majonez - 14247 przepisów (strona:275/950)

Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 302

nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do śledzi. Kapary dokładnie odsączamy z zalewy i siekamy. Drobno siekamy koper i dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z gęstą śmietaną i majonezem.   Dużą cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę – nie może się zrumienić, powinna tylko zmięknąć i stać się przeźroczysta. Do zeszklonej cebuli dodajemy(...)śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g 2 łyżki oleju do smażenia 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka dobrej, mocno aromatycznej przyprawy curry 120g majonezu 80g gęstej, kwaśniej śmietany 50g kaparów z zalewy 1 małe twarde jabłko, 150g 5 łyżek posiekanego koperku (20-25g) sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA ciemny chleb żytni, razowy

Karo in the Kitchen
ROLADKI SCHABOWE Z MAJONEZEM, SEREM I MARCHEWKĄ 197

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 6 plastrów schabu, nieduża marchewka, 3 łyżeczki majonezu Roleski, 3 plastry sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i rozbijam na cienkie kotlety. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Schab dokładnie nacieram przyprawami(...)każdy plaster smaruję 1/2 łyżeczki majonezu, układam marchewkę i po 1/2 plastra sera. Mięso ściśle zwijam w roladki (jeśli chcemy można spiąć wykałaczką). Naczynie żaroodporne smaruję olejem za pomocą pędzelka, układam mięso, wierzch smaruję pozostałym olejem. Zapiekam w 180 stopniach około 35-40 minut (bez przykrycia, termoobieg

JejKuchnia
Sałatka jarzynowa z wędzonym łososiem + film 184

porcje 5 średnich ugotowanych w mundurkach ziemniaków 2 ugotowane marchewki 1 mały por 1 duże kwaskowate jabłko puszka groszku konserwowego 150 g wędzonego łososia sos 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego czarny pieprz sól przepis Ugotowane, wystudzone i obrane z łupin ziemniaki oraz marchew kroimy w niewielką kostkę, pokrojone warzywa wrzucamy do dużej miski. Obrane ze skórki jabłko kroimy(...)łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Wędzonego łososia rozdrabniamy na mniejsze cząstki i łączymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki wrzucamy odsączony z zalewy groszek. Do małej miseczki przekładamy majonez oraz jogurt, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem dokładnie mieszamy, sos wlewmy do sałatki i delikatnie łączymy z wszystkimi składnikami. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut aby wszystkie

Smakowite Dania
Sałatka jarzynowa 182

jajek 5 marchewek 1 duży por 4 pietruszki 1 cały seler puszka zielonego groszku (może być mrożony) puszka kukurydzy konserwowej (może być mrożona) 3 jabłka 4 ogórki kiszone majonez dobrej jakości 2 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz do smaku, łyżeczka drobnego cukru Przygotowanie: Warzywa obieramy, gotujemy do miękkości. Tylko oby ich nie rozgotować. Jajka gotujemy na twardo. Umyte jabłka obieramy(...)kroimy w kosteczkę. Odsączamy groszek i kukurydzę z zalewy. Pora kroję drobniutko w półksiężyce, przecinam wzdłuż i kroję w talarki, powstają cienkie półksiężyce. Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję majonez i musztardę, mieszam dobrze, przyprawiam do smaku wedle uznania. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Śledzie ze skorzonerą 177

mleka do namoczenia śledzi 500 g skorzonery 1 mała puszka soczewicy 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 l wody 1 łyżka mąki 1 łyżka octu sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Śledzie moczymy w mleku, przez 2-3 godziny(...)były al dente. Studzimy, kroimy na 1 cm kawałki. Kukurydzę i soczewicę osączamy z zalewy. Ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, majonez i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej 136

Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej (około 700 g) 1 marchew 1 garść natki pietruszki 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, startą na wiórki marchew, pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną(...)natkę i cebulę. Mieszamy z jogurtem i majonezem. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan

R'n'G Kitchen
Ryżowa sałatka z wędzonym pstrągiem 248

Fjord Fiskursson 6 pełnych łyżek ugotowanego kolorowego ryżu kawałek żółtej marynowanej papryki (około 1/4 sztuki) kawałek czerwonej marynowanej papryki (około 1/4 sztuki) sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu (lub jogurtu) Przygotowanie: Filet z pstrąga wędzonego z grzybami kroimy wzdłuż, a następnie na paski. Wkładamy do miski, dodajemy ugotowany kolorowy ryż i pokrojoną w grubszą kostkę marynowaną paprykę. Całość(...)doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu (lub naturalnego jogurtu) i delikatnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z selera naciowego 181

okazją, aby w końcu ją Wam pokazać.  Sałatka z selera naciowego Składniki:  seler naciowy (5-6 łodyg) 1-2 jabłka 2 garście rodzynek 2 garście orzechów włoskich majonez sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie:  Łodygi selera naciowego poobłamywać i dokładnie umyć. Odkroić końcówki i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Wrzucić do dużej miski. Rodzynki zalać(...)kęsa. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki (jabłka, rodzynki i orzechy) dodać do pokrojonego selera naciowego, dodać kilka łyżek majonezu, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.  Sałatkę można od razu podawać. Jeżeli będziecie trzymać ją w lodówce, to przed podaniem wyjmijcie ją nieco wcześniej z lodówki, aby nabrała temperatury

