wody spod gotowanego makaronu; sól, pieprz, szczypta cukru; makaron spaghetti - lub inny ulubiony :) ; ser żółty do posypania makaronu (opcjonalnie). Jeszcze gorące... mniam! Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku. Gdy się zrumieni usuwamy go, a na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną drobno(...)jeszcze tylko troszkę soli, pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), zgnieciony ząbek czosnku i odrobinę cukru. Ugotowany makaron posypujemy startym serem i wylewamy na niego sos. Ja najczęściej wrzucam ugotowany makaron na patelnie z sosem mieszam i gotowe. Ewentualnie na talerzu posypuję startym serem, a najlepiej parmezanem. Smacznego
Miksturownikduża cebula 250 gram śmietany słodkiej (max. 18%) 1 opakowanie makaronu tagliatelle sól, pieprz, oliwa z oliwek Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a w tym czasie oczyszczamy kurki, kroimy cebulę w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Po 2-3 min. dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy(...)lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie. Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach i dodatkowy smak. Przekładamy makaron do patelni z kurkami, wszystko mieszamy i wyłączamy ogień. Podajemy w głębokich talerzach. Życzymy smacznego
vegetaniepodzielić na różyczki, ugotować. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju i usmażyć filet, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę razem smażyć, dodać śmietanę, zagotować. Gdy sos lekko zgęstnieje na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy by wszystko się połączyło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać brokół i wszystko razem wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipapryki (wzięłam węgierską, która nie jest tak ostra jak cayenne) sól pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki oleju do smażenia Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. W garnku nastawić wodę do ugotowania makaronu. Posolić ją przed wrzuceniem spaghetti. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do pieczarek, gdy te zmiękną i wyparuje nadmiar wody z nich. Jarmuż pokroić(...)patelnię ok. 150 ml wody. Dusić ok. 3 minut - ser musi stopnieć, a woda nieco wyparować. Doprawić sos zmieloną kolendrą, kminkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać, by sos pokrył makaron. Ewentualnie dolać wodę z gotowania makaronu. Podawać posypany ziołami prowansalskimi. ----- Podobne: Sos z całych pieczarek Penne z pieczarkami Sałatka z pieczarek Dziś
Weekendy w domu i ogrodziemałe cebulki dymki, posiekane 1/2 brokuła mała czerwona papryka 1/3 puszki kukurydzy 1 łyżka sezamu Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, mój gotował się 3 minuty. Odcedzić, przelać wodą. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Obsypać mąką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać kurczaka. Smażyć 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojona(...)ryżowego 2 łyżki wody 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki imbiru (użyłam sproszkowanego) 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego Wszystkie składniki na sos wymieszać. Wlać na patelnię do makaronu. Podsmażyć chwilę. Podawać z podprażonym sezamem
Moja Galeria Smakuząbki czosnku Wykonanie: Jak ja to zrobiłam? Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, szynkę w grube paski, szczypiorek drobno, a gorgonzolę w grubszą kostkę. Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Na drugim palniku postawiam patelnię. Na rozgrzaną patelnię włożyłam łyżeczkę masła i zrumieniłam na nim szynkę parmeńską, po kilku chwilach dołożyłam do niej czosnek. Kiedy szynka się rumieniłam na już trzecim palniku(...)włożyłam do masła 90 g gorgonzoli i rozpuszczałam na bardzo małym ogniu, mieszając, na końcu wlałam kremówkę. Sos doprowadziłam do wrzenia i zestawiłam z palnika. Wracamy do patelni. W tym momencie makaron się ugotował, a szynka zrumieniła. Makaron odcedziłam (mama mnie uczyła, żeby do sosu makaronu nie przelewać wodą, bo wtedy sos ładnie przykleja się do niego
Blondynka Gotujeklarowane lub olej do podsmażenia kurczaka Przygotowanie: Umyj kurczaka i pokrój na małe kawałki. Umyj cukinię i pokrój w plasterki, a później na cztery części. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Kiedy kurczak będzie już lekko podsmażony dodaj cukinię i smaż dalej(...)kurczak i cukinia się już zezłocą dodaj passatę pomidorową. Poczekaj, aż sos zacznie się gotować. Do małej miseczki przełóż kilka łyżek gorącego sosu pomidorowego z patelni. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Do odłożonej wcześniej miseczki z gorącym sosem pomidorowym dodaj śmietanę i tapiokę. Bardzo dokładnie wymieszaj i całość szybko połącz z daniem na patelni. Dokładnie wymieszaj i trzymaj
