makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:176/561)

Bakłażany nadziewane makaronem. 159

kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy

vegetanie
Makaron z sosem dyniowym 274

cebula * sól, pieprz * natka pietruszki lub kolendra * 200 g świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem(...)cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 232

Szybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę oleju z suszonych pomidorów (1 łyżeczkę) Na rozgrzaną patelnię położyć plasterki bekonu, obsmażyć. Muszą zrobić się chrupiące, następnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą(...)proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki czosnku na lekko złoty kolor. Wlać wino i smażyć aż cały płyn wyparyje, mieszać cały czas. Dodać umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki, wymieszać

Kuchnia Pokoleń
MAKARON ZE SZPINAKIEM 167

łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej sól,  pieprz Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego 1 pierś z kurczaka Ponadto: Makaron rurki lub swiderki sól olej woda Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w grubą kostkę. Smażymy na patelni. Zdejmujemy i przekładamy do miseczki. Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy

Słodki Zakątek
Potrawka z kurczaka z kiełkami rzodkiewki. 199

śmietany 30% 1 garść rodzynek złotych 50 g kiełków rzodkiewek sól, pieprz makaron wg uznania Nastawiamy wodę  i gotujemy makaron. W tym czasie przygotujemy potrawkę. Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry. Cebulkę drobno posiekać. Na dużej patelni roztopić masło i obsmażyć mięsko z obu stron. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę mieszając. Wlać śmietanę, dodać sól, pieprz oraz umyte

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z sosem kurkowym 206

duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy(...)lekkim przykryciem. Jeśli używamy świeżych kurek, przed użyciem dokładnie je oczyszczamy z piasku, kroimy w mniejsze kawałki. Ich smażenie na patelni też znacznie się skróci do około 6-7 minut.   W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, dobrze ją solimy. Gotujemy makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował

Smaczna Strona
Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą 286

cukier i masło go gotowania) mozzarella sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel soku z cytryny parmezan do posypania Makaron ze szparagami, szynką i mozzarellą - jak zrobić? Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końce, jeśli są grube, obrać np. obieraczką do warzyw. Każdy szparag pociąć na 3-4 kawałki, gotować przez 2-3 minuty(...)łyżeczki masła (grubsze szparagi gotować około 3 minut, cieńsze - 2 minuty). Plastry szynki porwać ma mniejsze kawałki i rozłożyć je na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodać 2 łyżki oliwy i przez chwilę podsmażać. Dodać ugotowany makaron oraz szparagi . Mozzarellę pokroić na małe kawałki, dodać do podgrzewanych składników, by pod wpływem ciepła zaczęła się roztapiać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem

Moje Qulinaria
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 265

ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. 2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić. 3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Marchew i imbir zetrzeć na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również(...)ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki. 4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy przez kilka sekund aby zmiękł, następnie nadziewać przygotowanym farszem i zwijać jak naleśniki. 5. Przygotowane sajgonki odstawiamy na ok. 30-60 minut, aby obeschły przed smażeniem , w innym wypadku rozpadną się na patelni. Smażymy

Apetyczna babeczka
Makaron z krewetkami w sosie serowym 166

macie mrożone krewetki to zalać je wrzącą wodą i zostawić na 30 sekund. Następnie odlać. Polać krewetki sokiem z połowy cytryny. Dowolny makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odstawić i zachować ciepły. Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło dodać mąkę i vegetę. Szybkim ruchem wymieszać i lekko podsmażyć. Nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać mleko i ciągle mieszać do momentu(...)wielkości krewetek. Krewetki nie lubią długiego gotowania bo będą twarde. Teraz już tylko potarte sery, podgrzewać chwilkę żeby sery się rozpuściły. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać. Polać sosem ciepły makaron i serwować. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 45986

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem... Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki. Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli. Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino. Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem. Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków. Polecam!   Składniki: 250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś); 1 kostka rosołowa; Odrobina oleju; 3 zupki rosół pikantny Amino(...)majonezu.   Sposób przygotowania: Kostkę rosołową rozetrzeć z olejem. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, natrzeć olejem z kostką i usmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) na złoty kolor. Wystudzić, pokroić w kostkę. Surowy makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu. Kukurydzę odsączyć

Gospodyni Miejska
Sataye z kurczaka z imbirowym sosem 163

Cukinię pokroić na makaron lub za pomocą temperówki do warzyw, zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. – Makaron fasolowy zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić. Sos imbirowo-śliwkowy – Na gorącej patelni skarmelizować cukier, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodać ocet winny i 1/2 szklanki wody. – Następnie dodać obrany i pokrojony(...)śliwki, przykryć i dusić sos następne 5 minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem. – Sataye z kurczaka podawać z makaronem fasolowym i spaghetti z cukinii oraz kleksem sosu imbirowego

To co kocham
SZYBKIE SPAGHETTI 178

czosnku 3 łyżki pasty pomidorowej świeże oregano i bazylia sól, pieprz tarta mozzarella do posypania A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać przez chwilkę aby nie przypalić czosnku. Dodać zagotowany makaron, pastę pomidorową i posiekane zioła. Całość chwilę podsmażyć, aby składniki się połączyły, doprawiając solą i pieprzem. Gotowe spaghetti przełożyć na talerz

Kuchnia w opałach
Makaron penne z bobem i ricottą 355

sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć na minimalnym ogniu przez około 10 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Uwaga! Można łatwo je przypalić. Sos: Czosnek drobno posiekać(...)zagotować. Warzywa: Bób gotować w osolonej wodzie około 7 min. Odcedzić. Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać warzywa i makaron. Wymieszać i spróbować. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć. Posypać płatkami migdałowymi i udekorować pietruszką

Jaglusia
Makaron chow mein z krewetkami, cukinią, marchewką i świeżym imbirem 219

obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Cukinię pokrój na cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty(...)Dopraw je pieprzem i ostrą papryką. Gdy krewetki będą gotowe – zdejmij je z patelni. Na te samej patelni rozgrzej ponownie olej kokosowy. Dodaj cukinię i marchewkę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, smaż przez kilka minut aż zmiękną. Następnie dodaj: krewetki, sos sojowy, cukier, makaron, orzechy nerkowca, nasiona sezamu. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 – 3 minut. Wyłóż

Moja pasja smaku
Zielony makaron pici i zapach słońca 236

płatki chili. 2. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki- dorzuć do czosnku. 3. Pomidorki przekrój na pół i dorzuć na patelnię z cukinią - smaż 5min. 4. Dodaj bazylię, słonecznik, 3/4 parmezanu i wlej szklankę wody po makaronie - gotuj całość przez ok. 10min. 5. Dopraw całość solą i cukrem, jeśli potrzeba. 6. Do sosu włóż ugotowany makaron i podgrzewaj jeszcze całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana