ziemniaki średniej wielkości 4 płaty śledzia z zalewy solnej 2-3 jajka Sól oraz pieprz 1 łyżeczka suszonego koperku 5-6 ogórków kiszonych Sos: 1,5 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczki musztardy (użyłem sarepskiej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sałatkę. Jajko również w kostkę. Śledzie osuszamy, i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Ogórki ścieramy na tarce (duże oczko) i odciskamy z nich nadmiar wody. Do całości dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego! Śledzie kroimy w paski Gotujemy jajko na twardo, ziemniaki obieramy ze skórki po ugotowaniu, ścieramy ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarneZapraszam dzisiaj na pyszną sałatkę z kolorowym makaronem , jajkiem , kukurydzą i tuńczykiem. Do sałatki użyłam majonezu FolWark i musztardy chrzanowej Roleski . Sałatka jest naprawdę pyszna , może by znowu zrobić ją na święta :) bo te tradycyjne już się przejadły. Zapraszam :) Składniki : około 400 g makaronu Bartolini kolorowe świderki 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka(...)sosie własnym 1 pęczek szczypiorku sól,pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu FolWark 1 łyżeczka musztardy chrzanowej Roleski kawałek pora Wykonanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, oczywiście możecie zrobić z połowy porcji. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić na durszlaku.Z tuńczyka odlać wodę. Szczypior umyć i drobno posiekać, pora pokroić
Sama słodycz i szczypta chililekkie składniki. No cóż... tylko jeść :) Składniki: około 200 g makaronu pióra orkiszowe Makarony Polskie 1/2 zielonego ogórka 1/2 żółtej papryki 1 czubata łyżka poszatkowanej zielonej pieru 1 łyżka majonezu * 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku * jeśli chcecie, aby Wasza sałatka była jeszcze lżejsza możecie zastąpić majonez jogurtem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka(...)żółtą paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy poszatkowaną zieloną pietruszkę, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę majonezu i przyprawy. Całość mieszamy, próbujemy. Makaron studzimy. Następnie przekładamy go do miski i delikatnie mieszamy, aż cały będzie pokryty resztą składników. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy. Szybko i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkiCzasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a'la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu). Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli(...)Dodajemy pokrojone w plastry ogórki konserwowe i krótko miksujemy, tak żeby były nie do końca zmielone, pod koniec przyprawiamy gdy potrzeba do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony! Jeśli chcemy uzyskać majonez, nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Smacznego!!! #blogroku2015
Co na wege obiad?Sałatka ryżowa z szynką i porem... Ziarna białego, ugotowanego ryżu. Kawałeczki szynki konserwowej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna soczystej kukurydzy. Paszeczki ostrego pora. A całość oblepiona majonezem i śmietaną. I dobrze przyprawiona. Polecam! Składniki: 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 200 g szynki konserwowej; 1 duża, czerwona papryka; Biała część średniej wielkości pora; Puszka kukurydzy konserwowej; 2 czubate łyżki(...)majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na sito i sparzyć (tj. obficie oblać gorącą, przegotowaną wodą). Wystudzić. Dodać do ryżu. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną
Gospodyni MiejskaSałatkę często przyrządzam na uroczystości rodzinne, doskonale się sprawdza. Ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Do sałatki użyłam majonezu stołowego od firmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle . Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone 1 mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle(...)mała puszka kukurydzy Bonduelle 5 łyżek majonezu stołowego Roleski Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce
Bajeczna Kuchniapopularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól(...)pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyKlasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę(...)przez metalowe sitko lub wszystko kroimy w kostkę. Pocięte ogórki, groszek i kukurydzę dodajemy do reszty warzyw. Do miski z warzywami dodajemy 2 łyżki musztardy, około 5 łyżek majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
