dzieciństwo :) Potrawy proste i smaczne :) Kluski są dość czasochłonne jednak ten smak ... warto się trochę pomęczyć i zetrzeć te kilka kartofli ;) KLUSKI ZIEMNIACZANE 1,5 ziemniaków 2 szkl. mąki 1-2 jajka sól boczek kiełbasa Ziemniaki trzemy na gęstej tarce, odsączamy, następnie mieszamy z mąką, solą i jajkami. W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ją. Gdy woda się zagotuje
Co w głowie piszczypełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Wbijam jajka, dodaję majeranek(...)Osączam z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. sos: Grzyby moczę przez około kwadrans w zimnej wodzie. W rondelku rozpuszczam masło, szklę na nim obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodaję mąkę - przyrządzam coś w rodzaju zasmażki. Wlewam śmietankę i rozprowadzam w niej zasmażkę, aż się rozpuści. Dodaję pokrojone borowiki, wlewam bulion, dodaję majeranek, sól, pieprz. Zagotowuję. Podaję z kotletami. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkipozostaje Wam nic innego jak ruszyć po składniki i przygotować na nadchodzący weekend. Bardzo polecam. Składniki: 225 g czekolady ciemnej gorzkiej (wystarczy 50% kakao) 200 g masła 150 g mąki pszennej 450 g brązowego cukru (trzcinowego) 100 g zmielonych migdałów szczypta soli 100 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jaj 200 g Crème frâiche(...)gęstego jogurtu greckiego) 150 g czekolady rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą. Ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki i ciagle ubijamy do połączenia się. Dodajemy Crème frâiche
Made By Mom And Sonsamo, co śmiać się w pustym pokoju. Człowiek czuje się wtedy głupio. Chuck Palahniuk Składniki: 2 łyżki i 4 łyżeczki cukru (zwykły lub trzcinowy nierafinowany) 2 szklanki mąki pszennej (biała lub biała + pełnoziarnista) 1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe) Paczka drożdży instant (7 gram) 1 łyżeczka cynamonu olej sól Przygotowanie: Mleko podgrzewamy z trzema(...)większego garnka lub miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wsypujemy drożdże. Zostawiamy na dziesięć minut. Po tym czasie dorzucamy dwie łyżki cukru i szczyptę soli. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, od razu mieszając. Dodajemy jej tak dużo, dopóki ciasto nie stanie się zbite, gotowe. Ugniatamy je. Polewamy niewielką ilością oleju, raz jeszcze ugniatamy i zostawiamy na ok. trzydzieści minut do wyrośnięcia
Weganizm infantylnysłodko i na słono. Mój przepis na omlet jest szybki i prosty ( jak zwykle) Nie będę się zbytnio rozpisywać :) Więc lecimy z przepisem.... Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżka masła Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier ( jeśli jest to omlet(...)słodko) mieszamy, później dodajemy mąkę - mieszamy. Następnie dodajemy mleko - mieszamy. Masę żółtkową łączymy delikatnie z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę. Smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet będzie już lekko ścięty staram się go przerzucić jeszcze na drugą stronę. Podsmażam krótką chwilę. Omlet jest pyszny z dżemem, nutellą, owocami. Prawda że szybki i prosty
Olikowa kuchniaraczej między sobą tłukli na potęgę. Do ropuszek w dziurze podejście #2, wersja wzbogacona ;) 6 parówek, mogą być też cienkie kiełbaski 2 pomidory 1/2 cebuli pokrojonej w krążki szklanka mąki niepełna szklanka mleka 2 jajka 1/4 szklanki startego żółtego sera 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie łyżeczka soli tymianek (wg uznania) 2 łyżki oliwy Parówki i pomidory ponacinałam, ułożyłam(...)skropionej oliwą tacy do zapiekania i wstawiłam na 15min. 200st. do piekarnika. W tym czasie przygotowałam ciasto: połączyłam mąkę, mleko, jajka, tymianek, sól, dodałam starty ser i suszone pomidory. Wymieszałam. Kiedy parówki się podrumieniły, wyjęłam tacę i zalałam je przygotowanym ciastem. Na wierzchu ułożyłam krążki cebuli i całość zapiekłam jeszcze przez ok. 30min., do zarumienienia i lekkiego napuchnięcia ciasta
bastalenaśmietankowy - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa ciemna: - 1 szklanka cukru zwykłego - 1 kostka margaryny - 3 łyżki kakao - 6 łyżek wody - 1 łyżeczka cynamonu - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warstwę jasną. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, budyń, cukier(...)sztywno białka. Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cynamon wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Masę studzimy i dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wszystko miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy już masę łyżką. Blachę smarujemy, wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na przemian
Zainspirowana w kuchnisera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar) 2 łyżki śmietany (12%, 18 % lub 36%), opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki pszennej liść laurowy 3 szkl. mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Sos beszamelowy 1. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać mąkę, listek laurowy i gotować ok. 2 minut aż sos nabierze lekko
coolinarnastrefa.blogspot.commrożonymi jagodami.. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami: Składniki na wielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze(...)wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy na papier, najlepiej silikonową łyżką i formujemy koło, wydrążamy środek podnosząc brzegi do góry. Do środka gotowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzedstawię Wam przepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem(...)kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc dodaję 1 łyżkę mąki, gdy zrobi się coś w rodzaju zasmażki, zalewam sosem bazyliowym z trawą cytrynową, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę 5 minut, dolewam wrzącej wody i duszę do miękkości aż wołowina zmięknie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru brązowego do posypania migdały w płatkach KRESTO 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę 500 g mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy(...)misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy sok z limonki (zamiast octu winnego) i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, cały czas ubijamy aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier, najpierw tworząc podstawę, potem brzegi. Do środka gotowej bezy będziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru pudru, to będziemy mieć prawie dietetyczne kruche rogaliki. Rogaliki są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Przepis na kruche rogaliki z truskawkami : 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. jogurtu greckiego 200 g margaryna Bielska Bielmar 4 łyzki cukru + do posypania truskawek szczypta soli truskawki opcjonalnie konfitura/ marmolada/powidła/czekolada cukier puder do posypania Margarynę wcześniej(...)wyciągamy z lodówki, aby zmiękła. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, cukier, pokrojoną w kostkę miękką margarynę i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce. Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta, radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętruskawkowo-arbuzowa z kandyzowanym cukrem, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 1 kg arbuza 2 kg truskawki 1 szklanka kandyzowanego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z arbuza odcinamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, ja zrobiłam to w FP 270 Kenwood, następnie przecieramy przez sito(...)garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy do momentu aż truskawki częściowo się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do garnka. Gotujemy 5 minut aż zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję wyglądem przypominającą kisiel. Gorącą frużelinę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię