lukier - 7892 przepisów (strona:447/527)

MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 699

wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić  złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SEROMAKOWIEC. 196

Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO!   Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 194

Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe latte. Śledziki na dwa sposoby. Piernik z wiśniami. ****** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 194

ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek wystających spod kruszonki. Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim. Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak 389

ubitą pianę z białek, a na pianę zetrzeć zamrożone żółte ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem, można delikatnie polać lukrem lub roztopioną na parze mleczną czekoladą

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowa z nutą cytrynową 182

przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę. LUKIER 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce

Blondynka Gotuje
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 319

minut. Wszystko zależy od tego na jaką grubość rozwałkujemy nasze pierniczki. U mnie to było około 3 - 5 mm. Pierniczki nie rosną, ładnie zachowują wycięty kształt. Po ostudzeniu udekorowałam lukrem królewskim. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Piernik Staropolski 1622

równomiernie obciążyłam i odstawiłam piernik do skruszenia na 3 - 4 dni. Po upływie 4 dni piernik pocięłam na 3 równe części i polałam rozpuszczoną czekoladą. Jak chcecie możecie polać lukrem. Piernik długo zachowuje świeżość. Sprawdziłam to. Im dłużej leży tym jest lepszy. Można go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, żeby nie wysychał. SMACZNEGO BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 168

cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam

Blondynka Gotuje
Drożdżowy warkocz z orzechami 177

orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki rumu lub innego aromatu 1/2 szklanki brązowego cukru Lukier 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cukru pudru  Przygotowanie  Mleko lekko podgrzać (nie gotować). Dodać drożdże i 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec 375

zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 0 C. Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka caffe latte 568

Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.  Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min). Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks mocno bakaliowy 279

bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy

Słodkości i nie tylko
Pulchne pierniczki 266

szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy

Słodkości i nie tylko
Bananowy Keks 152

łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je niewielką ilością przygotowanego lukru (3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny) i posypujemy pozostałymi migdałami oraz morelami

Zainspirowana w kuchni