łosoś - 8862 przepisów (strona:479/591)

Pstrąg pieczony w piekarniku 159

Komu rybkę? Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki

O kuchni z uczuciem
Smażona flądra z Bałtyku 154

Zawsze warto wyposażyć się w kilka informacji, czy czasem nie ma zakazu łowienia ryb na Bałtyku, jakie jednostki mogą wypływać (zazwyczaj te najmniejsze), nie dać sobie wmówić, że łosoś hodowlany to ten nasz bałtycki.  Jak kupicie świeże ryby i szybko zamrozicie, będziecie się nimi cieszyli jeszcze długo po urlopie w domu, wspominając wakacje i zajadając chrupiącą flądrę. ;-))) SKŁADNIKI

SMYKWKUCHNI
Pudding chia 187

plonów, zaraz obok kukurydzy i fasoli. Nasionka te są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – mają ich dużo więcej niż tak polecany jako ich główne źródło łosoś atlantycki (30g/100g). Ilość wapnia i białka jaką dostarczają jest wyższa niż ta w krowim czy kozim mleku (631mg wapnia i 16g białka /100g). A to jeszcze nie koniec. Są bogatym

Karo in the Kitchen
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 188

jesieni, kiedy w polskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 511

śmietaną i z cukrem. Z sosem ze świeżych podgrzybków – czysta poezja. Albo podane tak jak gryczane bliny – z bardzo gęstym jogurtem, świeżo posiekanym koprem i płatami wędzonego łososia. Albo nawet z kawiorem i cząstką cytryny. Pycha do wieprzowego gulaszu. A ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek

Karo in the Kitchen
arbuzowa sałatka z awokado i grillowanym oscypkiem 208

przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków

zobacz ich smak
Kilka pomysłów na... 148

Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą  Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor   Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem  mrożony koktajl banan-malina-brzoskwinia z domowymi lodami (dwa rodzaje) Lody malina-mleczko kokosowe, z domowymi lodami "prince polo"  A i bardzo wam dziękuję, za ponad 200 obserwatorów

More food, love and dreams
Tatar z łososia po azjatycku 208

SKŁADNIKI 300 g surowego łososia skórka z 1/2 limonki 1/6 papryki żółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce

ClauditteMissCooking
Bliny ziemniaczane z pieczarkami 151

Połączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku

mojewypiekiinietylko
Ustka i jej morskie opowieści 236

dorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie wiedzieć, że wbrew pozorom nad morzem jest ciężko trafić na świeżą rybę, głównie ze względów praktycznych. Właściciele smażalni kupują duże

Kuchnia PROzdrowotna
Pstrąg gotowany 178

Dwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia

Życie zamknięte w smaku
Miecznik po meksykańsku 178

sposób zainspirował mnie Pascal. Trochę  dopasowałam ten przepis  do własnych możliwości. Zdecydowanie  będę  wykorzystywała go wielokrotnie. Może następnym razem zrobię w taki sposób łososia. Składniki: 2-3 steki z miecznika po ok. 200 gram 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona ostra papryczka lub 2 chili Listki z jednej gałązki oregano 3 łyżki tequili ½ szklanki

Smaki Ewy
Twarogowa pasta kanapkowa z wędzonym łososiem i papryką 151

podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla  przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje  twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pokrojonymi dość drobno pozostałymi składnikami. Przyprawiamy pieprzem i mieloną papryczką chili. Majonez

Smaki Ewy
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 187

poliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 199

więc od przystawek. Befsztyk angielski siekany z czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy

Smaki Ewy