Gotowanie i blogowanieznika w ekspresowym tempie. Wersja sałatki jest uproszczona, ale mimo wszystko - przepyszna. 150g ugotowanego makaronu ryżowego 10 pieczarek (średnich) 1/2 puszki groszku nasiona słonecznika/dyni (pominęłam) Dodatkowo: 2 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron (użyłam wstążek) ugotować wg przepisu. Pieczarki drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. (Jeśli dodajemy pestki dyni/słonecznika - należy je uprzednio podprażyć.) Wszystkie składniki połączyć(...)wymieszać z majonezem. (Majonezu nie powinno być zbyt wiele.) Sałatkę doprawić i schłodzić w lodówce
Di gotujeProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników. Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz 2 łyżki(...)majonezu Kukurydzę i kiełki fasoli Mung odsączyć z zalewy. Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić. Por umyć, przekroić na pół, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Do miski wsypać wszystkie składniki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona
UgotowaćSkworcu była idealnym, sytym zakończeniem dnia. Spróbujcie. Składniki: 2 jajka około 100 g żółtego sera 1 1/3 łyżeczki przyprawy do potraw z jajek Skworcu 2-2 1/2 łyżki majonezu świeża natka pietruszki Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Żółty ser trzemy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowane, obrane jajka kroimy w kostkę lub przeciskamy przez sitko do warzyw, dodając(...)startego sera. Całość przyprawiamy przyprawą do potraw z jajek Skworcu. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy aby nasza pasta nabrała pożądanej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu. Pastę podajemy przyozdobioną świeżą natką pietruszki (natkę pietruszki można również posiekać i dodać do pasty) w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego
Słodkie okruszkichcemy, u mnie padło akurat na takie. A więc zapraszam! Składniki; 1 mały brokuł pół dużego ogórka kilka rzodkiewek 3 ogórki kiszone pół czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Przygotowanie; Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe warzywa kroimy w większą kostkę lub plasterki. Ogórki kiszone lekko(...)odciskamy z nadmiaru soku. Brokuł dzielimy na różyczki i mieszamy z pozostałymi warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem mieszamy z majonezem i musztardą. Jeśli warzywa pokroiliśmy wcześniej to zalecam przed wymieszaniem z majonezem lekko odcedzić bo zawsze trochę soku na dnie miseczki się zbierze. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.przez nas lubiany. Niebawem zdradzę Wam kolejną wersję tej sałatki:) Składniki: 750g filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, puszka kukurydzy, 7 kiszonych ogórków, 1/2 główki małej kapusty pekińskiej. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą(...)gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem. Mięso ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej, polać ketchupem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać opłukaną i odsączoną kukurydzą. Posmarować majonezem i polać ketchupem. Na wierzchu ułożyć poszatkowaną kapustę pekińską
Z miłości do słodkościzałożona w 1972 roku jako przedsiębiorstwo rodzinne. Od początku swego istnienia związana była z rolnictwem i przemysłem spożywczym. Jako pierwsze prywatne przedsiębiorstwo w Polsce uzyskali koncesję na produkcję majonezu, którego wytwarzanie w czasach PRL-u podlegało kontroli państwa. Po wielu staraniach, w 1985 roku, to właśnie Firmie Roleski udało się przełamać monopol przedsiębiorstw państwowych i rozpocząć produkcję majonezu(...)sieci handlowych, nastąpił prawdziwy rozwój Firmy Roleski. Do ich wyrobów udało się przekonać m.in. niemiecką sieć HIT (przejętą później przez brytyjskie Tesco), która jako pierwsza wstawiła na półki majonezy z logo Roleski. Tym samym grono klientów i konsumentów wyrobów ze Zbylitowskiej Góry istotnie się powiększyło i to bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów na reklamę. Lider rynku W następnych latach
Sama słodycz i szczypta chilipodanych produktów wychodzi dość spora porcja. 250g ugotowanego ryżu (na sypko) 100g wędzonego łososia (użyłam brzuszków) 1 jajko 1-2 ogórki konserwowe 1/2 puszki kukurydzy (użyłam Bonduelle ) Dodatkowo: majonez + jogurt grecki/naturalny (w proporcji 1:1) (użyłam majonezu Folwark ) pieprz cytrynowy ( Skworcu ) sól Jajka ugotować na twardo i z ogórkami pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg gustu). Wszystkie(...)składniki wymieszać oraz połączyć z majonezem i jogurtem. Sałatkę doprawić do smaku. Najlepiej smakuje lekko schłodzona
Di gotuje