1/2 średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku (duże) 2 puszki pomidorów pelati-zimą/ latem 1 kg dojrzałych,lub z tego przepisu  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html 1 łyżka ricotty Opcjonalnie ocet balsamiczny(...)Parmezan Oliwa z oliwek Paczka Spaghetti Oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Na patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy cebulę w kostkę, chwilkę później czosnek w plasterkach. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory plus odrobina cukru. Kiedy pomidory się przesmażą, doprawiamy sola, pieprzem, ricottą,bazylią i ew. octem balsamicznym. Makaron spaghetti gotujemy al dente, zostawiamy 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.Gor

Kopystką po garach
Makaron z sosem śmietanowym i kurkami oraz kozim serem 159

gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy(...)zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy

Mango Papaja
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 197

gęstą śmietaną lub jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki: ok. 150 g makaronu conchiglione (duże muszle) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała pierś kurczaka 1/2 zielonej papryki 3-4 zielone cebulki (grubego szczypioru) 20-30 zielonych oliwek nadziewanych czerwoną papryką lub zwykłych(...)pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Podsmażyć krótko na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć krótko pokrojone w duże krążki cebulkę i pokrojoną w sporą kostkę paprykę (tylko do momentu aż się zeszklą). Mięso, cebulę i paprykę przełożyć do miski, odstawić. 2. Makaron gotować przez połowę wyznaczonego czasu, osączyć na sicie, jeszcze gorący skropić oliwą, żeby się

Kuchnia Prezydentowej
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 216

bardzo dużych oczkach. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju na patelni, doprawić solą, dodać do farszu. Składniki farszu dokładnie wyrobić, najlepiej ręcznie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta odrywam kawałki, wałkuję na blacie podsypanym lekko mąką (ja wspomagam się maszynką do wałkowania ciasta na makaron, przepuszczam 2x na "1", następnie na "2" i ciasto gotowe). Metalową obręczą(...)wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody (dodaję także łyżeczkę oleju) i gotuję od wypłynięcia na powierzchnię ok.2-3 minuty. Podaję prosto z wody z podsmażoną cebulką lub podsmażone chwilę na patelni (na oleju kokosowym) również z drobno pokrojoną, podsmażoną cebulką. Mniam... palce lizać... ;-) Pierogi można sobie przygotować wcześniej i zamrozić je (ja mrożę surowe, każdy osobno, na specjalnej tacy do mrożenia

Smaczne Zdrowe