likiery z cukierków - 71 przepisów (strona:2/5)

Likier "Kukułeczka" 192

czego zacząć. Jak się okazało to połowa sukcesu (przynajmniej w mojej wersji). Poszperałam, popytałam i się udało. Co prawda wyszedł bardziej likier, niż nalewka, ale czy to ważne? Najważniejszy jest przecież smak... Składniki dla 4 osób: 500 g cukierków "Kukułka" 500 ml wódki 40% 1 puszka słodzonego zagęszczonego mleka Cukierki odwinąć z papierków, wrzucić do dużego słoika. Zalać

Pełny talerz
Liryczne babeczki 213

Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaok. 6 sztuk cukierków Liryków2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować

Moje pyszne gotowanie
Babka czekoladowo pomarańczowa 121

stopniach.  Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy.  Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort Garfield 139

szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej(...)wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można

Mix smaku
Domowy likier kukułka 141

cukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni Składniki: 200 ml mleka 200 g cukierków kukułek 150 ml spirytusu Wykonanie: Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy(...)małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier

Kulinarne przygody Gatity
Likier krówkowy (z cukierków) 128

krówkowa nie wymaga dojrzewania. Już 1-2 dni po zrobieniu nadaje się do picia. Zabrałem się więc do roboty i właściwie zrobiłem dwa rodzaje tego likieru. Jeden, dość niskiej mocy, z cukierków i drugi, trochę mocniejszy, z gotowej masy kajmakowej. Ten z cukierków ma nieco bardziej złożony smak, bo i kawę dodałem, i wanilię. Ale temu z masy(...)dostatecznie podgrzeje to dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i dodajemy spirytus. Mieszamy i butelkujemy. Zostawiamy w lodówce na 1-2 dni żeby się smaki przegryzły. Ten likier daje nam dość dużą dowolność dodatków, można popuścić wodze fantazji. Można dodać odrobinę kakao, a jeśli lubicie naprawdę słodkie rzeczy, to doskonale się spiszą 2-3 łyżki miodu. A może

Marder&Marder Manufacture
Likier z cukierków mlecznych 155

bardzo prostym i szybkim przepisem na trunek :-) Dawno nie umieszczałam żadnego przepisu na likier, więc trzeba to nadrobić :-) Likier, który dziś Wam przedstawiam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal(...)małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery. Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
LIKIER KUKUŁKA. 1133

niedopieczone ciasto czy przesoloną zupę.Ale nigdy, przenigdy facet nie wypomni Ci, że smakowany przez niego alkohol jest do niczego."I wiecie co? To rzeczywiście prawda! LIKIER KUKUŁKA. /receptura własna;/ 500 g cukierków Kukułka 2 szklanki wrzątku litr czystej wódki puszka skondensowanego mleka Cukierki rozpuszczam we wrzątku. Mleko podgrzewam, aby miało dość lejącą, rzadką konsystencję. Rozpuszczone

W kuchni Karmel-itki
Babka z polewą z kukułek 240

nią komponowała.   Przepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka

happycreatiff.blogspot.com
Bezpieczne i niepożądane barwniki w żywności - ściąga do wydrukowania 181

galaretki owocowe, soki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam dla Was listę, którą najlepiej wydrukować i nosić

Powiedz dietom nie
olejek miętowy, syrop i nie tylko. 149

olejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta,  świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej

Miód i pieprz
Ciasto Kukułka 456

zrobiłam małe rozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone

Made By Mom And Son
CIASTO MICHASZEK 191

łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych(...)resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki

słodki bratek
Kukułczanka -likier 160

słoika, zalać wódką i potrząsać mocno zakręconym słoikiem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się cukierków w alkoholu. Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka. Odstawić w chłodne miejsce

O kuchni z uczuciem
Likier kukułkowy 120

Cukierki kukułki z nadzieniem na spirytusie połączone z wódką dają gęsty, pyszny likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i dość szybki do wykonania, polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: • 500 g cukierków kukułek • 500 ml wódki Wykonanie: • Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej

To co kocham