mąka - 10440 przepisów (strona:232/696)

PIERNIKOWA BRIOSZKA 135

przekonania. Na to jednak miałam wielką ochotę gdy tylko go zobaczyłam.Minął rok i w końcu zrobiłam,nie żałuję i podaję przepis z moimi zmianami. Składniki:   460 g mąki pszennej 100 g cukru opakowanie suszonych drożdży 80 ml letniego mleka opakowanie przyprawy do piernika 170 g roztopionego masła 2 jajka 100 g rodzynek namoczonych w rumie ( najlepiej parę(...)ponadto : 50 g masła roztopionego 2 - 3 łyżki cukru Drożdże,1 łyżeczkę cukru oraz letnie mleko mieszamy w misce,zostawiamy na ok 5 min. W tym czasie przesiać mąkę,dodać cukier,roztopione masło, 1/2 opakowania przyprawy do piernika oraz jajka - wymieszać dodając nasz rozczyn - zagniatamy ok 5 min,aż powstanie gładkie,ale odrobinę lepiące się ciasto,pod koniec dodać odsączone

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 155

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać

królestwo garów
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 206

komponują się jabłkiem. Mięso jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 210 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 biała cebula 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 50 ml cydru 1 jabłko 100 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy i szklimy na dużej patelni(...)oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa. Smacznego :)    1 porcja  - 210 kcal - białko - 110 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 170

Drożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia(...)przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce  na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką w kształcie prostokąta o wymiarach około 12 cm x 40 cm. Na całej długości każdego ciasta nakładać farsz i zwinąć po długości trzy razy, po czym pociąć nożem

Tradycyjna Kuchnia
Piernikowy domek z #Decoradą 176

Piernikowego Domku :). A oto efekt końcowy : Składniki :  150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie(...)posiekaną czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową

vaniliowoczekoladowa
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 293

sumienia :) Piernik jest pyszny - niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam! Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli(...)temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, babkę i suszone owoce.  5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać

Domowa Cookierenka Agi
Wykwintny sernik wg Aleex 444

migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód: • 150 g mąki pszennej • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę • 1 żółtko • 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: • 1,3 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego(...)ziarenka z 2 lasek wanilii • 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 g • ulubione bakalie – ja użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową . Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować

W mojej kuchni
Policzki wołowe 189

wśród sklepowych lad.  Ich pieczenie wymaga sporo czasu, ale warto je zrobić - ze względu na ich delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Składniki: 400 g policzków wołowych  mąka sól pieprz olej 5 marchewek 8 gałązek selera naciowego 1 duża cebula liść laurowy ziele angielskie 4 ząbki czosnku czerwone półsłodkie wino Przygotowanie: Policzki oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy(...)mące i krótko obsmażamy na oleju.  Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Gałązki selera naciowego kroimy w półplasterki, Cebulę - w półpiórka.  Policzki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je warzywami.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Do naczynia wlewamy 2 szklanki wina. Jeśli w trakcie pieczenia - wino zbyt wyparuje - możemy dolać jeszcze trochę. Wszystko pieczemy przez

Taste Therapy
Roladki schabowe mięsnym farszem 533

kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe olej do smażenia 1 bulionetka do mięsa duszonego 2 łyżki mąki pszennej Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć(...)przyrumienić roladki z każdej strony. Zalać mięso 1/2 l gorącej wody. Dodać bulionetkę i zioła. Dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie wyjąć roladki i usunąć sznurek. Mąkę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody i nadal gotując sos wlewać stopniowo, mieszając aby uzyskać pożądaną konsystencję

Smakołyki Asi
Wegańskie korzenne ciasteczka 295

Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej z czego 100 to może być pełnoziarnista 1 dojrzały banan 2 łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej) 100 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 150 g cukru, z czego(...)być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj

greenscarf
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 177

Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby(...)cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut

Di gotuje
Halibut w sosie chrzanowym 221

alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka(...)syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 221

alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka(...)syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan

Szczęśliwa kuchnia
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 149

zdążę, korona z głowy mi nie spadnie…Grunt to wszystko zaplanować, choćby ciasteczka śnieżne kule. Część zjedliśmy, a reszta powędrowała do zamrażalnika. Śnieżne kule Składniki: 180 g mąki ½ łyżeczki soli 200 g masła 125 g cukru 1 czubata łyżka migdałowego masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik

codojedzenia
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 176

schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki bułka tarta sól olej do smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy(...)jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką

Dzieje kuchennej Wiewióry