Codzienne Gotowanie
PIECZONA KARKÓWKA W PRZYPRAWIE GYROS 161

zaś jest rewelacyjny a karkówka wychodzi soczysta i krucha.Przekonajcie się sami. Składniki:   1 kg karkówki  2 cebule przyprawa do gyrosa 5-6 łyżek keczupu  2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy 1/2 łyżeczki chilli bądź ostrej papryki  Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem - z każdej strony obficie posypać przyprawą do gyrosa. Cebulę pokroić w piórka(...)Keczup,majonez,musztardę oraz chilli dokładnie ze sobą wymieszać. Do miski włożyć plaster mięsa,posmarować sosem,posypać cebulą,następnie znów plaster mięsa,sos i cebula.W takiej kolejności układamy warstwami,aż do wyczerpania składników. Przykryć i odstawić na parę godzin bądź na całą noc do lodówki. Następnie mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 40 do 1h,w 180st.C. Wszystko

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z orzechami włoskimi. 308

Składniki : 2 cebulki czerwone 4 jajka ok. 4-5 gałązek selera naciowego ok. 1/4 szklanki obranych, pokruszonych orzechów natka pietruszki sól, pieprz mielony majonez Przygotowanie : Cebulę obrać, seler umyć, pokroić warzywa w kostkę Ugotowane jajka pokroić Warzywa i jajka połączyć, dodać pokruszone orzechy i całość wymieszać Dodać pokrojoną natkę, sól, pieprz i majonez i ponownie wymieszać

Proste Potrawy
Salsa słodko-kwaśna 146

Połączenie ze sobą (kto by pomyślał?) passaty, majonezu i słodkiej konfitury dało tyle radości, że do chrupiących domowych nuggetsów nie mogliśmy się jej wręcz oprzeć! Salsa ze stołu zniknęła baaardzo szybko. Nie dziwię się, udała mi się Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek, wszelakich przekąsek z ciasta francuskiego, wędlin, deski serów. Jeśli macie(...)według upodobań. Będzie słodko-kwaśno ostra salsa, idealna do domowych przekąsek. Domowa salsa słodko-kwaśna, obłędna do imprezowych przekąsek, wędlin i serów! Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką „górką” konfitury truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 166

Klasyczna prosta pasta kanapkowa z gotowanych jajek. Szybka w przygotowaniu, a cieszy podniebienie. Składniki (6 porcji) -5 jajek -kilka gałązek szczypiorku -2 łyżki majonezu -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypior drobno posiekać. Wymieszać z jajkami. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 107,4 kcal Tłuszcz

Zielona Kuchnia
Jajka smażone, czy gotowane? Co utrudnia trawienie jajek? Jaki przepis? 172

też jakieś wartości mogą zginąć, więc od razu nasuwa się podpowiedź, że trzeba się ukierunkować w kierunku jajek na miękko . Dodatkowo jajek na miękko nie smaruje się majonezem, który też przecież jest głównie tłuszczem. Aż poszedłem do lodówki sprawdzić ile ulubiony majonez Agnieszki ma tłuszczu - 53%... 😁      Podsumowując Najlepsza opcja na jajka, to jajka na miękko. Osobiście

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Jak tanio zrobić domowe sushi 322

Domowe sushi – składniki nori – czyli algi morskie rzodkiew marynowana „paluszki krabowe” ogórek zielony 3 szklanki ryżu do sushi 400g łososia (musi być świeży) serek Philadelphia majonez imbir marynowany 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Domowe sushi – jak przygotować: Najważniejszym składnikiem sushi jest ryż . Od tego jak przygotujecie ryż będzie zależał smaku(...)rozkładamy jego cienką warstwę na nori, a następnie z jednego brzegu układamy dowolne składniki. Może to być łosoś i ogórek, ogórek i rzodkiew, możecie także dodać odrobinę serka albo majonezu. Następnie zwijamy nori w rulonik. Najlepiej jest wykorzystać do tego matę bambusową. Sushi podajemy zawsze z imbirem marynowanym . Ot to cała filozofia przygotowania sushi , najwięcej czasu będzie Wam potrzebne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z tuńczykiem, marynowaną papryką i ogórkami 284

puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym 170 g 2 jajka 2 ogórki konserwowe „POLONAISE” 1 duży kawałek papryki marynowanej „POLONAISE” 4-5 łyżek majonezu 1 pełna łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy odsączonego z oleju tuńczyka w kawałkach(...)Marynowaną paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Następnie dodajemy posiekany koperek i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy składniki. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego Polecam produkty POLONAISE : W ofercie znajdzie również inne produkty

Słodkie okruszki