Moja Michaporcje: Czas przygotowania: 25 min 400 g makaronu callabrini (lub świderki) 4 białej, surowej kiełbasy 200 g świeżej brukselki 1 winne jabłko 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, mięso kiełbasy wyjmujemy z osłonek, cebulę siekamy(...)Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, chilli drobno siekamy, dodajemy wszystko na patelnię do pozostałych składników 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 6. Łączymy makaron z zwartością patelni, podajemy natychmiast
Słodki Kompromissera z niebieską pleśnią pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej ostrej papryki suszone oregano sól Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. W garnku nastawić wodę do ugotowania makaronu. Posolić ją przed wrzuceniem spaghetti. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Dorzucić do pieczarek, gdy się podsmażą i wyparuje z nich nadmiar wody. Nie dopuścić do przysmażenia czosnku(...)kostkę ser pleśniowy i pomidory połamane na mniejsze kawałki. Dusić ok. 5 minut - ser musi stopnieć, a pomidory zmięknąć. Doprawić sos kminkiem, ostrą papryką, solą, ewentualnie pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać, by sos pokrył makaron. Ewentualnie dolać wodę z gotowania makaronu. Podawać posypany suszonym oregano. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti w sosie pomidorowym Spaghetti
Weekendy w domu i ogrodziecebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Obierz dynię hokkaido i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż dynię(...)momentu, gdy będzie dosyć miękka. Wtedy dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, boczek oraz pieczarki pokrojone w paski. Całość podsmaż ze sobą. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie dodaj makaron na patelnie i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze całość przez parę minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem
Programista w kuchnikosteczkę 1 cm x 1 cm i na rozgrzanej patelni z olejem obsmażamy z jednej strony, smażąc ok 1 min. Polędwicę odkładamy na papierowy ręcznik, a na patelnię wrzucamy makaron ze szparagami, śmietaną, wodą i pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na pół, wszystko doprawiamy. Dokładamy polędwicę i wszystko dusimy ok 1-2 minut. Gotową pastę przekładamy na talerze i posypujemy
Niezły Młynekopakowania makaronu chińskiego (tego grubszego) 10 krewetek (dużych, rozmrożonych) pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego wrzątek do zalania makaronu Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki solimy, pieprzymy. Smażymy około 3 minuty z każdej strony. Będą zmieniały kolor z brzydkiego szarego na piękny pomarańczowy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy(...)samą patelnie wrzucamy mieszankę chińską, smażymy. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerz, na niego warzywa i na wierzch krewetki. Wszystko. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/popisu. Ze względu na bardzo ograniczony czas nie będę mogła się jednak wykazać i mam nadzieję, że Maciek zgodzi się na przedłużenie hasła o kolejny tydzień ;) :) Cukiniowy makaron z krewetkami chciałam przygotować już dawno, ale jakoś się nie składało. Tym razem postanowiłam wykorzystać nadarzającą się okazję. W końcu cukinia jest zielona! ;) Niewiele składników, ale maksimum smaku. Proste i szybkie(...)czosnku masło sól pieprz cytryna Wykonanie: Moje krewetki były już odżyłkowane i pozbawione głów. W razie konieczności krewetki należy oczyścić. Cukinię umyć i przy pomocy obieraczki julienne przygotować "makaron". Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, dodać posiekany drobno czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać krewetki i podsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Kolejno dodać cukiniowy makaron i posiekaną natkę
zadanie-gotowanieparmezanem i pieprzem. Soli już nie dodawałam, gdyż ser jest dość słony. Jajeczną miksturę mieszamy z makaronem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i wykładamy nań połowę makaronu. Na to wykładamy pokrojoną wędlinę. Następnie resztę makaronu. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę(...)Najlepiej jeśli zsuniecie frittatę usmażoną stroną na pokrywkę. W tym czasie wlejcie na patelnie nieco oleju rozgrzejcie i wyłóżcie z powrotem makaron, oczywiście tą, jeszcze nie usmażoną stroną do spodu. Smażymy około 7-10 minut. Przed podaniem odstawcie danie na jakieś 10 minut, leciutko przestygnie i będzie bardziej zwarte, dzięki czemu łatwiej je pokroicie
PichceniomaniaMakaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Idealnie danie na ciepłe, leniwe popołudnie Składniki: 200g makaronu penne 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula 100g świeżego szpinaku 2 pomidory 3 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz(...)bazylia *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i wszystko przesmażamy ciągle mieszając, aż cebulka się zeszkli. W międzyczasie gotujemy makaron al dente *** *** Na patelnie dokładamy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie *** *** Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i smażymy przez jedną minutę *** *** Dodajemy serek, mieszamy *** *** Dokładamy ugotowany i odcedzony makaron i wszystko razem
Blog z Apetytem