Komu rybkę? Pstrąg to jedna ze smaczniejszych ryb. Jednak moje chłopaki za rybami zbytnio nie przepadają , chyba, że jest to łosoś,. Jednak ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Przygotowanie tej ryby nie wymaga dużego nakładu pracy, robi się ją szybko, a efekt....sami musicie spróbować. Można podać z frytkami, lub pieczywem. Składniki: 4 świeże pstrągi 4 łyżeczki masła 2 łyżeczki
O kuchni z uczuciemZawsze warto wyposażyć się w kilka informacji, czy czasem nie ma zakazu łowienia ryb na Bałtyku, jakie jednostki mogą wypływać (zazwyczaj te najmniejsze), nie dać sobie wmówić, że łosoś hodowlany to ten nasz bałtycki. Jak kupicie świeże ryby i szybko zamrozicie, będziecie się nimi cieszyli jeszcze długo po urlopie w domu, wspominając wakacje i zajadając chrupiącą flądrę. ;-))) SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIplonów, zaraz obok kukurydzy i fasoli. Nasionka te są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – mają ich dużo więcej niż tak polecany jako ich główne źródło łosoś atlantycki (30g/100g). Ilość wapnia i białka jaką dostarczają jest wyższa niż ta w krowim czy kozim mleku (631mg wapnia i 16g białka /100g). A to jeszcze nie koniec. Są bogatym
Karo in the Kitchenjesieni, kiedy w polskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju
Karo in the Kitchenśmietaną i z cukrem. Z sosem ze świeżych podgrzybków – czysta poezja. Albo podane tak jak gryczane bliny – z bardzo gęstym jogurtem, świeżo posiekanym koprem i płatami wędzonego łososia. Albo nawet z kawiorem i cząstką cytryny. Pycha do wieprzowego gulaszu. A ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek
Karo in the Kitchenprzewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków
zobacz ich smakMarchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem mrożony koktajl banan-malina-brzoskwinia z domowymi lodami (dwa rodzaje) Lody malina-mleczko kokosowe, z domowymi lodami "prince polo" A i bardzo wam dziękuję, za ponad 200 obserwatorów
More food, love and dreamsSKŁADNIKI 300 g surowego łososia skórka z 1/2 limonki 1/6 papryki żółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce
ClauditteMissCookingPołączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkodorsza łowi się tylko do końca czerwca, flądrę i śledzia można łowić bez większych przeszkód cały sezon. Bałtyk jest obfity tak naprawdę właśnie w te trzy rodzaje ryb oraz łososia, którego mięso w odróżnieniu od norweskiego jest mniej różowe . Musicie wiedzieć, że wbrew pozorom nad morzem jest ciężko trafić na świeżą rybę, głównie ze względów praktycznych. Właściciele smażalni kupują duże
Kuchnia PROzdrowotnaDwie ryby na świecie (póki co) mogłabym jeść nieustannie - łososia i pstrąga. Lubię je zwłaszcza w wersji "na parze" bądź, jak w przypadku pstrąga, "gotowanej". Przygotowuje się go bardzo szybko, jest sycący, przepyszny i, co w rybach szczególnie ważne, ma więcej mięsa niż ości :) Ja gotuję pstrąga w osolonej tylko wodzie z warzywami, ale wiem, że istnieją również zalecenia
Życie zamknięte w smakusposób zainspirował mnie Pascal. Trochę dopasowałam ten przepis do własnych możliwości. Zdecydowanie będę wykorzystywała go wielokrotnie. Może następnym razem zrobię w taki sposób łososia. Składniki: 2-3 steki z miecznika po ok. 200 gram 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona ostra papryczka lub 2 chili Listki z jednej gałązki oregano 3 łyżki tequili ½ szklanki
Smaki Ewypodany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pokrojonymi dość drobno pozostałymi składnikami. Przyprawiamy pieprzem i mieloną papryczką chili. Majonez
Smaki Ewypoliki wołowe w aromatycznym winno-korzennym sosie. Pyszne, rozpływające się w ustach. Niestety, nie przewidziałam dodatku cynamonu, na który jestem uczulona. Opłaciłam więc to szaleństwo kilkugodzinnym katarem. Mąż chwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy
Smaki Ewywięc od przystawek. Befsztyk angielski siekany z czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy
Smaki Ewy