majonez - 14247 przepisów (strona:791/950)

GUACAMOLE. 166

dowodem na początek procesu gnilnego pod skórą, od wnętrza owocu. Czyli - idealnie dojrzałe i idealnie zielone. W krajach, gdzie awokado jest drogie bądź trudno dostępne, wypełnia się guacamole majonezem bądź kwaśną śmietaną. Jednak to już nie to samo. W wersji podstawowej jest kolendra, której ja bardzo nie lubię - zastąpiłam ją posiekaną natką pietruszki. GUACAMOLE. /kuchnia meksykańska; inspiracja: Jadłonomia :/ 1 dojrzałe

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 347

sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Surówka coleslaw 630

lekka i  smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski

Zgrabne Gotowanie
Pasta z makreli 175

pastę z makreli - prosty dodatek do kanapek, a potrafi bardzo urozmaicić śniadania. PASTA Z MAKRELI - 250 gram makreli wędzonej - 100 gram twarogu - łyżka ketchupu - łyżka musztardy sarepskiej - łyżka majonezu (opcjonalnie) - pieprz, sól - szczypta cukru Makrelę obrać ze skóry i ości, wszystkie składniki wymieszać na pomocą blendera. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym

Zgrabne Gotowanie
Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem 388

woreczek białego ryżu - pół puszki kukurydzy - 4 plasterki ananasa (najlepiej świeżego) - garść rodzynek - sól, pieprz, curry - oliwa z oliwek do smażenia Sos: - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie) Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą, pieprzem i curry, smażyć na oliwie z oliwek. Ryż ugotować, ananasa pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około

Zgrabne Gotowanie
Sałatka krabowa 7051

misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ja do zrobienia sosu używam serka homogenizowanego naturalnego, ponieważ jest bardziej kremowy i mniej kwaśny niż jogurt oraz zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Sos czosnkowo-koperkowy 169

się również na nadchodzący sezon grillowy :) Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min. SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1/4 łyżeczki cukru pudru Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze wszystkimi składnikami - gotowe

Zgrabne Gotowanie
Jajka faszerowane łososiem wędzonym 776

Dzisiaj podaję Wam przepis na kolejne Wielkanocne danie, w dietetycznej wersji. Zamiast kalorycznego majonezu wykorzystałam serek homogenizowany naturalny. Do tego łosoś wędzony i szczypiorek, czyli samo zdrowie :) JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM Składniki: - jajka ugotowane na twardo - łosoś wędzony - szczypiorek - serek homogenizowany naturalny lub inny serek kremowy - sól, pieprz Jajka przekroić na pół wyciągnąć żółtka, przełożyć do miski i zagnieść widelcem

Zgrabne Gotowanie
Jajka faszerowane pieczarkami 136

zoltka i dorzucamy do przesmarzonych juz pieczarek z cebula  Pieczarki z cebula i zoltkami mieszamy, az wszystko razem sie scali  Nadziewamy jajka masa  Jajka mozna przystroic majonezem.  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy 391

Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ? Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież jeść trzeba

Smaczna Pyza
Faszerowane papryki 186

wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: - 3 łyżki keczupu - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżki majonezu - 1/2 łyżki musztardy - garść posiekanej bazyli Wszystkie składniki mieszamy i podajemy razem z upieczonymi paprykami

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ze szparagami 245

sosem. Składniki: - 1 filet podwójny z kurczaka - 1 puszka ananasa w plastrach - 1/2 puszki groszki - 1/2 puszki kukurydzy - 1 słoik szparagów Na sos: - 1 mały jogurt gęsty - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki soku ananasowego - 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - sól do smaku Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy

Zainspirowana w kuchni
Cezarski dressing do sałatki 336

najsłynniejszej sałatki na świecie , czyli cezarskiej- dressing . Polecam Składniki: 250 ml majonezu 1 ząbek czosnku 2 łyżki cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty z anchowi sól, pieprz do smaku.   Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego

Smaki Edyty
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 166

tarta (do panierki) ·         oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos kaparowy   ·         1 szklanka majonezu ·         6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany ·         1 łyżka chrzanu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czyżby to ryżyk ? - Czyli sałatka: koperkowa świeżość :) 2453

drobną kostkę, posolić, usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Koperek umyć i drobno posiekać. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać doprawiając pieprzem. Uwaga: Sałatkę można również doprawić dużą łyżką majonezu ale bez niego jest zdecydowanie lżejsza a też pysznie smakuje

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała